Medijska arheologija

Raskopavanje medijske zaostavštine kod nas posebna je vrsta rudarskog posla.
Raskopavanje medijske zaostavštine kod nas posebna je vrsta rudarskog posla.

Devedesete godine dale su obilje materijala, svedočanstva o opštoj propasti što države u kojoj smo živeli, ali i popratnih elemenata. Mediji nisu mogli proći neokrnjeni. Štaviše, bili su predvodnici. Nekad grubo i brutalno, a nekad, naizgled bezopasno i razdragano... Mediji su bili ogledalo urušenih snova i promoteri nekih drugih vrednosti.

Baviti se medijima ne garantuje zdravlje, ali sve zavisi od stava koji se zauzme i od načina prezentacije. Tamo neke 2006. godine: "Boško Prostran i Jovan Bačkulja su pregledavajući materijale Arhiva alternativnog filma i videa u Domu kulture "Studentski grad" sakupili korpus medijskog materijala i predložili Aleksandri Sekulić da se to prikaže u okviru programa Akademskog filmskog centra koji je ona tada uređivala. Kako je količina materijala i njegova raznovrsnost dala osnova za dugoročniji plan, AFC je ustanovio ciklus, za koji je Aleksandra predložila ime Medijska arheologija, aludirajući na proces njegove pripreme i na devijaciju ranijeg značenja ovog termina u teoriji. Ovaj ciklus ušao je i u igru odnosa sa ciklusom Black market koji su isto u okviru programa AFC DKSG realizovali Saša Marković Ganeša i Mićun Ristić, tako pružajući mladoj publici svakog meseca uvid u fenomene pop kulture kroz dinamične "talk show" razgovore i video ilustracije".

Prva predizborna kampanja, ekonomsko propagandni program u SFRJ,  rock’n’roll i država...Sve su to samo neki od segmenata kojim se "Medijska arheologija" bavila. O svemu tome, a i malo šire u jednom sjajnom i više nego edukativnom 111. KUPEK-u pričali su nam Jovan Bačkulja i Aleksandra Sekulić, uz nesebičnu podršku Ivice Đorđevića, još jednog člana ekipe koja se bavi ovom arheologijom.

Za ovu priliku i KUPEK ekipa se potrudila i pozabavila se muzičkom arheologijom kako bi se uklopili u priču, a osim toga pred kraj emisije nudimo vam i kratki razgovor sa legendom undergrounda, mekim teroristom, Markom Breceljem koji ovih dana nastupa po Vojvodini i Beogradu, sa posebnim akcentom na Suboticu gde je Brecelj pre 41. godine, na Subotičkom festivalu, i započeo svoju neobičnu priču.

KUPEK # 111 poslušajte ovde,  još malo i četvrti rođendan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Vesti

Zamaridirani KUPEK

Iznedrila je Rijeka brojne bendove, izgradila je čak i identitet na njima pa je dobila epitet rokerskog grada.

In Vinjak veritas

Elektronski fanzin "Get on strage", odnosno čitaoci fanzina su u prošlogodišnjem glasanju izabrali bend Replicunts za najbolji bend 2014. godine.

Zombijana crta KUPEK

U svom višegodišnjem postojanju KUPEK se retko kad bavio vizuelnom umetnošću.

Četvrti rođendan KUPEK-a

U nedelju 1. februara KUPEK - Kulturno um(j)etnički program edukativnog karaktera proslavio je svoj četvrti rođendan.

Women power

Pre nešto više od godinu dana KUPEK je razgovarao sa kustoskinjama izložbe Ženska strana, a pitanje o ženama u muzici se samo po sebi nametnulo.

Kraljevstvo teksta i muzike

U Novu godinu KUPEK je ušao koristeći novi prostor koji će, nadamo se, ubuduće postati dom KUPEK-a, svih njegovih gostiju i gošća, ali i svih ljubitelja.

Smeh slobode

Konstantna težnja ka većim slobodama i to putem beskomropmisnih tekstova o ratnim zločinima, kriminalu, što je često predstavljalo posledicu i uzrok, ali i kroz sjajnu satiru, jer smeh leči, baš kao i sloboda.

Romi i Holokaust

Poslednjih dana novembra i prvih dana decembra leta gospodnjeg 2014. gradom Beogradom su deljeni leci koji pozivaju na progon "cigana" i "divljih ciganskih naselja" koji donose "nehigijenu, fekalne vode, nesnosan smrad...".

Toma Marković, pesnički tajkun

Tomu Markovića smo već jednom imali prilike ugostiti u KUPEK-u kad je gostovao sa Đorđem Brankovićem (Ah ahilej) koji je njegove tekstove iz knjige "Vreme smrti i razonode" uglazbio.

Gde bi danas bio Ivo Lola Ribar?

Imao je svega 27 godina kad je poginuo u avionu iznad Glamoča te, za Drugi svetski rat, presudne 1943. godine, ali niko ga nikad nije svrstao u onaj famozni klub "27".

Dvojezična ploča

KUPEK ekipa još malo pa privodi ovosezonsku agoniju kraju. Bez kuće, bez krova nad glavom dogurali smo do 98. epizode, a u najnovijoj epizodi približili smo vam dva jezika.