Stranke uložile milione u prethodnu kampanju u Novom Sadu, nekima se nije isplatilo

Blizu 14 miliona dinara uložile su političke stranke u prethodnoj predizbornoj kampanji u Novom Sadu, a ubedljivi rekord u potrošenoj sumi na promociju drži vladajuća Srpska napredna stranka.
Stranke uložile milione u prethodnu kampanju u Novom Sadu, nekima se nije isplatilo
Foto: 021.rs
Izbori za odbornike u Skupštini grada Novog Sada 2016. godine doveli su do ulaska devet političkih opcija u lokalnu vlast. 
 
Analiza 021 pokazuje da su stranke uložile velike sume u predizbornu kampanju, a nekima se ista uopšte nije isplatila jer nisu osvojili nijedan mandat zbog malog broja osvojenih glasova. Drugima se, pak, kampanja isplatila.
 
Stranke su dužne da u roku od mesec dana od završetka izbora polažu račune Agenciji za borbu protiv korupcije. Ovi izveštaji obuhvataju troškove aktivnosti poput mitinga, štampanja propagandnog materijala, zakupa prostora, troškove prevoza, ali i reklame koje su se emitovale u medijima.
 
Vladajuća Srpska napredna stranka uložila je oko četiri miliona dinara u kampanju na lokalu. Kako pokazuje njihov izveštaj, novac nije trošen na letke, dok je 1,4 miliona dinara potrošeno na zakup bilbord-prostora. SNS je potrošila oko dva miliona dinara na promo-materijal poput majica, prsluka, kapa, ešarpi, platnenih torbi, hemijskih olovaka i upaljača, dok su zakup prostora za skup na Spensu platili svega 18.000 dinara. Oko 300.000 dinara koštale su ih komunalije, prevoz i overa potpisa.
 
Demokrate su uložile oko 1,1 milion dinara u kampanju za Novi Sad. Štampanje 60.000 letaka koštalo ih je 123.191 dinar, a brošure oko 170.000 dinara. Bilbore su platili 260.954 dinara, a s obzirom na to da su imali 12 bilborda, jedan staje nešto više od 21.000 dinara. DS nije imao troškove za mitinge i konvencije, a promociju u elektronskim medijima platili su 43.200 dinara. Usluge dve marketinške agencije koje su angažovali koštale su demokrate 314.000 dinara.
 
Socijalistička partija Srbije potrošila je ukupno 2,2 miliona dinara na promociju u Novom Sadu. Leci su ih koštali 96.000 dinara, plakati oko 122.000 dinara, a više od 730.000 dinara potrošili su na promo-materijal poput blokčića, olovaka, upaljača itd. Zakup prostorija platili su 340.800 dinara, a troškove za javne događaje i oglašavanje u medijima, kažu, nisu imali.
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine platila je 1,4 miliona dinara kampanju za grad. Uložila je čak 600.000 dinara za štampanje više od 105.000 letaka, kao i 142.057 dinara za promo-materijal. Ono što je verovatno greška u evidenciji je zakup prostorija na Spensu u iznosu od svega 240 dinara. Televizijski spot su platili više od 68.000 dinara, a overu potpisa podrške birača 124.780 dinara.
 
Dosta je bilo uložili su blizu 920.000 dinara u predizbornu kampanju u Novom Sadu. Štampanje letaka koštalo ih je 57.000 dinara, a brošure 750.000 dinara - sve je plaćeno njihovom udruženju Dosta je bilo - Restart, koje se navodi kao izvršilac usluge. Troškovi oglašavanja su nula, navodi se u evidencijama Agencije za borbu protiv korupcije.
 
Srpska radikalna stranka potrošila je 1,4 miliona dinara na kampanju na lokalu. Zakupljen termin na jednoj televiziji platili su 450.000 dinara, a autorske honorare, overu potpisa i druge troškove platili su skoro 100.000 dinara.
 
U kampanju su značajnu sumu uložili Dveri i DSS, koji su nastupili kao koalicija. Letke su platili 69.000 dinara, bilborde i "City light" površine čak 1,2 miliona dinara, više od 65.000 dinara promo-materijač, više od 220.000 radijske oglase na više stanica, 162.000 oglašavanje u štampi, a sve ukupno koštalo je dva miliona dinara. Ipak, ova koalicija nije ušla u lokalni parlament, te se ovo ulaganje nije naročito isplatilo.
 
 
Izvоri finansiranja nisu dovoljno transparentni
 
Nijedna kampanja, pa ni ova koja je u toku, nije naročito transparentna, pokazuje novo rangiranje stranaka po spremnosti da pravdaju troškove, a koje sprovodi "Transparentnost Srbija".
 
Organizacija se u toku ove kampanje obraćala političkim činiocima u potrazi za odgovorima na pitanja o izvorima finansiranja, a dobila je samo nekolicinu informacija. Problem je, kako naglašavaju, u činjenici da ne postoji zakonska obaveza da svi učesnici u kampanji u toku iste objavljuju podatke o izvorima prihoda i troškovima, što znači da Zakon o finansiranju političkih aktivnosti mora da se menja.
  • Xy

    17.06.2020 08:32
    Tužno i ružno
    Našim parama od otetih penzija, i svih građana,troše na promociju.Neznaš dal od muke da se smeješ ili da plačeš gde živiš.Zato naša deca odoše van da nebudu broj na birou i u glasačkom spisku. Lažna obećanja i nada se nejede. Odoše od svih balkanskih gluposti, ratova, mržnje, nezaposlenosti, stranaka, rijaliti programa Pevača njihovih priča o luksuznim vilama, šta su jeli, pili, pobili se,gde su bili kao da su naučni radnici svetskog glasa. Trgovaca sa stanovima Bg na vodi koje kupuju kao cigarete, njihove vlasti u mojoj opštini gde su bogovi koji odlučuju koga će lekara, sestru profesora primiti.Sa srećom vam trošenje našeg novca,naša deca dobiše posao van gde je zakon za sve na svakom koraku, rad i red. Odoše zauvek bez povratka, više nisu broj na birou i gl. Spisku. To se nejede. Primiše obrazovane i pametne kad ovde nisu ničiji i nikome netrebaju. Sa srećom vam vaša dreka uglas na tv programima i sav ostali primitivizam, plaćamo tv pretp. a nepalimo tv. Ima li kraja, a svi su isti, bivši, sadašnji, budući. Ja sam penzioner budućnost ovde. Stidim se gde živim.
  • Zebra

    17.06.2020 08:05
    Krpe rupe po putu, prave makete spensa i novih mostova... Zapravo to i jeste njihov maksimum. Od makete i ne mogu dalje.
  • Xy

    17.06.2020 01:50
    Nema nade
    Balkan, bilo, sada je i biće sve isto. Čijim parama ponašanje svih bivših, sadašnjih i budućih, da dele kako žele. Nekom pile, ovcu, traktor, kamion, vilu, avijon. Penzije oteše, nevratiše,pismom zahvališe što im dadosmo a sami uzeše.100 eur dadoše a 5-6000 eur oteše. U mojoj opštini trgovci Bogovi i vlast postaše,oni odlučuju, o lekaru, profesoru za posao.Kupiše stanove BG na vodi kao cigarete, a naša deca da sede do 50 na birou i da ih se za glasanje sete.Naučiše jezike diplome u torbe, dobiše od nas roditelja karte u jednom pravcu i zauvek odoše. Od svih balkan. gluposti, stranki, ratova, sukoba,rijaliti zvezda, pevača, njihovih priča o vilama, šta su jeli, pili, pobili se, gde su bili.Kao da su naučnici, svetskog glasa, lekari profesori,dobri radnici, majstori.Plaćamo TV pret. a nepalimo tv zbog uglas dreke vike, primitivizma, sramota me gde živim. Ostadoh ja penzioner budućnost Srbije,a svi moji u svet odoše gde rade u struci, gde je zakon za sve na svakom koraku, gde vlada red rad i gde se traži i plaća pamet i znanje.Prestadoše biti broj na birou i za glasanje. Za sve postori vreme, kada se studira radi, stiče stvara porodica ide u penziju.Što se mene tiče sve je ovde isto vekovima. Tužno i ružno za nas poštene, obične smrtnike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Izbori 2020

Pastor razgovarao sa predstavnicima sedam izbornih lista

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor održao je konsultativne sastanke sa predstavnicima svih sedam izbornih lista, koje su nakon izbora za poslanike u Skupštinu APV, održanih 21. juna i 1. jula, osvojile poslaničke mandate u Skupštini Vojvodine.