Blog uživo: Izbori Novi Sad 2020 - SNS proglasila pobedu

Novosađani danas biraju novi sastav Skupštine grada između 13 stranaka, koalicija i grupa građana.
Blog uživo: Izbori Novi Sad 2020 - SNS proglasila pobedu
Foto: 021.rs
00:12 - Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević saopštio je u ponoć da je na osnovu obrađenih podataka sa malo više od polovine biračkih mesta u Novom Sadu 109 od 197 (55%) Srpska napredna stranka osvojila 56,52%, a da slede SPS-JS sa 11,97%, Vojvođanski front sa 5,03%, Metla sa 3.95%, Spas 3.94% i SRS 3.68, a da će kao manjinske stranke sa po jednim mandatom biti SVM i Istina.
 
"I Novi Sad i Vojvodina i Srbija ostaju u sigurnim rukama. Tu nema nikakvih dilema, nema kockanja, nema prostora za trgovinu i ucenjivanje. Sutra ćemo imati potpune podatke, očekujem da ćemo imati bolje brojke nego prošle godine", dodao je Vučević.
 
 
23:00 - Prema podacima Srpske napredne stranke rezultati za lokalne izbore u Novom Sadu su SNS 56,4; SPS 11,93; Vojvođanski front 5,39; SRS 4,13; Metla 3,83; Aleksandar Šapić - Pobeda za Novi Sad 3,79; Sasvim druga priča 2,73; Neka maske padnu 1,57; Veterani 1,54; SVM 1,29; Istina 1,03; Ruska stranka 0,78 i Zdrava strana grada 0,87.
 
22:20 - Nešto pre 20 časova čuo se vatromet u gradu. Građani su javili da se u blizini Radničke ulice, kao "reakcija na vatromet pobednika izbora", javilo spontano lupanje o šerpe i zviždanje tamošnjih stanovnika. 
 
 
22:10 - Prema podacima izlazne ankete Ninamedije, na lokalnim izborima u Novom Sadu najviše glasova 57,6 odsto osvojila je SNS.
 
Slede SPS sa 11,3, SRS sa 5,6, Vojvođanski front sa 4,9, Metla sa 3,9, Spas sa 2,9, Sasvim druga priča sa 2,6, SVM sa 2,3 i Istina sa 1,7 odsto glasova, kao i Neka maske padnu, dok je Ruska stranka osvojila 1,2 odsto, naveo je konsultant Ninamedije Miloš Bešić.
 
Ninamedija je prvi put na izborima u Srbiji sprovela anketu među biračima po izlasku sa birališta.
 
21:10 - Najveća izlaznost u Novom Sadu zabeležena je na Pejićevim Salašima, a najmanja na Limanu I, objavio je SNS. Više o tome OVDE.
 
20:35 - Kako je šef novosadskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković objavio na Tviteru, na biračkom mestu na Adicama je došlo do nepravilnosti nakon 20h, kada su zatvorena birališta.
 
"Očito je da na tom mestu i na još nekim biračkim mestima, SNS pokušava da na veštački način poveća broj Novosađana koji su izašli na izbore, kako bi stvorio privid da ima legitimnu vlast", kaže Novaković za 021.rs. 
 
Novaković je rekao i da je vlast u Novom Sadu delegitimisana, te da je najveći broj Novosađana odlučio da bojkotuje izbore, o čemu možete da čitate OVDE
 
 
 
20:30 - Izlaznost u Novom Sadu do 18 časova slabija je nego 2016. godine. Tada je do 18 sati na birališta izašlo 47 odsto novosadskih glasača, dok je ove godine izlaznost 37,05 odsto.
 
20:23 - Na pitanje da li će biti novi predsednik Vlade odnosno premijer Srbije, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da ne zna unapred izborne rezultate, pa ne može da kaže koja će stranka dati mandatara. Detaljnije OVDE.
 
20:21 - Predsednik Gradskog odbora Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić poručio je da očekuje veoma dobar izborni rezultat na prostoru čitave Republike, Vojvodine i u Novom Sadu. On je kritikovao program većine političkih oponenata, o čemu detaljnije možete da čitate OVDE.
 
20:10 - Građani su javili redakciji 021.rs da su se glasovi kupovali jutros i na Podbari.
 
 
20:00 - Birališta su zatvorena i počinje brojanje glasova. Prvi nezvanični rezultati iz izbornih štabova i posmatračkih misija očekuje se da će početi da pristižu nakon 21 čas.
 
19:50 - Građani javljaju da se na Vidovdanskom naselju, na biračkom mestu u Mesnoj zajednici u Ulici dr Jovana Andrejevića kupuju glasovi, dok se birački odbor nalazi napolju.
 
 
19:45 - Prema podacima Gradske izborne komisije, do 18 časova glasalo je 37,05 odsto Novosađana.
 
U GIK-u navode da su dobili informacije da na pojedinim biralištima i dalje pristižu građani. Kažu da će ta biračka mesta ostati otvorena duže i da će moći da glasa svako ko dođe do 20 časova.
 
19:00 - Građani javljaju da se ispred OŠ "Jovan Grčić Milenko" u Beočinu vode paralelni spiskovi i dovode glasači.

18:20 - Iz jednog stana na Podbari se čuje blejanje ovaca, mukanje krava i meketanje koza. Više o tome OVDE.

16:40 - Do 16 časova na 197 biračkih mesta glasalo je 30,17 odsto Novosađana, pokazuju podaci Gradske izborne komisije (GIK). Zamenik predsednika GIK Milovan Šijakov rekao je da sve protiče kako treba i da nemaju prijavljene nepravilnosti.

15:00 - Kako saznaje 021.rs, u centru Beočina kupuju se glasovi na ulici, kod jednog biračkog mesta. Kako su građani javili 021, nepoznate osobe sede prekoputa doma kulture u Beočinu gde je biračko mesto, za stolom koji su postavili pod nadstrešnicom zgrade suda. Prema svedočenju istih građana za 021, te nepoznate osobe daju novac u zamenu za glasove. Nije poznato da li je ovaj slučaj prijavljen nekoj posmatračkoj misiji ili policiji.

12:40 - Zamenik predsednika Gradske izborne komisije Milovan Šijakov rekao je da su se bile javile poteškoće na pojedinim biračkim mestima, jer su kutije već bile prepune, što su rešili dodavanjem novih kutija za glasačke listiće. On je naveo i da GIK za sada nema nikakve informacije o nepravilnostima na biračkim mestima.

12:10 - Izlaznost na izbore na 197 biračkih mesta u Novom Sadu do 12 časova iznosi 17,16 odsto, podaci su GIK-a.

11:30 - Prema podacima GIK-a, izlaznost u Novom Sadu do 10 časova je 9,26 odsto.

10:50 - Gradonačelnik Novog Sada i nosilac liste Srpske napredne stranke u Novom Sadu Miloš Vučević došao je na glasanje zajedno sa suprugom Majom i sinovima Danilom i Mihailom. 

10:30 - Svoje biračko pravo iskoristio je i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak

10:15 - Glasala je i predsednica Skupštine Srbije i bivša gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković.

 
10:00 - Nepoznate osobe su brojale novac i plaćali glasanje u Kisaču, ispred Osnovne škole "Ljudevit Štur" i biračkog mesta broj 97, tvrdi Vojvođanski front. 
 
"Radno telo Republičke izborne komisije se oglasilo nenadležnim i sugerisalo je predsedniku biračkog odbora da zove policiju. Nakon toga su se kupci glasova udaljili", navodi se u saopštenju Vojvođanskog fronta.
 
09:50 - Aktivisti Vojvođanskog fronta u Sremskim Karlovcima napadnuti su u svojim prostorijama. Kako je saopšteno, huligani, koji su došli u Sremske Karlovce automobilima somborskih registracija, gađali su telefonima i računarima aktiviste Vojvođanskog fronta. Više o ovom incidentu čitajte OVDE.
 
 
09:41 - Đurađ Jakšić (SRS) rekao je da je jutros bilo problema "na popriličnom broju biračkih mesta da se ista otvore u sedam časova". 
 
"U prvom redu je to bilo zbog organizacije gradske i republičke izborne komisije. Prema mojim informacijama, na najmanje 10 biračkih mesta izbori nisu počeli u sedam časova već u 07:20 ili pola osam", naveo je on.
 
09:30 - Kandidat Srpske radikalne stranke za gradonačelnika Novog Sada Đurađ Jakšić glasao je na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Petefi Šandor".

09:15 - Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić glasao je u MZ Podbara.

09:00 - Prvi podaci o izlaznosti u Novom Sadu biće saopšteni na konferenciji za medije u 12 časova, rekao je zamenik predsednika GIK-a Milovan Šijakov. Po njegovim rečima, glasanje je počelo na svih 197 biračkih mesta, bez "bilo kakvih velikih poteškoća"

07:00 - Otvorena biračka mesta na kojima će građani glasati.

06:54 - Dobro došli u live blog 021.rs u kojem ćemo pratiti izbore za Skupštinu grada Novog Sada.

Za razliku od prethodnih izbora, ovaj put građani imaju tri liste manje na listiću, jer deo opozicije bojkotuje izbore, a nema ni pokreta "Dosta je bilo" kojem je presudom Upravnog suda lista oborena.

U Novom Sadu pravo glasa ima 332.695 građana što je za skoro 17.000 birača više nego na lokalnim izborima 2016. godine. U odnosu na biračke spiskove iz 2017. godine, kada su bili izbori za predsednika Srbije, u Novom Sadu sada ima nešto više od 16.300 novih birača.

Glasa se na 197 biračkih mesta, kao i na prethodnim izborima.

Glasački listić je rezeda boje, dok je kontrolni list narandžast. Listić je formata A3, zaštićen vodenim žigom na celoj površini, overen pečatom Gradske izborne komisije na sredini donjeg dela listića. Štampan je na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom, kao i na jezicima i pismima nacionalnih manjina čija je ravnopravna upotreba utvrđena Statutom Grada Novog Sada, po azbučnom redu naziva jezika nacionalne manjine. Odštampano je 333.638 glasačkih listića, od kojih je 998 listića rezervno, što je 0,3% od ukupnog broja.

Na listiću su po redosledu sledeće liste:

1. Aleksandar Vučić - Za našu decu
2. Ivica Dačić - "Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS)- Dragan Marković Palma"
3. Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka
4. Sasvim druga priča - Novosađani
5. Vojvođanski front - ujedinjeni za demokratski Novi Sad (Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija, Zajedno za Vojvodinu)
6. Vajdasági Magyar Szövetség - Pásztor István - Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor
7. Istina - Adaviera - Ivana Vujasin
8. Nek maske padnu - Zelena stranka - Nova stranka
9. Metla 2020 (podnosilac Koalicija Metla 2020)
10. Ruska stranka
11. Ratni veterani za Srbiju - Vojnovi veterani pre Srbsko
12. Aleksandar Šapić - Pobeda za Novi Sad
13. Zdrava strana grada

Da bi lista ušla u Skupštinu grada, mora da osvoji 3% glasova, a 78 mandata dele se po proporcionalnom sistemu (Dontov sistem). Ukoliko izlaznost bude 50%, da bi se prešao cenzus potrebno je da lista osvoji oko 6.000 glasova.

Svih 78 kandidata imaju liste SNS-a i SPS-a, SRS ima 48 kandidata, lista Vojvođanski front 40, SVM 27, dok svi ostali imaju minimum od 26 kandidata. 

Od ovih 13 lista, tri su manjinske jer imaju status stranaka nacionalnih manjina i one imaju niži prag ulaska u Skupštinu grada, a to su: Istina, SVM i Ruska stranka.

Istina je preuzela prava nekadašnje stranke "Nijedan od ponuđenih odgovora-NOPO" koja je imala status političke stranke vlaške nacionalne manjine. Kažimo i da je GIK odbio zahtev liste "Ratni veterani za Srbiju – Vojnovi veterani pre Srbsko" da imaju status političke stranke slovačke nacionalne manjine.  

Manjinske liste za osvajanje mandata moraju da pređu tzv. prirodni prag, što bi u Novom Sadu trebalo da bude oko 2.000 glasova po jednom mandatu, uz izlaznost od 50% birača.

Podsetimo da je 2016. godine u Novom Sadu glasalo 173.646 građana (od toga je bilo 3,15% nevažećih listića - 3.737), dok je izlaznost bila 55%. Najviše glasova tada je dobila koalicija oko SNS-a 70.084 (40,36%) i 38 mandata, Dosta je bilo imao je 16.841 glas (9,7%) i 9 mandata, SRS 14.800 glasova (8,52%) i 8 mandata, SPS-JS 14.336 glasova (8.26%) i 7 mandata, LSV 12.602 glasa (7,26%) i 7 mandata, DS 11.748 glasova (6,77%) i 6 mandata, a od manjinskih stranaka po 1 mandat dobile su Zelena stranka sa 2.787 glasova, SVM sa 2.462 glasa i NOPO sa 1.982 glasa.

Vlast je formirao SNS, u koaliciji sa POKS-om (koji je bio na njihovoj listi) i sa SPS-om, a podršku im je dao i LSV, kao i odbornik SVM-a. Nakon četiri godine podela je ostala skoro ista. Nekoliko odbornika koji su na početku bili opozicija prišli su, na ovaj ili onaj način, SNS-u, a zabeležen je i slučaj da je odbornik DS-a Božidar Protić prešao u SPS. Tako su vlast u Novom Sadu na kraju mandata činili SNS sa 35 odbornika, LSV sa 7, POKS sa 3, SPS sa 6, Jedinstvena Srbija sa 3 odbornika i po jedan odbornik SDPS-a (stranka Rasima Ljajića), Zelenih i NOPO, uz nejasan status tri nezavisna odbornika, dok su opozicija bili SRS sa 8 odbornika i DJB i DS sa po 5 odbornika.  

Podsetimo i da je na lokalnim izborima 2012. godine u Novom Sadu glasalo 173.348 građana (od toga je bilo skoro 5% nevažećih listića - 7.189), odnosno izlaznost je bila 55,43%. Tada je naveći broj glasova osvojila lista DS - 31.024 i dobila 18 mandata, potom SNS - 27.280 glasova i 15 mandata, koalicija LSV-SPO - 26.751 glas i 15 mandata, SPS-PUPS-JS - 13.422 glasa i 7 mandata, Romska demokratska stranka - Tomislav Bokan (kao manjinska) 10.500 glasova i 6 mandata, DSS - 9.777 glasova i 5 mandata, Dveri 8.906 glasova i 5 mandata, SRS 8.788 glasova i 5 mandata, SVM 2.957 glasova i 1 mandat, te NOPO 1.783 glasa i takođe 1 mandat. Četiri godine kasnije podela je bila potpuno drugačija zbog preletanja polovine odbornika koje je usledilo nakon "prekomponovanja" i preuzimanja vlasti u gradu od strane koalicije okupljene oko SNS. Naime, posle izbora, maja 2012. vlast je formirala koalicija oko DS, ali je nakon "prekomponovanja" u jesen te godine formirana nova vlast pošto su SPO i SPS prišli SNS-u uz podršku odbornika Dveri i NOPO koji su otkazali poslušnost centralama, a potom im je preleteo i deo odbornika demokrata.

  • Miki

    07.07.2020 10:14
    milermont@yahoo.com
    SPS ce opet uci u koaliciju i to je njihov kraj. SPS je za 8 godina koalcije sa SNS izgubio 233 000 glasova...Neka Antic, Slavica , Zarko Obradovic i Djordje Milicevic sad rade kampanju Dacicu...
  • gradjaninX

    24.06.2020 18:01
    CEk, jel sad radno mesto kupujem opet od SPS-a ili cu morati SNS-u da placam?
  • Cccc

    24.06.2020 16:11
    Ko su pa opet ovi ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Izbori 2020

Pastor razgovarao sa predstavnicima sedam izbornih lista

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor održao je konsultativne sastanke sa predstavnicima svih sedam izbornih lista, koje su nakon izbora za poslanike u Skupštinu APV, održanih 21. juna i 1. jula, osvojile poslaničke mandate u Skupštini Vojvodine.