Platforma "Tvrđava mira" u junu u Novom Sadu - od sevdaha do spomenika Joko Ono

Platforma "Tvrđava mira", koja će biti realizovana tokom juna u Novom Sadu, podrazumeva različite programe - izložbu, postavljanje spomenika na Petrovaradinskoj tvrđavi, koncerte...
U subotu, 8. juna u 18 časova biće otvorena izložba "Život običnih ljudi u kraljevini i socijalističkoj Jugoslaviji" u atomskom skloništu u Alekše Šantića 27. U pitanju je kolekcija Novosađanina Zorana Jankovića koja obuhvata ambalaže poznatih proizvoda iz Jugoslavije, kao što su Pionir bombone, deterdžent za sudove Taš, šolja Kinder Lade, Eurokrem Takovo, stara staklena flaša Koka kole...Postavka obuhvata i predmete koji su obeležili svakodnevnicu u Jugoslaviji, poput telefona sa brojčanikom, stare fotografije, novine,...
 
Spomenik mira "One day...", koji je kreirala multimedijalna umetnica i mirovna aktivistkinja Joko Ono, biće postavljen na Petrovaradinskoj tvrđavi 28. juna. Ovaj spomenik je napravljen na osnovu modela tradicionalnog srpskog vojnog broda, takozvane "šajke". Petrovaradinska tvrđava je odabrana, simbolično, kao najveće defanzivno vojno utvrđenje u Evropi, izgrađeno u 18. veku. To je jedan od najznačajnijih programa u okviru "Tvrđave mira" koji se realizuje u saradnji sa Exit fondacijom, uz sufinasiranje "Novi Sad 2021" i kompanije NIS, povodom obeležavanja stogodišnjice od potpisivanja Versajskog mirovnog sporazuma i završetka Prvog svetskog rata. 
 
U tom duhu, muzička predstava "Priča o vojniku" biće izvedena u subotu, 8. juna u Studiju M sa početkom u 20 časova, u izvođenju glumca Zijaha Sokolovića sa muzičarima iz Slovenije, Švedske i Amerike. Delo Igora Stravinskog iz 1918. koje je u originalu napisano po ruskoj narodnoj priči, ali na francuskom jeziku, govori o posledicama rata na vojnika koji se vraća kući i nakon svega se suočava sa onim što je video, doživeo, učinio. Predstava je među prvim primerima interdisciplinarnog teatra, koji objedinjuje muziku i glumu. 
 
Naredni je koncert "Sevdah" u nedelju, 9. juna u Sinagogi, gde će od 20 časova Novosađanima ovaj žanr na nešto drugačiji način predstaviti muzičari sa prostora bivše Jugoslavije: Mustafa Šantić, osnivač benda "Mostar Sevdah Reunion" i vrsni muzičari Jelena Jakovljević, klarinetista Mate Bekavac, gitarista Boško Jović i violinista Ivan Vanja Radoja. Karte za oba događaja mogu se kupiti na prodajnim mestima Gigstix-a. 
 
Klasična muzika na ne-klasičan način karakteristika je festivala "NEO", pa će tako 11. juna u Crkvi imena Marijinog (Katedrala) u 20 časova publika biti u prilici da čuju najstariju duhovnu muziku hrišćanske Evrope, gregorijanske korale, u izvođenju Ansambla "Kaliomene", uz svetlosne projekcije. 
 
Sledeći događaj je koncert na Salašu 137, gde će publika 14. juna u 20 časova biti u prilici da čuje kamernu muziku u ambijentu na otvorenom.
 
Predstava "Moj Šekspir" biće izvedena 28. juna u 20 časova u Vili Stanković, u Čortanovcima. "Moj Šekspir" Nikite Milivojevića uključuje neke od najznačajnijih glumaca iz svih delova bivše Jugoslavije, koji će ovom prilikom, na svojevrstan način publici predstaviti svog Šekspira.
 
Peti filmski fest 21114 Novog kulturnog naselja, koji će održati 14. 15. i 16. juna pod otvorenim nebom, na mestu buduće kulturne stanice, u Ulici Bate Brkića, obuhvatiće aktuelne filmove iz regiona sa temom šta su ratni sukobi ostavili iza sebe.  
 
Zadatak platforme "Tvrđava mira" je i da pokrene pitanje zajedništva, kojim će se baviti interaktivna pozorišna predstava "78 dana bliskosti u strahu - 20 godina od bombardovanja" koja će biti izvedena 30. juna u 19 časova u kulturnoj stanici Svilara. Predstava je inspirisana sećanjima i narativima građana Novog Sada iz perioda NATO bombardovanja i sačinjena je od prikupljenog materijala Novosađana (sećanja, fotografija, audio-vizuelnih izvora, novina...). Tema predstave, koja će uključiti i publiku u dijalog, je bliskost u zajednici koja nastaje u specifičnim okolnostima i postavlja pitanja zašto nam je potreban ekstrem da bismo se ponašali "ljudski" i zašto se veze uspostavljene u zajednici u tom periodu ne održe - kad opasnost prođe, sve se vrati na isto.
 
O posledicama NATO bombardovanja biće reči u ponedeljak, 10. juna u 12 časova u Kulturnom centru Novog Sada na tribini "Dvadeset godina od završetka bombardovanja NATO alijanse". Cilj tribine je da, što je moguće objektivnije, odgovori na pitanje koje su stvarne posledice agresije, ali i da predoči današnju političku i kulturološku "mapu sveta", odnosno šta nam je obaveza u 2019. kako bismo očuvali mir. 
 
Ceo program platforme možete pronaći OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021