VIDEO: Kada snovi postanu stvarnost i upišu se u istoriju

"Virili smo u daljine puni nade" – Novosađani, Novosađanke, umetnici, čitav grad. "Mlađanih mojih leta, ovo je bio san" – to je bio san svih sugrađana.
VIDEO: Kada snovi postanu stvarnost i upišu se u istoriju
Foto: V. Veličković

"U snu živim, u snu dišem, al' ne mogu sitne snove" – sanjalo se veliko, ali da l' se zbiva kad se tako sniva? Kao što kaže Mika Antić sve je to ponekad tako malo, sve je to videćeš sasvim dosta.

Stihovima Balaševića, Zmaja, Kostića, Jakšića i Antića, velikih naših pesnika koji su rođeni i koji su živeli u Novom Sadu ili proveli deo svog života u njemu, čini se nekako, najdostojnije se završava godina prestižne titule Evropske prestonice kulture, koja je obeležila život i svakodnevicu sugrađana, i svih onih koji su posetili Srpsku Atinu. 

Kroz novi video, upravo stihovima iz pesama "Sasvim dosta", "Zora rudi", "Divlji badem", "Šta će" i "Snove snivam", Fondacija "Novi Sad – Evropska prestonice kulture" sažela je sve što se dešavalo od velikog Dočeka sa kojim je počela ova važna godina, do "Druge? Evrope" koja ju je zaokružila. Upravo je ovo godina koju će Novi Sad zabeležiti u kulturnoj istoriji grada.
 
 
Novi Sad je tokom 2022. godine živeo kulturu i pozicionirao se na evropskoj turističkoj i kulturnoj mapi. Osim priznanja koja su pristizala tokom svih godina priprema za Evropsku prestonicu kulture, najveća dostignuća prve ovakve titule u Srbiji su nova publika, novi prostori, novi procesi koji su zaživeli u kulturnoj strategiji grada, novi programi koji su postali prepoznatljiv brend, ali i novi ljudi koji su imali priliku da kao radnici u kulturi postanu vesnici nove umetničke prakse, koja se gradila od vremena apliciranja za prestižnu titulu.
 
Godinu Evropske prestonice kulture obeležilo je više od 2000 programa, u kojima je učestvovalo gotovo 6000 umetnika iz 35 evropskih zemalja, uz goste iz azijskih, južnoameričkih i afričkih zemalja, i onih iz Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Skoro 500 partnera iz različitih oblasti učestvovalo je posredno ili neposredno na projektu. 
Programski lukovi koji se najduže održavaju Doček i Kaleidoskop kulture prošle godine proglašeni za Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, a Doček, Vila i Zastave Budućnosti nominovani su za najbolje evropske festivale u 2022. godini, u okviru 12. izdanja Evropskih festivalskih nagrada (European Festival Awards), i to u različitim kategorijama. Glasanje je u toku na sajtu European festival awards: https://www.europeanfestivalawards.org/
 
Više informacija o Evropskoj prestonici kulture možete pronaći na sajtu novisad2022.rs.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021