Podizanje svesti o Srbiji kroz "rebranding"

Festival Egzit u saradnji sa kompanijom NIS ukazao je danas da je Srbiji potrebna promena imidža, kako bi postala prepoznatljivija u razvijenijim društvima, a da se taj korak odvija kroz popularni "rebranding".
Festival Egzit u saradnji sa kompanijom NIS ukazao je danas da je Srbiji potrebna promena imidža, kako bi postala prepoznatljivija u razvijenijim društvima, a da se taj korak odvija kroz popularni "rebranding".

Kompanija NIS ponovo je ustupila svoje prostorije mladima i predstavnicima razvijenih zemalja, kako bi se došlo do odgovora na nekoliko pitanja u vezi sa budućnošću Srbije, i to simbolično – na rođendan Nikole Tesle. Na značaj rebrandinga ukazao je, pre svega, direktor Egzita Dušan Kovačević, istakavši na konferenciji pod nazivom "Rebrand Serbia 2" da je Egzit prvenstveno projekat društvene odgovornosti.

- Društvena odgovornost je samo srce postojanja Egzita. Dve ključne stvari su bitne u ovom slučaju. Pre svega, tokom festivala u Novi Sad dođe na desetine hiljada turista sa svih kontinenata i donesu više od 15 miliona evra godišnje. Druga stvar je u vezi sa promocijom i promenom imidža naše zemlje u svetu. Cilj je da zauvek promenimo percepciju o našoj zemlji, kako Srbija više ne bi bila regresivna država – rekao je direktor Egzita, dodavši da je Nikola Tesla najveći srpski brend. Prisutnima se obratila proslavljena pevačica i gošća ovogodišnjeg Egzita, Glorija Gejnor, koja se prisutnima zahvalila na pozivu i izrazila nadu da će Srbija uspeti da se bolje plasira na evropskom i svetskom tržištu.

Mišljenja o mogućnostima rebrendinga iskazali su i ambasadorka Indije u Srbiji Narinder Čauhan, koja je podelila iskustva sve razvijenije države Indije na putu rebrendiranja. Ona je upoznala prisutne sa aktuelnim foto-takmičenjem "My land, my people", zajedničkim projektom Srbije i Indije, a koji podrazumeva konkurs najboljih fotografija koje prikazuju aktuelna stanja u dvema državama. Dva najbolja takmičara iz obeju zemalja dobiće plaćeni sedmodnevni boravak u Indiji, tj. u Srbiji, a konkurs se zatvara 10. novembra ove godine. Ostali odabrani takmičari će, kako kaže Čauhan, osvojiti VIP ulaznice za naredni Egzit, 2015. godine.

Specijalni gost konferencije, zamenik ambasadora Sjedinjenih američkih država Gordon Duguid ukazao je na načine na koje bi Srbija mogla da reši aktuelne probleme. On je istakao da Srbija mora, pre svega, da prizna svoje kvalitete, kako bi ih mogla iskoristiti, te da "imamo mnogo talentovanih naučnika koji rade u inostranstvu, ali je pitanje zašto ne rade u Srbiji". Dodao je i da bi Egzit mogao da, kroz rebranding, ukaže na veliki značaj novosadskih prigradskih naselja i kulturno-istorijskih spomenika. Kao najveći problem, istakao je loše i spore regulative, koje koče strane investicije.

Najbolji evropski festival Egzit počinje večeras na Petrovaradinskoj tvrđavi, a satnicu možete da pogledate ovde.

  • Pera

    11.07.2014 11:26
    jaooohahahah koji vic
    NIS je najgori po omladinu ,pročitajte na forumu Ana.rs NIS šansa...pogledajte kako izrabljuju i ponižavaju...ako si glu i nečiji sin radićeš u NIS-u ili ćerka sa DiF-a,jao koji je ovo vic.Pa u NIS-u ko god se javi sa kvalifikacijama sa potrebnim za radno mesto ljubomorna garda NIS-a se toliko uplaši da će dobiti otkaz pa mobinguju nove kandidate :) kakva je ovo sprdnja ?
  • 11.07.2014 07:08
    Dzaba rebranding i ta svest kad pogledate na Dunav, i to bas sa te strane varadinske. Jedini grad u Evropi kojem se kanalizacija nefiltrirana uliva u reku, i pre i posle stranda, pumpi za vodu. Turistima onda bude sve jasno. A meni je jasno ciji ste vi sinovi i od cijih se para finansirate. Zagradite tvrdjavu, naplatite ulaz/program i onda letujete na Karibima. Koja je to svest a?
  • tri srca junačka...

    11.07.2014 07:02
    Novi Sad je zahvaljujući EXIT festivalu postao poznat u celoj evropi. Posle 15 godina postojanja neko je namerio da nešto što je za Novi Sad od velikog značaja preseli jednim delom u CG.
    S obzirom na to da grad Novi Sad izdvaja sredstva iz budžeta za održavanje festivala nedopustivo je da se EXIT održava i na nekoj drugoj lokaciji. Verujem da će CG da nam u doglednoj budućnosti preotme ceo festival. Ne znam kome je to interes, ali očigledno jeste. Nisu to čista posla!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Exit 2014

Na Egzitu i Si densu preko 260.000 ljudi

Više od 260.000 ljudi učestvovalo je ove godine na festivalima koje je organizovao Exit u Novom Sadu i Budvi, saopštili su danas organizatori tog muzičkog festivala.

Večeras se završava Egzit

Večeras se spušta zavesa na petnaesti po redu Egzit, najbolji evropski muzički festival. Publika uveliko pristiže na Mejn stejdž, gde će kao zvezde večeri nastupiti sastavi "Hurts" i "Suede".

Počela groznica subotnje večeri na Exitu

Tradicionalno, subota je dan kad se na Exit festivalu okupi najveći broj posetilaca i to će po svemu sudeći biti slučaj i sa ovogodišnjim 15. izdanjem najboljeg muzičkog festivala u Evropi.

VIDEO: Večeras Dejmon Albarn i Skrileks

Večeras na glavnoj bini Egzita nastupa brit pop legenda Dejmon Albarn, koji će predstaviti svoj novi projekat, ali i pesme iz karijere u grupama "Blur" i "Gorillaz".

Kod 32 posetilaca Egzita zaplenjena droga

Prvo veče Egzita kome je, prema procenama organizatora, prisustvovalo oko 35.000 ljudi, proteklo je bez masovnijeg narušavanja javnog reda i mira, navela je policija.

Večeras počinje Egzit festival

Petnaesti po redu najbolji muzički festival u Evropi Egzit počinje danas. Prema najavama organizatora, program će biti balansiran i u njemu će uživati najrazličitije generacije.