Politička predigra: Novosadski naprednjaci u koaliciji sa socijalistima, ligaši čekaju razgovor

Dva dana pred konstituisanje novog saziva Skupštine Novog Sada još uvek nije poznato ko će sve činiti vlast u gradu.
Politička predigra: Novosadski naprednjaci u koaliciji sa socijalistima, ligaši čekaju razgovor
Foto: 021.rs
Burni dani prekomponovanja gradske vlasti od pre osam godina, kada su naprednjaci došli do ključnih pozicija, a koalicija oko Demokratske stranke se raspala, sada deluju kao već davna prošlost. Dva dana pred konstituisanje novog skupštinskog saziva niko se ne oglašava, niko nikog ne optužuje, nema zakulisnih radnji. Samo se čekaju neki novi i neki stari odbornici da sednu u klupe i da usvajaju odluke dizanjem ruku gotovo po automatizmu.
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević svom nasledniku ili pak samom sebi, ukoliko ostane na glavnoj poziciju u gradu, ostavlja jednu stabilnu političku situaciju, sa opozicijom koja će u skupštini kritikovati koliko-toliko, ali koja neće praviti probleme. Vučević je poručivao kako je ubeđen da bi svi želeli u vlast sa SNS, i, po svemu sudeći, to nije daleko od istine. 
 
Međutim, još uvek nije poznato ni ko će biti gradonačelnik Novog Sada, niti ko će činiti gradsku vlast okupljenu oko SNS, koja ima većinu u parlamentu. Utisak je da se to krije više nego ranijih godina ili jednostavno ni naprednjacima na lokalnom nivou nije do kraja iskristalisano sa kim bi trebalo da sklapaju dogovore, jer bi to moglo da zavisi od situacije na nivou republike.
 
Ono što je izvesno, prema saznanjima 021.rs iz novosadskog SPS-a, dogovor socijalista sa naprednjacima je napravljen i "crveni" će učestvovati u gradskoj vlasti i u naredne četiri godine. Još nije dogovorena preraspodela preduzeća sa drugom najjačom strankom u gradu, dok se o kadrovskim rešenjima nije razgovaralo.
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine, tj. Vojvođanski front, koji će imati tri mandata u narednom sazivu, čeka poziv naprednjaka na razgovor. Predsednik Gradskog odbora LSV Aleksandar Kravić kaže za 021.rs da još uvek nisu imali nikakve razgovore sa naprednjacima, a njegov stav je da od konfiguracije vlasti na republičkom nivou zavisi kako će izgledati vlast u gradovima i opštinama.
 
"Naravno, na lokalu ostavljamo jednu dozu rezerve, jer tu znamo da može da bude raznih kombinacija. Verujem da će ono što bude na republici biti neka osnova modela i za lokal, uz mogućnost varijacija. Mi smo apsolutno otvoreni za razgovor. Očekujemo da ćemo posle konstitutivne sednice imati dogovore, konsultacije i da će se na osnovu svega toga, u nekom relativno kratkom vremenskom roku, formirati vlast u grad", poručuje Kravić.
 
 
LSV je na izborima u junu osvojio nešto više od 6.300 glasova, što je jedan od lošijih rezultata stranke. To je značilo da se liga ne bi našla u gradskom parlamentu da nije spušten cenzus na tri odsto. O razlozima zbog kojih je LSV podbacila na izborima čitajte na OVOM LINKU.
 
Odbornici Srpske radikalne stranke bili su prilično aktivni u prethodne četiri godine. Sada će prostor za raspravu imati tri odbornika iz redova radikala. Šef radikala u Novom Sadu Đurađ Jakšić navodi da ih do sada niko nije kontaktirao u vezi sa formiranjem vlasti u Novom Sadu.
 
Njegov stav je da je prerano da se govori o tome ko će činiti gradsku vlasti, jer je u petak na dnevnom redu izbor prvih ljudi Skupštine, kao i kadrovske komisije. Dodaje da će se videti koji su predlozi za ključne funkcije i da je to pitanje za vlast, a ne za njih.
 
Povratnici u lokalni parlament biće odbornici Demokratske stranke Srbije, ovog puta pod imenom Metla 2020, i imaće tri odbornička mesta. Predsednik gradskog odbora DSS-a Bojan Radojević najavljuje da će, verovatno, oni biti jedina opozicija.
 
Kako navodi za 021.rs, niko ih nije ni pozvao na bilo kakve razgovore ili pregovore i ne očekuju da će u petak biti formirana gradska vlast, jer su "lokalne skupštine taoci parlamentarnih izbora", iako je jasno ko ima apsolutnu većinu i ko može da formira vlast. 
 
"Mi smo taoci rešavanja republičke vlasti. Prvo ćemo čekati da se reši pitanje Skupštine Srbije, pa će lokalne samouprave dobiti konačan oblik. Mislim da je to u pitanju i stvar bi bila jednostavnija da su bili samo lokalni izbori i ovde bi se sve onda brže rešilo i znali bismo ko bi bio gde i na kojoj poziciji", kaže naš sagovornik.
 
On dodaje da će SNS, iako nema potrebu da ulazi u saradnje, uzeti sve koje može u koaliciju, sem njih iz DSS-a, koji su "jasno rekli da žele da uđu u skupštinu kako bi mogli da pomognu građanima, ali iz pozicije parlamentarne opozicije". 
 
 
Kao igrač na republičkom nivou za učešće u vlasti sa SNS pojavio se Aleksandar Šapić i njegov Srpski patriotski savez. Zbog toga se SPAS pominje i kao neko ko bi mogao da bude saradnik naprednjaka u Novom Sadu. Međutim, Simo Čabarkapa iz SPAS-a kaže da još uvek ništa nije dogovoreno, ali poručuje da su spremni da preuzmu odgovornost.
 
"Mi smo mala odbornička grupa i ne možemo značajno da utičemo na odluke koje donosi apsolutno većina. Ako bismo želeli da realizujemo neke svoje ideje morali bismo u to (vlast) da budemo uključeni. Zbog čega biste inače izlazili na izbore, nego da realizujete ideje za koje se zalažete, sigurno nije razlog izlasku da ne radite ništa. Mi svakako ne bežimo od odgovornosti i spremni smo da je preuzmemo. Međutim, konkretnih dogovora nije bilo i verujem da sve to zavisi od republičkog nivoa i da će se dogovori koji se sklope na tom nivou preslikavati i na lokalne", dodaje on.
 
Manjinsku stranku Istina u javnosti su već percipirali kao partnera naprednjaka u narednom periodu. Međutim predsednica ove stranke vlaške nacionalne manjine Ivana Vujasin, kaže za 021.rs da još uvek nije bilo razgovora sa SNS i zbog toga ne može da kaže da li hoće ili neće učestvovati u vlasti sa strankom koja je osvojila najviše mandata. 
 
"Mi smo, naravno, voljni da razgovaramo, ali nećemo ulaziti u koaliciju sa strankama sa kojima nemamo dodirnih tačaka, sa kojima nemamo zajedničke programske ciljeve i sa kojima ne bismo mogli da radimo na tome da doprinesemo boljitku Novosađana", navodi ona za 021.rs.
 
Predsednik Gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara Đula Kiš za 021.rs navodi da tek nakon održavanja konstitutivne sednice očekuje razgovore oko formiranja vlasti u Novom Sadu. Mada nikavih razgovora još nije bilo, Kiš kaže da su očekivanja da SVM nastavi saradnju sa SNS u Novom Sadu. 
 
"Nismo postigli još uvek nikakav dogovor. Očekujemo to u toku ove ili naredne sednice, tako da ne mogu sada da dam prave informacije", naveo je Kiš.
 
SVM će u novosadskom parlamentu sada imati dva odbornika, jer je zbog male izlaznosti prirodni prag bio niži i tako su kao stranka nacionalne manjine uspeli da osvoje još jedan mandat, iako nisu imali skoro ništa više glasova nego ranije.
 
U parlament je ušla i Ruska stranka, koja je, prema saznanjima 021.rs, danas imala razgovor sa naprednjacima o potencijalnoj saradnji. Šta se na sastanku dogodilo i da li je dogovorena saradnja, nije poznato, jer se u ovoj stranci nisu odazvali na pozive 021.rs do zaključenja teksta.
 
Na poziv 021.rs nisu se odazvali ni naprednjaci, što ne čudi, s obzirom na to da je sam gradonačelnik Miloš Vučević prilično mističan kada je u pitanju njegova politička budućnost ili pak njegov naslednik. Kako je rekao nedavno, sebe vidi kao prvog kandidata za gradonačelnika, o čemu više možete da čitate na OVOM LINKU.
 
Sadržaj je podržan od strane organizacije The European Endowment for Democracy (EED).
  • Hattori Hanzo

    25.08.2020 15:57
    ..vozimjuče predveče bajs kejom i vidim Cakija Kravića kako priča sam sa sobom...biti, ali nebiti...:)))
  • Neime

    22.08.2020 00:11
    Siromašan znanjem
    Nije u redu da Caki ostane bez fotelje i Saveta za bezbednost saobraćaja, a baš mu je dobro išlo.
  • Janko

    21.08.2020 21:45
    @Istina
    Nova tura punjenja Radikalskih dzepova?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Izbori 2020

Pastor razgovarao sa predstavnicima sedam izbornih lista

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor održao je konsultativne sastanke sa predstavnicima svih sedam izbornih lista, koje su nakon izbora za poslanike u Skupštinu APV, održanih 21. juna i 1. jula, osvojile poslaničke mandate u Skupštini Vojvodine.