Posle 16 godina bivši ministar energetike oslobođen optužbi za zloupotrebe u "Naftagasu"

Nakon 16 godina, Veće apelacionog suda u Novom Sadu donelo je presudu u trećem stepenu kojom se Novosađanin Srboljub Stanković (79) oslobađa optužbe da je u nekadašnjem "Naftagasu" zloupotrebio službeni položaj.
Posle 16 godina bivši ministar energetike oslobođen optužbi za zloupotrebe u "Naftagasu"
Foto: 021.rs
Kako piše Dnevnik, zahtev okružnog javnog tužioca za sprovođenje istrage podnet je 2003. godine, a na osnovu njega je četiri godine kasnije doneto rešenje o sprovođenju istrage, što znači da je krivični postupak za inkrimisane radnje koje su, navodno, počinjene tokom 1998. godine, trajao 16 godina.
 
Tokom krivičnog postupka optužnica je više puta menjana i precizirana, a poslednji put je to učinjeno prošle godine na glavnom pretresu.
 
Srboljubu Stankoviću na teret se stavljalo da je tokom 1998. godine, u svojstvu direktor "Naftagas NIS" i B direktora u Bordu zajedničke kompanije "RDS Naftagas" sa sedištem u Londonu, koju je osnovao "NIS Naftagas" s inostranim preduzećem "RDS Oilfield Services", iskorišćavanjem i prekoračenjem granice svojih službenih ovlašćenja, pribavio imovinsku korist inostranom preduzeću "RDS RIG Design", a na štetu "NIS Naftagas".
 
Posle dugotrajnog procesa, Stanković kaže za Dnevnik, da ga presuda ne raduje.
 
"Osećam se prazno posle toliko vremena. Nema radosti. Poslednjih 20 godina živeo sam u sudu i sa sudom. Posle toliko presuda i preglasavanja sudija, postupak je prezreo na kraju, sve vreme mi je porodica patila. Ponikao sam u 'Naftagasu', počeo kao pripravnik, bio direktor, pa potom i ministar energetike, a nisam nikada nešto nepošteno uradio. Ipak, verovao sam u pravdu, i eto, na kraju je ona ipak došla", poručuje Stanković. 
 
Prvobitni optužni akt je podnet protiv četvorice okrivljenih od kojih su dvojica preminula - Živko Šoklovački i Milan Đaković, u slučaju jednog je tužilaštvo odustalo, a tokom celokupnog trajanja krivičnog postupka održana su 23 glavna pretresa pred prvostepenim sudom, jedan pred drugostepenim i jedan pred trećestepenim.
  • nevini

    21.07.2019 15:14
    Imam utisak da nema direktora, od 2000. koji za vreme mandata nije nešto ukrao, odnosno službano zloupotrebio.
    Za krivičnu odgovornost najvažnije je da sudski proces traje beskonačno dugo jer je oslobađajuća presuda sigurica.
    Pošto je novosađanin , meni je presuda OK.
  • Perkov Milan

    19.07.2019 17:18
    Ilirska ulica 43
    POgledajte na Google sta je Bahatovic unistio nama vikend mir malo dalje od Beocina prva ulica prema Dunavu kad prodjete Susek gdje 50 godina dolazimo. Rasturio cestu buldozerima sve raskopao gradi nema niti 1 jedine dozvole jer zna se ko mu daje pravo u Beocinu. E sve dok je ovakvih jadni mi.
  • LALA

    17.07.2019 10:45
    samo u smrdiji
    Nikad posteno sudjenje u ovoj nedodjiji .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika