Bivši načelnik novosadske policije Šušnjić na suđenju: Nisam prikrio tuču navijača u Kaću

Bivši načelnik novosadske policije Milorad Šušnjić na početku suđenja izjavio je da nije kriv za zloupotrebu službenog položaja u slučaju prikrivanja tuče navijača u Kaću 2019. godine.
Bivši načelnik novosadske policije Šušnjić na suđenju: Nisam prikrio tuču navijača u Kaću
Foto: 021.rs
Njegovim izjašnjavanjem, kao i uvodnim izlaganjima tužilaštva i branioca, počelo je više puta odlagano suđenje pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu.

Dnevnik prenosi da je bivši načelnik izjavio da nije kriv za delo koje mu se stavlja na teret i da je sve radio po propisu kada je u aprilu 2019. godine došlo do brutalne tuče u Kaću dve grupe navijača "Partizana" u kojoj je bilo više povređenih. 

Podsetimo, kako je 021.rs već pisao, tužilaštvo za Šušnjića traži dve godine zatvora zato što je, prema optužnici, iskoristio svoj položaj da "pribavi korist nepoznatim licima, učesnicima fizičkog obračuna, 7. aprila 2019. godine, oko 13.30 časova, ispred kladionice u Kaću, tako što su oni izbegli krivični progon". On je, navodi se, podređenima izdao usmena naređenja da se prikrije šta se tačno dogodilo.
 
Između ostalog, tužilaštvo kaže da je bivši načelnik naložio podređenima da mu predaju spisak osoba koje su zaustavljene, da ne obezbeđuju lice mesta, kao i da se ne radi uviđaj, čime su učesnici tuče izbegli krivični progon. Naređeno je i da se navijači proprate do stadiona, a VJT smatra da su prekršeni Zakon o policiji i drugi pravilnici. U optužnici se kaže i da je Šušnjić naredio da se menjaju podaci, te da se tužilaštvu ne dostave puni izveštaji, da je potom naložio da se ne preduzimaju nikakve radnje u vezi sa zahtevom tužilaštva i drugo. 
 
Zbog svega ovoga do danas nisu procesuirani učesnici ove tuče, tako da tužilaštvo smatra da je Šušnjić tako omogućio tim licima da izbegnu krivični progon za izvršene radnje i tako je ostvarena posledica krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.
 
Pred sudijom Radetom Kalajdžijom, bivši prvi čovek novosadske policije je naveo da optužnicu smatra netačnom i tvrdi da nije učinio korist pri tome bilo kome, pa ni N.N. licu, te da nije zadržao spisak lica za sebe.
 
On je ispričao da se te nedelje 7. aprila oko 14 časova vraćao sa službenog puta, da je bio u kolima kada je obavešten o vanrednom događaju, kao i da je sve što je preduzeo bilo u skladu sa Zakonom o policiji i ostalim propisima.
 
"U iznenadnoj situaciji koordinisao sam rad organizacionih jedinica, dok se nije znalo da li rad može preuzeti grupa za krvne delikte ili neka druga organizaciona jedinica, s obzirom na to da je tada bilo informacija da su neki učesnici s prebivalištem van Južnobačkog okruga. Podređenoj M. J, zamenici rukovodioca službe za dežurstava i intervencije, naredio sam preko telefona da radi na legitimisanju, pregledu i identifikaciji lica, provri u jedinstvenom informacionom sistemu o njima, očuva javni red i mir na licu mesta i da drži pod kontrolom situaciju nad navijačima koji su se kretali ka Novom Sadu", naveo je Šušnjić.
 
On je naglasio da nikad nije naredio da se ne postupa po nalozima tužilaštva.
 
Na suđenju je predloženo da se sasluša dvadesetak svedoka zaposlenih u policijskoj upravi, što je sudija i prihvatila. 
 
Dodajmo da je ovo drugi postupak koji se vodi protiv Šušnjića, s obzirom na to da se pred Specijalnim sudom u Beogradu tereti i da je po nalogu bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović, bez dozvole suda, stavio "na mere" kriminalca Darka Eleza kako druge službe ne bi mogle da ga nadziru.
  • Zorana

    13.06.2023 18:17
    Los covek
    Nista lepo nisam cula za tog Susnjica od njegovih saboraca... Radio za Hrkalovicku, koja ga je pistavila na mesto nacelnika PU Novi Sad, mestu kojem nije dorastao..
  • Mile

    13.06.2023 15:57
    Mali ljudi na velikim funkcijama i rezultat je evidentan na svim poljima. I njegova svita se izvukla od odgovornosti za sva zlodela sto su cinili u NS.
  • Kims

    13.06.2023 15:32
    Ima ih jos puno u lancu
    A sta kaze M.J.verni sluga i poslusnik doticnog? Sta joj je naredio? Jel to znaci da onda ona nije dobro obavila posao toga dana i postupila po njegovom naredjenju i ovo sve uradila na svoju ruku i prikrila?! Jel se to istraga i sudjenje samo na njegovom imenu zavrsava?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika