Milan Matković - od trostrukog ubistva u Novom Sadu do "naslednika Darka Šarića"

Prethodnih dana mediji pišu o hapšenju grupe u okolini Trebinja koja se sumnjiči za međunarodnu trgovinu narkoticima. Grupu je, navodno, predvodio tridesetsedmogodišnji Milan Matković.
Milan Matković - od trostrukog ubistva u Novom Sadu do "naslednika Darka Šarića"
Foto: 021.rs (Ilustracija/021.rs/MUP Srbije)
Mediji iz Srbije i Bosne i Hercegovine pišu o tome da je Matković jedan od najtraženijih narko dilera sa Balkana, koji je navodno preuzeo poslove od kriminalnog klana Darka Šarića, nazivajući ga njegovim naslednikom. 
Međutim, Novosađanima Matković nije poznat kao vođa narko klana, nego kao devetnaestogodišnjak koji je pre gotovo dve decenije ubio tri osobe u Novom Sadu.
Rafali na Grbavici
 
Matković je rođen u Mostaru, ali je dugo godina živeo u Veterniku, gde se sa porodicom doselio 1992. godine. Išao je u Elektrotehničku školu, a pažnju javnosti na sebe skreće u večernjim satima 16. oktobra 2004. godine.
 
U Ulici braće Ribnikar, na Grbavici, rafalima iz automatske puške ubio je Darka Brajovića (26) iz Sarajeva, Aleksandra Bojanića (25) iz Kotora, koji su imali prebivalište u Đenovićima kod Herceg Novog, kao i policajca Centra bezbednosti u Herceg Novog, Nebojšu Simoviću (32) iz Nikšića. U pucnjavi je povređen D. B. iz Kumbora, tadašnji vaterpolista Vojvodine.
 
Međutim, pre samog ubistva, tada devetnaestogodišnji Matković je ispalio rafal od dvadesetak metaka u kafić "Freska" u Hilandarskoj ulici, koji su tada držali nastradali.
 
I dok su Novosađani bili u šoku zbog svega što se dogodilo, Matković je već bio pobegao u Bosnu i Hercegovinu. Poternicu za njim raspisao je i Interpol, ali se on predao organima u BiH. Tokom istražnog postupka u Mostaru, Matković je kao razloge za zločin naveo to što su ga Brajović i Bojanić ponižavali i vređali, izražavajući kajanje.
 
Presuda, zatvor, bekstvo
 
Matković je u Novom Sadu u odsustvu osuđen na 15 godina zatvora, ali je presuda poništena, jer je zatvorsku kaznu dobio u BiH, gde mu se sudilo kao njihovom državljaninu. 
 
U BiH mu je određena kazna zatvora do 18 godina. Zapravo, dobio je ukupno 36 godina zatvora, ali kako je tri osobe ubio i jednog ranio dok je imao 19 godina, odnosno dok je bio mlađi punoletnik, prema tamošnjem zakonu nije mogao da bude osuđen na više od 20 godina. Osim toga, priznanje krivice mu je uzeto kao olakšavajuća okolnost tokom izricanja kazne.
 
Matković je ponovo dospeo u medije 2007. godine, kada je u Zenici, u znak protesta, iglom i koncem sebi zašio usta. Štrajkovao je glađu, a razlog njegovog protesta je navodno bilo psihičko iživljavanje zatvorskog osoblja nad njim i ostalim srpskim zatvorenicima. 
 
Zatražio je da robija u Srbiji, što mu je i dozvoljeno, te je 2009. godine isporučen i poslat u zatvor u Sremskoj Mitrovici. Kada je izašao - nije poznato. Prema pisanju medija, dobio je uslovni otpust i od tada se nalazio u bekstvu. 
 
Hapšenje
 
Kako je saopštilo Tužilaštvo BiH, Matković se dovodi u vezu sa međunarodnim krijumčarenjem velikih količina kokaina, kao i sa drugim krivičnim delima u BiH, zemljama regiona, Evropske unije, kao i u prekookeanskim zemljama. Tužilaštvo je za Matkovića navelo da se protiv njega vodi više krivičnih postupaka u različitim državama.
 
Matković je jedan od petorice uhapšenih u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu, zbog sumnje na niz krivičnih dela, koja uključuju organizovani kriminal, ubistvo, promet opojnih droga, pranje novca, neovlašćen promet oružja, pripremanje krivičnog dela, te falsifikovanje isprava.
Osim Matkovića, uhapšen je i Beograđanin V. R, protiv kojeg se, kako navodi Tužilaštvo, vodi postupak pred pravosudnim institucijama u Novom Sadu. V. R. je jedan od petorice okrivljenih u slučaju otmice Gorana Cvijetića, a brane se time da su izvršili građanske hapšenje, sumnjajući da je umešan u ubistvo Teodore Kaćanski 2016. godine.
 
Svoj petorici je određen pritvor, a u Tužilaštvu BiH poručuju da "nastavljaju intenzivnu istragu u ovom predmetu sa ciljem otkrivanja i krivičnog gonjenja svih osoba uključenih u međunarodni organizovani kriminal".
 
Južna Amerika
 
Portal Istraga.ba navodi da je uspostavio kontakte u Južnoj Americi odakle je prebacivao kokain u Evropu i da se zbog tih poslova našao se na radaru i američkih policijskih agencija, a austrijski istražitelji su dokumentovali kokainske poslove. 
 
Za njim je zatim raspisana i crvena poternica, pa je odlučio da se skriva u BiH. Živeo je u jednoj kući na Ivanjici kod Trebinja, gde je i uhapšen u automobilu prošlog petka u podne. Policija je, navodno, tom prilikom pronašla veću količinu novca.
 
BiH mediji su naveli da je hapšenje nastavak akcija u okviru predmeta otvorenih u Tužilaštvu BiH nakon dešifrovanja aplikacije "Sky" i "Anom" koju je mafija u regionu koristila kao sigurno sredstvo komunikacije.
 
Kriptovane poruke su brojnim policijskim agencijama u svetu potvrdile ranije sumnje da je Matković jedan od najvećih narko bosova na Balkanu, preneli su brojni mediji u Srbiji i BiH.
  • Novosadjanin

    16.01.2024 17:54
    Postena porodica
    Sve sto smo doziveli je kriv narod koji veruje politicarima.Poznato nam je da su se ostremili na nas Srbe,vlast koju imamo od 45 je izdajnicka koja radi protiv nas.Cenim porodicu Matkovic koji su postenim radom odricanjem sve posteno stvorili jer kupujem cesto u njihovoj veleprodaji,sve u zivotu su zrtvovali za opstanak u zivotu,ali svi mi koji se tako zrtvujemo ne stizemo da podelimo vreme sa svim clanovima porodice.Deca bolje vide nepravdu i mnogi bece da nastave uspesnu tradiciju ,tako je i sa mojom porodicom.Ziveti u drzavi koja nema narod pravo ns pravdu stvara u ljudima bunt i sve je ovo sto nam se desava cutanje pred izdajnicima koji veru prodadose za veceru.
  • @Tito

    26.09.2023 19:48
    Neko se mlati s drogom a neko pere pare, tako to funkcionise
  • NS

    29.07.2022 16:06
    Takvi samo u Srbiji posle takvih nedela na volšeban način se nađu na slobodi. Što se tiče Novog Sada, nikada više neće biti grad kojim smo se ponosili i bili srećni što živimo u njemu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika