Priča o Presingu, Neurokremu, I duhovima koji sviraju i pevaju

Prošle je skoro 25 godina otkako je legenda podzemlja, Zdenko Franjić, u svoj tefter i portfolio upisao ime: Presing.
Prošle je skoro 25 godina otkako je legenda podzemlja, Zdenko Franjić, u svoj tefter i portfolio upisao ime: Presing.

U međuvremenu, Zdenin portfolio je postao predebeo, kroz isti su prodefilovali stotine bendova od kojih su neki i stali na tom jednom izdanju, a neki su odperjali dalje jer su prerasli Zdenin način poslovanja, ako se to tako može zvati.

Sa Presingom je stvar bila malo drugačija jer je tu vezu prekinuo rat. Svejedno, i nakon 25 godina postoji nit koju Presing prati. Broj albuma se i dalje može izbrojati na prste jedne ruke, a za razliku od mnogih koji su započeli karijere početkom mračnih 90-ih godina, Presing je ostao dosledan i beskompromisan.

Kraka i Kiza od početka čine rukovodeći kadar. Među njima su postojale i postoje nesuglasice koje su dovodile i do raspada benda. Bilo je i najava poslednjih koncerata ali samo do najave nekog sledećeg. Bina je mesto gde Presing živi.

Ovih dana kreću u novu životnu turneju vođeni "Neurokremom", najnovijim Presing albumom o čemu smo u 104. KUPEK-u pričali sa Kizom Radovićem. Na žalost, vremena za priču o Kizinoj poeziji ovoga puta nije bilo zbog priprema za predstojeće koncerte, ali obećavamo da ćemo to ispraviti prvom prilikom. Kiza je ovde ipak bio kao frontmen Presinga.

Drugi deo emisije posvetili smo I duhovima. Neka vas ne zbunjuje taj veznik "i". Tako je kako je, a zašto je tako kako je, zbog čega je najnoviji singl "Bela zastava" manifest o nepristajanju, ali i drugim čarima postojanja benda KUPEK-u su nastojali približiti Milan i Vlada.

Razgovore smo zalili sa "Neurokremom", novim albumom Presinga, kao i starim delima I duhova. O novima će se tek pričati i novi će se tek slušati na nekim od narednih koncerata.

Ovaj raspevani KUPEK slušajte i uživajte.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Vesti

Zamaridirani KUPEK

Iznedrila je Rijeka brojne bendove, izgradila je čak i identitet na njima pa je dobila epitet rokerskog grada.

In Vinjak veritas

Elektronski fanzin "Get on strage", odnosno čitaoci fanzina su u prošlogodišnjem glasanju izabrali bend Replicunts za najbolji bend 2014. godine.

Zombijana crta KUPEK

U svom višegodišnjem postojanju KUPEK se retko kad bavio vizuelnom umetnošću.

Četvrti rođendan KUPEK-a

U nedelju 1. februara KUPEK - Kulturno um(j)etnički program edukativnog karaktera proslavio je svoj četvrti rođendan.

Women power

Pre nešto više od godinu dana KUPEK je razgovarao sa kustoskinjama izložbe Ženska strana, a pitanje o ženama u muzici se samo po sebi nametnulo.

Kraljevstvo teksta i muzike

U Novu godinu KUPEK je ušao koristeći novi prostor koji će, nadamo se, ubuduće postati dom KUPEK-a, svih njegovih gostiju i gošća, ali i svih ljubitelja.

Smeh slobode

Konstantna težnja ka većim slobodama i to putem beskomropmisnih tekstova o ratnim zločinima, kriminalu, što je često predstavljalo posledicu i uzrok, ali i kroz sjajnu satiru, jer smeh leči, baš kao i sloboda.

Romi i Holokaust

Poslednjih dana novembra i prvih dana decembra leta gospodnjeg 2014. gradom Beogradom su deljeni leci koji pozivaju na progon "cigana" i "divljih ciganskih naselja" koji donose "nehigijenu, fekalne vode, nesnosan smrad...".

Toma Marković, pesnički tajkun

Tomu Markovića smo već jednom imali prilike ugostiti u KUPEK-u kad je gostovao sa Đorđem Brankovićem (Ah ahilej) koji je njegove tekstove iz knjige "Vreme smrti i razonode" uglazbio.

Gde bi danas bio Ivo Lola Ribar?

Imao je svega 27 godina kad je poginuo u avionu iznad Glamoča te, za Drugi svetski rat, presudne 1943. godine, ali niko ga nikad nije svrstao u onaj famozni klub "27".

Dvojezična ploča

KUPEK ekipa još malo pa privodi ovosezonsku agoniju kraju. Bez kuće, bez krova nad glavom dogurali smo do 98. epizode, a u najnovijoj epizodi približili smo vam dva jezika.