FOTO, VIDEO: Nova sezona u SNP-u počinje u septembru: Svečano je otvara Gala koncert

Srpsko narodno pozorište najavilo je otvaranje 163. sezone koja počinje od septembra.
FOTO, VIDEO: Nova sezona u SNP-u počinje u septembru: Svečano je otvara Gala koncert
Foto: 021.rs

Upranik SNP-a Zoran Đerić izjavio je da su celo leto radili u različitim segmentima i da se očekuje da će radovi na obe scene uskoro biti finiširani. 

"Započinjemo neke druge poslove koji su u vezi sa terasom i 'Tremom' i nadamo se da ćemo i njih do kraja godine realizovati. Završena je montaža rotacione platforme na sceni 'Jovan Đorđević'. To smo dugo čekali i nadamo se da će od novembra biti upotrebljena za neku premijeru na velikoj sceni. Ovog leta završeni su radovi na četiri klime i komore koji se rade već nekoliko godina. Klime od kada su postavljene nisu bile renovirane i  pokazaće se u punom kapacitetu koliko je bio važan posao koji je urađen", napominje on.

Što se tiče scene 'Pera Dobrinović', Đerić kaže da očekuju dolazak italijanskih stručnjaka, od kojih je oprema nabavljena, da urade atest.

"Bez toga ne možemo da pustimo u rad, a očekujemo da to bude početkom septembra. To neće ugroziti naše planove koji su vezani za predstojeće premijere. Imali smo manjih problema u vezi sa vremenskim nepogodama, ali sad pokušavamo da to saniramo i imamo nekoliko projekata koji se odnose na sređivanje hodnika i toaleta", dodaje upravnik SNP-a.

Osim događaja SNP-a, biće još nekoliko gradskih i međunarodnih manifestacija u njihovom prostoru. Jedna od njih je jubilarni INFANT, u okviru kojeg se igraju dve SNP predstave - jedna u konkurenciji, a druga u čast nagrađenih. Osim toga, održaće se Novosadski filmski festival, prvi put od ove godine.

"Imaćemo goste sa Kosova i Metohije, biće jedna velika izložba u holu, i 27. septembra gostovaće predstava 'Usud po Grigoriju' po tekstu Miloša Latinovića, Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici", rekao je Đerić. 

Direktor Drame Milovan Filipović dodao je da su preko leta imali nekoliko važnih aktivnosti, među kojima su festivali ili gostovanja. 
 
"U Tivtu smo 6. avgusta imali premijeru predstave "Zajedno" koja će 13. septembra premijerno biti izvedena ovde i to je zvanično prva dramska premijera u ovoj sezoni. Izvešćemo još jednu premijeru 21. septembra. Ta predstava je trebalo da bude izvedena na kraju prethodne sezone, ali iz tehničkih razloga morali smo da je pomerimo za otvaranje ove. Reč je o komadu Velimira Lukića 'Bertove kočije ili Sibila' u režiji Ivana Cerovića. Za tu predstavu scenografiju je radio Željko Piškorić koji nas je, nažalost, tokom leta napustio i mislim da bi premijeru trebalo posvetiti njemu i njegovom radu i ogromnom doprinosu u stvaralaštvu SNP-a prethodnih sezona", naveo je on.
 
Takođe, prvo izvođenje "Revizora" koji je prva koprodukcija SNP-a i Pozorišta mladih planirano je krajem septembra.
 
"Počeli smo rad na predstavi 'Bila jednom jedna zemlja', po romanu, Dušana Kovačevića u režiji Kokana Mladenovića. Probe su krenule pre par dana, a premijera je zakazana za 14. oktobar. Odmah nakon toga nastavićemo rad na 'Skupljačima perja', čuvenom delu Aleksandra Saše Petrovića, a u režiji makedonskog reditelja Dejana Projkovskog. Značajan deo proba je urađen krajem prethodne sezone, a premijer je planirana 8. novembra. Nakon toga biće izvedeno 10 vezanih izvođenja predstave svako veče na repertoaru. To je nešto što nismo praktikovali u organizacionom smislu. Uradili smo i muzički sport koji je svojevrsna promocija i uskoro ćemo ga pustiti u etar", kazao je Filipović i dodao da je u obe predstave u pitanju velika glumačka ekipa.
 
Balet je trebalo da ima premijeru "Kopelije" prošle sezone, ali iz tehničkih razloga se nije desilo i tada je zaustavljen rad. Direktor Baleta Toni Ranđelović kazao je da je predstava spremljena, urađena koreografski, kostimski i scenografski i da će se izvesti u septembru. 
 
"Od prošle sezone otišla su nam dva muška člana i jedna devojka. To su ljudi koji su dugo godina bili u baletu i ansamblu i ostavili su lep trag u svojoj umetničkoj interpertaciji. Potrudili smo se da pojačamo Balet od ove nove sezone i sa ponosom najavljujemo da ćemo imati četiri nove balerine i tri muška baletska igrača. Imali smo velike pauze, nismo radili preko leta, očekujem da se Balet dobro vrati u formu i kondiciju. Izlazimo na novu scenu koja je fenomenalno urađena, sa velikim mogućnostima, dve rotacije u jednoj kao što je nekada bilo. Pristupamo realizaciji 'Labudovog jezera' i ići ćemo na drugačiji i bogatiji repertoar. Najavljujem za april i maj obnovu "Don Kihota", "Žizele", "Romea i Julije" i "Vragolanke". Uz to pripremamo novu predstavu našeg najjačeg koreografa Krunislava Simića koji je radio "Grk zorba" i "Anju Karenjinu". Imaćemo priliku da napravimo Šekspirovog "Otela" na muziku Betovena", zaključio je Ranđelović.  
 
Opera će tradicionalno otvoriti sezonu Gala koncertom 12. septembra na velikoj sceni, a dirigent će biti Mikica Jevtić. Najavljena je obnova opere "Ero s onoga svijeta", Jakova Gotovca koja treba da bude 24. oktobra. Režiju je radio Egon Savin, a obnoviće je Katarina Mateović Tasić. Veliki događaj i svečanost jeste obnova "Travijate", 16. novembra povodom 74 godina Opere. Režiju će raditi Aleksandar Nikolić, a dirigenti su Mikica Jevtić i Aleksandar Kojić. U okviru obeležavanja 75 godina Opere treba da izađe repertoar u okviru izdavačke delatnosti SNP-a. 
 

Projekt menadžerka SNP-a Dragana Kuzmanović najavila je dva projekta koje sufinansira Evropska unija - program "Kreativna Evropa".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura