Hor SNP-a izveo deo opere "Faust" na više lokacija u gradu

Stepenice Tržnog centra Promenada su na nekoliko minuta zaustavljene danas da bi muški hor Srpskog narodnog pozorišta izveo marš vojnika iz opere "Faust" čija je premijera zakazana za 2. novembar, na sceni "Jovan Đorđević".
Hor SNP-a izveo deo opere "Faust" na više lokacija u gradu
Foto: Vladimir Veličković
Više od dvadeset članova muškog hora, uz dirigentkinju Vesnu Kesić Krsmanović, došlo je iz svih krajeva tržnog centra do pokretnih stepenica i na njima izvelo deo opere "Faust" i dočaralo duh 19. veka i perioda u kom je nastalo ovo delo Šarla Gunoa.
 
To je bila samo jedna od lokacija na kojima su članovi hora danas nastupili. Ideja je bila da se na taj način pokaže koliko uspešno može da bude spajanje nesvakidašnjih prostora sa programima, čineći tako kulturu dostupnom svima.
 
"Želimo da podstaknemo Novosađane, ali i sve druge koji mogu da dođu i vide zaista spektakl i operski prestiž. Ovako nešto pozorište nije ranije radilo i na svim lokacijama na kojima smo danas bili, na zatvorenim i otvorenim prostorima, uspeli smo da iznenadimo prolaznike. Siguran sam da je to neka naša buduća publika posle ovoga. Operska publika je u krizi u celom svetu, ne samo kod nas. Ovo su prilike kojima prilazimo publici, nadamo se da ćemo ih zainteresovati i dovesti i u pozorište", objašnjava direktor opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.
 
"Faust" je prva operska premijera u 159. sezoni najstarijeg pozorišta u Srba. U subotu, 2. novembra, novosadska publika će nakon 24 godine imati prilike da ponovo sklapa pakt sa Faustom. 
 
Operom će dirigovati gost iz Italije Andrea Solinas, a nastavljena je saradnja sa mladim i talentovanim rediteljem Aleksandrom Nikolićem, gostom iz Beograda. Koreograf je Aleksandar Ilić. 
 
 
"Faust" je prvi put izveden u Parizu, 1859. godine. U Srpskom narodnom pozorištu prvi put je izvođen 1921, a potom su bile još tri produkcije: 1953. (režija Ciril Debevc), 1971. (režija Serž Vafijadis) i 1995. godine (režija Serž Vafijadis).
 
Karte za premijerno izvođenje "Fausta" mogu se kupiti na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.
  • B

    26.10.2019 01:12
    Sjajan izbor
    Simbolički...
  • SB

    23.10.2019 20:21
    Da li je snimljeno, može negde da se čuje?
  • NS

    22.10.2019 11:11
    Divno
    Da i oni koji nikad nisu ušli u neko pozorište čuju nešto drugo osim onog dna od Pinka, Zadruge i Parova.
    Možda im se dopadne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura