Postupak traje 11 godina: Ukinute zatvorske kazne, ponavlja se suđenje čelnicima novosadske banke

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su nekadašnji članovi Upravnog i Izvršnog odbora novosadske Metals banke bili osuđeni na zatvorske kazne.
Postupak traje 11 godina: Ukinute zatvorske kazne, ponavlja se suđenje čelnicima novosadske banke
Foto: 021.rs

Sud je naložio da im se ponovi suđenje pred Višim sudom u Beogradu.

Sud je ovom odlukom usvojio žalbe okrivljenih i njihovih advokata, i zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka ukinuo presudu, objavljeno je na sajtu suda.

Prvostepenom presudom je nekadašnji predsednik Izvršnog odbora bivše novosadske Metals banke A. P. (72), osuđen na kaznu zatvora od tri i po godine zbog zloupotreba sa kreditima, koji su odobravani firmama još 2007. i 2008. godine.
 
Njegovi saradnici osuđeni su na kazne od godinu do tri godine zatvora.
 
"Razvojna banka Vojvodine" u stečaju A.D Novi Sad , koja je dokapitalizacijom nasledila Metals banku, upućena je na parnični postupak radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva.
 
Tužilaštvo za organizovani kriminal je odustalo od optužbi protiv sina prvooptuženog D. P, kao i P. L.
 
Postupak protiv njih pokrenut je još 2011. godine.
 
Optuženi se terete za nezakonito odobravanje kredita novosadskim firmama, što oni negiraju i tvrde da je pozadina rušenja Metals banke "politička priča, čiji je cilj bio nasilna vlasnička transformacija te nekada uspešne banke".
 
Metals banka je bila jedna od najuspešnijih banaka u koju je Narodna banka Srbije 2008. godine uvela privremene mere, a kasnije je dokapitalizovana i transformisana u Razvojnu banku Vojvodine koja je ugašena pet godina kasnije.
  • Bolo

    28.05.2022 19:59
    NapreDNO pravosuđe
    Pravda u Srbiji je spora i nedostižna.
  • Da se podsetimo!

    28.05.2022 19:07
    Darko Šarić zbog šverca 5,7 tona kokaina, ide u kućni pritvor.

    Predrag Koluvija zbog uzgajanja 2 tone marihuane u Jovanjici je u kućnom pritvoru.

    Aleksandar Mitrović, sin Željka Mitrovića je zbog ubistva devojke na pešačkom prelazu u kućnom pritvoru.

    Svi su najavljivali da sudski proces Belivuku neće početi pre izbora. Sudija je sve vreme na bolovanju?

    Tridesetdvogodišnji Novosađanin D. B. Dve godine kućnog pritvora za pokušaj iznude 40.000 evra od fudbalera "Vojvodine" Mladena Devetka.

    Mihalj Kertes oslobođen optužbi u vezi sa krijumčarenjem cigareta od 1996. do 2001. godine.

    Nekadašnjoj državnoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović, kojoj se sudi za trgovinu uticajem, zamenjen je pritvor blažom merom, odnosno kućnim pritvorom.

    Aleksandar Milojević, sin funkcionera SNS Zorana Milojevića Zelje, optužen je da je u decembru na Kopaoniku pokušao da ubije muškarca tako što ga je napao i izbo nožem, trenutno je u kućnom pritvoru

    Radosav Vujačić, zamenik direktora "Srbijagasa", optužen zbog saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Milan Lutovac (15) iz Novog Sada, pušten iz pritvora i braniće se sa slobode

    Budžet Rep. Srbije je oko 15 mlrd Eura. Procena je da se kroz Srbiju prebaci droge godišnje u vrednosti od oko 30 mlrd Eura.
  • Sale

    28.05.2022 18:57
    Zatvor je za sirotinju..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika