Duća - panonski kapiten u crveno-belim dresovima

Kapiten reprezentacije Srbije i holandskog šampiona Ajaksa, Dušan Tadić, svojim talentom i fudbalskom inteligencijom godinama opstaje u vrhu evropskog fudbala.

Iako je rođen u Bačkoj Topoli 1988. godine, a svoje prve fudbalske korake napravio u klubu Aik iz svog rodnog grada, Tadić je zapravo Vošino dete. Već kao klinac pokazivao je naznake da bi mogao postati ono što je danas, a 2002. godine talenat četrnaestogodišnjaka "namirisali" su skauti Vojvodine, koji ga tada i dovode u svoje redove.

Prvi profesionalni ugovor "desetka" Srbije potpisuje sa Vojvodinom 2006. godine, kada i debituje za seniorski tim "prvih" crveno-belih za koje će zaigrati.

Iako je svima bilo više nego jasno da će mu dueli protiv najvećih timova Evrope biti gotovo normalna stvar kada se iz tadašnje "Meridijan Superlige" otisne u neku od najjačih liga sveta, tokom četvorogodišnjeg "kaljenja" u Vojvodini Tadiću su znatno pomogli i mečevi protiv velikih rivala, poput dvomeča sa Atletiko Madridom u kvalifikacijama za Kup Uefa.
 
 
Tadić u sezoni 2009/10. stasava u pravog vođu Voše, postaje kapiten i u velikoj meri doprinosi igri u sezoni u kojoj je Vojvodina u ovom veku verovatno bila najbliže učešću u nekom Evropskom takmičenju, ali je i pored vođstva poražena od bečke Austrije ukupnim rezultatom 5:3 u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.
 
 
On je te godine odigrao 29 mečeva, postigao 11 golova, upisavši devet asistencija u svim takmičenjima. Bilo je jasno da je spreman za novi izazov.
 
Svoju avanturu u državi u kojoj će, ispostaviće se, provesti najveći deo svoje karijere, Tadić je počeo u Groningenu. Tokom dvogodišnje epizode na svojoj prvoj stanici u Holandiji, odigrao je 68 mečeva i postigao 14 pogodaka.
 
Iako su mu i golovi umnogome trasirali put do zvezda, u svojoj prvoj sezoni u holandskom fudbalu Tadić na 41 meču beleži 22 asistencije i pored Mesija i Ozila postaje najbolji asistent Evrope te sezone. Tako asistencije postaju njegov zaštitni znak.
 
Crveno-beli put Dušana Tadića
 
Prirodni uspon karijere veznog igrača koji tvrdi da "inteligencija uvek može da pobedi fizičku spremnost" nastavlja se u crveno-belom Tventeu, gde je čak u decembru 2012. proglašen za najboljeg igrača Holandije. U 85 mečeva za Tvente postigao je 32 gola uz 36 asistencija.
 
Holandski stručnjak i donedavno trener Barselone Ronald Kuman te 2014. godine preuzima kormilo premijerligaša Sautemptona i kao jednu od prvih želja za rekonstrukciju tima dovodi Tadića. Već u prvom meču bilo je jasno da će Dući i ovaj novi crveno-beli dres prijati, pa već na svom debiju u pobedi nad Liverpulom Tadić beleži asistenciju.
 
Embed from Getty Images
 
Tokom četvorogodišnje karijere u engleskom timu, zabeležio je 162 meča i 23 pogotka. Ti nastupi doneli su veznjaku iz Bačke Topole najvredniji ugovor u istoriji holandskog fudbala. Ugovor sa Ajaksom značio je da će Tadić ponovo promeniti sredinu i državu u kojoj igra.
 
Ipak, boja dresa i grba tima za koji nastupa ponovo je crveno-bela.
 
Poigravanje sa šampionom Evrope i čista desetka za Ajaksovu "desetku"
 
Iako je u današnjem fudbalu poprilično izlizana floskula reći da je igrač "kao vino", Dušan Tadić zaista svoje najbolje partije u karijeri beleži od momenta kada je ušao u četvrtu deceniju života.
 
Od dolaska u Ajaks sjajne partije Tadića nastavljaju da se nižu, a verovatno i najbolja utakmica u dosadašnjoj karijeri Vošinog deteta bila je ona protiv trostrukog uzastopnog prvaka Evrope Real Madrida - na stadionu Santiago Bernabeu.
 
 
Tadić je tada praktično sam "razbio" Madriđane, postigavši gol i upisavši dve asistencije. Svetski mediji pisali su o ovom nastupu srpskog reprezentativca, a renomirani francuski magazin L'Ekip za ovu utakmicu dao mu je ocenu 10.
 
Time je Tadić postao tek deveti fudbaler u istoriji koji je dobio čistu desetku za jedan meč od L'Ekipa.
 
 
Te sezone on je uvršten i u najboljih 11 igrača Lige šampiona, a proglašen je i za igrača nedelje.
 
Od dolaska u Ajaks pa do danas, Tadić je osvojio pet trofeja, a tokom svojih nastupa u Holandiji tri puta je bio u timu sezone, jednom najbolji strelac, čak pet puta najbolji asistent, dok je prošle sezone proglašen za najboljeg igrača koji nastupa u Holandiji.
 
Vođa "Orlova"
 
Uporedo sa napredovanjem klupske karijere Tadićeva uloga u reprezentaciji Srbije postajala je sve bitnija. 
 
Svoj prvi pogodak za reprezentaciju postigao je upravo na Karađorđu 2012. godine u pobedi Srbije nad selekcijom Velsa 6:1. 
 
Embed from Getty Images
 
U turbulentnom periodu koji je usledio, a koji su karakterisale česte smene selektora, mnogi igrači su naizmenično dobijali i gubili pozivnice za reprezentativna okupljanja, ali Tadićeve usluge bile su potrebne svakom selektoru koji se u tih devet godina našao na klupi Srbije.
 
Strpljivo je gradio svoje mesto u reprezentaciji i iz okupljanja u okupljanje igrao sve bolje i bolje. Poslednjih godina Tadić je izrastao u pravog vođu tima, organizatora igre i okosnicu reprezentacije.
 
Iako je nekoliko godina bio zamenik kapitena, svojim prisustvom i delovanjem na terenu Tadić se jednostavno nametao.
 
U martu ove godine, Tadiću je i formalno dodeljena "titula" vođe ekipe, a ukazano poverenje je opravdao svojim nastupom kroz čitave kvalifikacije za Mundijal u Kataru.
 
Embed from Getty Images
 
Kada je teško, bitno i napeto, od vođa se, kažu, očekuje da budu na visini zadatka, pokrenu ekipu, preuzmu odgovornost i budu tu.
 
Jučerašnja utakmica upravo je bila teška, veoma bitna i napeta, a gol Dušana Tadića, kao i centaršut za Mitrovića nakon čijeg udarca glavom Srbija odlazi na Mundijal, pokazali su da ispunjava sve gorenavedene kriterijume. 
 
Februarska nagrada- ljubav prema Novom Sadu
 
Novi Sad je 2019. godine prilikom obeležavanja Dana grada najviše gradsko priznanje, Februarsku nagradu, dodelio upravo Dušanu Tadiću.
 
  
 
Iako nije rođeni Novosađanin, Tadić nikada nije krio ljubav prema Voši, ali i Novom Sadu.
 
"Novi Sad sam zavoleo čim sam došao kao dečak iz Bačke Topole. Novi Sad stvarno ima posebno mesto u mom srcu i tako će uvek biti. Hvala puno na ovoj nagradi, učiniću sve da budete ponosni na mene", poručio je Tadić tom prilikom.


Ako na ovu izjavu dodamo i to da je poznato da se legendarni fudbaleri često na zalasku karijere vraćaju tamo gde su ponikli, a za Tadićevu "odanost" crveno-belim dresovima već znamo, možda i nije toliko nerealno da ga jednog dana ponovo gledamo na "Karađorđu". Slika je to na koju se navijači Voše naježe od uzbuđenja. Ujedno, bila bi to i slika lepote sporta i jedne karijere koju je obeležila isključivo ljubav - prema fudbalu.

  • BjelogrdićBezMorala

    16.11.2021 08:38
    Bravo Dušane!
    Fenomenalna uspešna karijera, u najjačim klubovima i takmičenjima, sa neverovatnim ličnim i timskim rezultatima bez ijedne mrlje, ekscesa i primitivizma.

    Bravo Majstore!
  • Tata

    16.11.2021 07:13
    Fudbalera
    Talenat i fudbalska inteligencija su u redu, ali rad, trening, posvećenost, odricanje su jednako važni...
  • Dule

    16.11.2021 00:49
    Ako ne ode u TSC. Salim se...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Bandović: Pobedili smo na karakter

Trener fudbalera Vojvodine Božidar Bandović rekao je da je ekipa uprkos zgusnutom rasporedu i kadrovskim problemima pokazala karakter u pobedi nad TSC od 3:2 u 30. kolu Super lige Srbije.

Vojvodina pobedom promovisala titulu

Košarkaši Vojvodine su u 30. kolu Košarkaške lige Srbije u Kraljevu sa 99:91 savladali tim Sloge i tako pobedom, 26-om iz 30 ligaških susreta, obeležili osvajanje prvog mesta.