FOTO: Izložba "Trajne vrednosti" u okviru nedelje vizuelne umetnosti od petka na Trgu galerija

Ovogodišnja nedelja vizuelne umetnosti Kaleidoskopa kulture održaće se od petka do nedelje na Trgu galerija.
FOTO: Izložba "Trajne vrednosti" u okviru nedelje vizuelne umetnosti od petka na Trgu galerija
Foto: 021.rs
Ovaj prostor je izabran jer tradicionalno pripada vizuelnoj umetnosti i planirano je da u budućnosti bude namenjen negovanju postojećih i stvaranju novih trajnih vrednosti.
 
U okviru ove manifestacije na Trgu galerija biće prikazana izložba "Trajne vrednosti - Zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja".
 
Izložba "Trajne vrednosti - Zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja" prestavlja odabir šire kolekcije DDOR-a koja broji blizu 400 dela brižljivo sakupljanih pod krovom ove kompanije više od pet decenija. Izložbom je obuhvaćeno likovno stvaalaštvo 65 umetnika različitih generacija, od onih koji su svoje prve profesionalne korake pravili u periodu između dva svetska rata, do umetnika koji su se formirali u toku poslednje decenije XX velka i kojima pripadaju prve dve decenije novog veka. Izložba je nastala kao rezultat dugogodišnje kvalitetne saradnje Galerije Matice srpske i DDOR osiguranja na različitim projektima očuvanja i prezentacije kulturnog nasleđa.
 
 
Upravnica Galerije Matice srpske, dr Tijana Palkovljević Bugarski istakla je da je umetnička zbirka DDOR osiguranja nastajala u realnom vremenu, u saradnji sa aktuelnim umetnicima, te da je kao takva odraz trenutka i recentne umetničke scene.
 
"Izložbom Trajne vrednosti želeli smo da likovnim delima podeljenim u četiri celine ilustrujemo vrednosti za koje se DDOR osiguranje zalaže. Prvi odeljak izložbe, čini izbor predela i pejzaža nazvan RUralni i urbani ambijenti kao uporišta, dok drugi odeljak obuhvata Prizore kao polazišta za likovna istraživanja. Treći obuhvata raznovrsne teme objedinjene nazivom Mitologija, istorija, fantazija, melanholija. Utemeljenost kampanje u ljudima i danas je vidljiva u poslednjem segmentu izložbe nazvanom NOsioci ideala", navela je Palkovljević Bugarski.
 
 
Predsednik izvrošnog odbora DDOR osiguranja Đorđo Ambrođo Markeđani rekao je da je izložba DDOR-a manifestacija vrednosti ove kompanije - dugoročna, konstantna i predana briga o vrednostima.
 
"Svakodnevno, vrednostima naših klijenata, a dugoročno oplemenjućim vrednostima koje čine društvo u kojem živimo i radimo bogatijim za dela kulture i umetnosti. Zbog toga je naš cilj stvaranje i briga o trajnim vredostima. Tijana i tim Galerije Matice srpske su bili i jesu potpuno nezamenjiv partner u ovom našom nastojanju. Naročito u želji da zbirku DDOR osiguranja stavimo na raspolaganje javnosti", naveo je Markeđani.
 
 
Istakao je da su posebno ponosni na činjenicu da je zbirka nastajala decenijama.
 
"Kupujući dela direktno od autora, naša kompanija je direktno pružala podršku umetnicima i njihovom radu. Sve ovo ima još jače značenje danas kada se NOvi Sad približava godini Evropske prestonice kulture, projekta čiji je, naravno, DDOR osiguranje takođe sponzor", istakao je.
 
Direktor Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković naglasio je da je DDOR kao važan, identitetski deo Novog Sada najbolji partner iz privredne sfere, koja zajedno sa ustanovama kulture, vaniinstitucionalnom scenom, slobodnim umetnicima i građanima čini kuluturu zajedništva Kaleidoskopa.
 
"Programi na Trgu galerija, kojima započinjemo nedelju vizuelne umetnosti u okviru Kaleidoskopa kulture, predstavljaju pilot projekat koji će pokazati kako će ovaj legatski programski luk da funkcioniše i nakon godine titule", zaključio je Milenković.
 
 
Galerija Matice srpske, Fondacija "Novi Sad 2022 - Evropska prestonica kulture", DDOR osiguranje i Muzička omladina Novog Sada pripremili su program koji počinje u petak, 24. septembar u 20.22h, a traje do nedelje, 26, septembra.
 
U petak u 20.22h će svečano biti otvorena izložbe "Trajne vrednosti" i "Pomeraj u kodu". Veću 21h, prisutni će moći da slušaju koncert "Rebel brass".
 
U subotu, 25. septembra u 10.30 i 12.30 časova biće upriličeni koncerti klasične muzike za decu. Od 11h do 12.30 održaće se kreativna radionica za decu "Neka mašta luta Parkom skulputra", dok će od 13 i od 17 sati biti omogućeno kustosko vođenje kroz izložbu "Trajne vrednosti" koja se sastoji od umetničkih dela iz zbirke DDOR osiguranja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura