Vikend za decu i odrasle u Galeriji Matice srpske

Autorska vođenja, kustoska tumačenja, kreativna radionica i prostor za opuštanje očekuju ovog vikenda posetioce Galerije Matice srpske.
U petak, 5. februara u 19 sati biće održano autorsko vođenje kroz izložbu "Matrica. Monologija Danila Vuksanovića". 
 
Polazeći od predstavljanja nepoznate i neobrađene zbirke originalnih klišea iz kolekcije Galerije Matice srpske i njihovih reinterpretacija – novih umetničkih dela stvorenih postupcima citatnosti i aproprijacije, autor će ukazati na procese nastanka savremenog umetničkog dela kroz dijalog sa prošlošću. Nakon vođenja, svi posetioci imaće priliku da sa sobom ponesu jedinstveni umetnički suvernir – autorov otisak drvenog pečata na papiru sa klišeom logotipa izložbe.
 
U sobi za prepuštanje umetnosti povodom obeležavanja Dana Grada izložena je slika "Carinska ulica u Novom Sadu" Bogdana Šuputa, slikara koji je na svojim platnima zabeležio ulice i duh Novog Sada između dva svetska rata. 
 
Tokom februara imaćete priliku da se prepustite se Šuputovoj scenografiji pomalo melanholičnog urbanog novosadskog života, koja treperi u sukobu između sivog jesenjeg dana, njegovog sanjarskog i emotivnog odnose prema gradu. Otkrijte duh prošlih vremena sinergijiom umetnosti, zvuka, prostora i svetla, i učinite vaše iskustvo uživanja u umetnosti jedinstvenim.
 
U subotu, 6. februara od 11 do 12.30 sati biće održana kreativna radionica za decu uzrasta od pet do 10 godina "Velika je slika velikog čoveka poznatog lika", sa kojom započinje ciklus februarskih kreativnih radionica "Heroji Grada". 
 
Posmatrajući umetnička dela, deca će se muzejskim edukatorima otkrivati ko je bio Svetozar Miletić i na koji način naš grad čuva sećanje na njega. Prijave su OVDE i obavezne su.
 
U subotu i nedelju, kao i svakog vikenda, u 13 i 17 sati biće održana kustoska tumačenja Stalne postavke, kojima će biti ukazano na najreprezentativnija dela nacionalne umetnosti (od prvih ikona majstora zografa u XVIII veku pa sve do modernista XX veka koji su preispitali i doveli u pitanje značenje slike) koja ilustruju razvoj srpske umetnosti i ukazuju na njen položaj u okvirima evropske kulture. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura