"Univerzalne priče o ličnim revolucijama" danas u Radio kafeu

Izdavačka kuća "Arete" predstaviće danas, 10. marta u Radio kafeu šest evropskih pisaca koji svet osećaju drugačije od svih ostalih.
"Univerzalne priče o ličnim revolucijama" danas u Radio kafeu
Foto: 021.rs
Gost Radio kafea, u okviru programa "Čitologija", biće IK "Arete" iz Beograda koja će promovisati svoj izuzetni projekat "Evropska književnost danas: univerzalne priče o ličnim revolucijama".
 
Turbulentna evropska istorija - ratovi i pomirenja, migracije i naseljavanje, veliki ljudi i događaji – uvek su bili neiscrpna inspiracija za pisce starog kontinenta. 
 
Svako od odabranih dela, o kojima će biti reči, govori o običnim ljudima i njihovim ličnim revolucijama protiv velikih društvenih i političkih problema i događaja.
 
Projekat uključuje šest autora iz šest različitih zemalja Evropske unije. Dva autora su dobitnici Evropske nagrade za književnost. Lista odabranih naslova uključuje jednu knjigu poezije, dve kolekcije kratkih priča i tri novele. 
 
Svi autori dobitnici su značajnih nagrada za svoj rad: Litvanac Osvald Zebris Tit Aleksejev iz Estonije dobili su evropsku nagradu za književnost za romane "U senci petlovog brda" i "Hodočašće". 
 
Drugi književnik iz baltičkog regiona je Poljak, pesnik Eugenijuš Tkačišin Dicki, dobitnik "Nike" i "Gdynia" književnih nagrada. Njegova dela adaptirana su u predstave i igrana širom Poljske. 
 
Među piscima je svetski poznata engleska spisateljica Hilari Mante, čiji roman "Smrt - poslednje utočište" predstavlja početak jedne od zanimljivijih karijera u evropskoj savremenoj književnosti. 
 
Mirča Kartaresku je verovatno najveći savremeni rumunski pisac, a to dokazuje nagrađenom knjigom "Lepe strankinje". 
 
Judit Sanislo je nova književna zvezda iz Mađarske. Njenu zbirku kratkih priča "Pušta da uđem" kritika je već istakla, a nju počastila titulom najtalentovanije mlade književnice u zemlji. Sanislo je dobitnica nagrada "Đerđi Petri" 2015. godine i "Pal Bekeš" 2017. godine. "Pušta da uđem" je izuzetno štivo, prava magnetna rezonanca veltšmerca novih generacija.
 
Razgovoru će prisustvovati: spisateljica Sanja Savić, čiji bi roman "Tuđa kost" trebalo pročitati, prevoditeljke Ivana Krgović (španski) i Ileana Ursu Nenadić (rumunski) te direktorka IK "Arete" Nina Gugleta.
 
Razgovor će početi u 12 časova.
 
Ulaz je slobodan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Radio kafe

"Andrašologija" danas u Radio kafeu

Andraš Urban, reditelj koji je naglavačke preokrenuo savremeno pozorište u Srbiji i uspeo da svoj osećaj sveta patentira kao naš pozorišni mejnstrim, gostovaće danas, 9. marta, u Radio kafeu u okviru ciklusa razgovora "Govorim, dakle postojim".