Goranu Davidoviću godinu dana zatvora posle 11 godina suđenja

Vođa zabranjenog Nacionalnog stroja Goran Davidović osuđen je danas pred novosadskim Višim sudom prvostepenom presudom na godinu dana zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, a zbog napada na učesnike Antifašističke šetnje "Stop fašizmu" 2007. godine kod Doma vojske.
Drugi optuženi u ovom postupku, Nedeljko Pešić, dobio je kaznu od godinu dana i dva meseca.
 
Davidović je na presudu reagovao na svom Tviter nalogu tvrdnjom da je suđenje bilo nezakonito i da će se žaliti na presudu.
 
 
Podsetimo, 7. oktobra 2007. godine, posle višednevnih najava okupljanja pripadnika Nacionalnog stroja na rođendan jednog od glavešina nacističke Nemačke Hajnriha Himlera, u Novom Sadu je zakazana antifašistička šetnja. Incident se dogodio kada je učesnike šetnje "Stop fašizmu" u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se i pored policijske zabrane okupili kod Doma vojske i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.
 
Veća grupa pripadnika Nacionalnog stroja predvođena Goranom Davidovićem tada je uhapšena, a do danas su samo osuđeni Dolf Pospiš i Predrag Milovanović koji su, posle više godina odlaganja suđenja, sa Višim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice i osuđeni su na minimalne kazne.
 
Podsetimo, Davidoviću se sudilo u odsustvu jer se tokom 11 godina suđenja nije pojavio u sudnici, a prema poslednjim podacima on se nalazi u Italiji.
  • Bolens

    30.10.2018 15:54
    1:0
    Koonacno!
  • Podbarac Original

    30.10.2018 15:41
    Moralo je ovako
    Mnogi ovo komentarisu veoma plitko pa ispada kao da su se pecinski ljudi gadjali kamenjem a sudija nije znao da presudi.Pozadina je daleko dublja a tice se tadasnje opozicije a sadasnje vlasti i jedne stranke koja skoro i da ne postoji a bilo je umesano i vise politicara iz tadasnjeg doba i to zvucnih imena i pozicija a sve protiv tadasnje vlasti u Pokrajini.To je jedini razlog zasto je sudjenje dugo trajalo,mnogi nisu bili pozvani kao svedoci a direktno su ucestvovalijer bi se razotkrilo ko stoji iza svega toga.Na sudu su bili marginalni likovi,zandarmi su rekli ono sto im je naredjeno a Davidovica su sklonili u Italiju i sve vreme ga finansirali da ne bi slucajno dosao na sudjenje.Ceo hepening je pokvarila ekipa koja nije bila pod nicijom kontrolom a dosla je da se malo pegla sa Nacionalnim strojem,policija je to kasno primetila i onda krenula da spasava Davidovica i ekipu pa su namestili da ih kao hapse,odatle je i onaj snimak Davidovica kako prica sa zandarmom i smeje se.Ovo je prava istina.
  • novosađanka

    30.10.2018 14:51
    Pravda ga ipak stigla. Tako treba da prođu svi koji raspiruju rasnun versku i nacionalnu mržnju.
    Ovaj je inače poznat po raznim nepočinstvima ove vrsta.
    Nadam se da će Apelacija potvrditi ovu presudu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika