I seksualna inteligencija u okviru testa profesionalne orijentacije

Učenici osmog razreda OŠ "Prva vojvođanska brigada" dobili su od školskog psihologa test profesionalne orijentacije, koji je zbog nekih spornih pitanja povučen i izmenjen.
Učenici osmog razreda OŠ "Prva vojvođanska brigada" dobili su od školskog psihologa test profesionalne orijentacije, koji je zbog nekih spornih pitanja povučen i izmenjen.

Deci je školski psiholog mejlom poslao 1. februara test "Samoprocena inteligencije", koji nije obavezan. Test namenjen profesionalnoj orijentaciji sadržavao je testove stvaralačke, socijalne, čulne, verbalne, numeričke, prostorne, kao i testove mnogih drugih inteligencija.

U Savetu roditelja ove škole kažu za 021 da su sporna pitanja bila u testovima seksualne inteligencije, a među spornim konstatacijama se navode: "Sasvim sam nesputan u svojim seksualnim aktivnostima", "smatram da je seks glavni i važan deo mog života", "kreativan sam u seksu i koristim taj svoj dar u načinima vođenja ljubavi", "seks smatram predivnim poljem za igru, sa naglaskom na reči "igra" i često se smejem tokom vođenja ljubavi".

Neke roditelje uznemirio je i test duhovne inteligencije.

"Ovo je sekularna država i ne vidim zašto su za profesionalnu orjentaciju bitna pitanja o Bogu i duhovnosti. To zbunjuje decu. A da ne pričam koliko ih zbunjuju pitanja vezana za seks i uživanja u seksualnom činu. To su ipak samo četrnaestogodišnjaci", kaže za 021 jedan od roditelja koji je želeo da ostane anoniman.

S druge strane, ima i onih roditelja koji smatraju da nema ničeg spornog u pitanjima, jer ovaj test sadrži najrazličitije segmente života i interesovanja čoveka i nije obavezan.

Direktor škole Dušan Kosanović kaže da je upoznat sa situacijom, i da je sporni test skinut sa sajta škole i umesto njega je postavljen izmenjen, bez spornih segmenata. "Psiholog će biti opomenut, jer se ovo ne sme ponavljati. On je priznao da je greškom poslao ovaj test i izvinio se roditeljima", kaže direktor.

Kako 021 saznaje, sa ovom situacijom upoznati su i u Školskoj upravi za Južnobački okrug i preduzeće sve potrebne mere u skladu sa svojim ovlašćenjima. Uprava nadležna za procenu kvaliteta rada će izaći na teren i utvrditi da li je bilo eventualnih nepravilnosti, i u skladu sa tim adekvatno reagovati.

Inače, psiholog je za profesionalnu orijentaciju koristio test čuvenog psihologa Tonija Buzana. (Gordana Ćosić)

  • Roditelj

    07.02.2015 17:46
    E nije licemerstvo!
    Pa dotični gospodin psiholog ne sme da pogreši i brzopleto objavi nečiji test...Njegovo je baš da čita i pazi šta govori, ili ne daj bože.."kako" testira decu. Od njegovog izvinjenja niko nema ništa. Treba da ga je sramota, a ima tako finu mlađu koleginicu, verujte koja je mnogo bliža svojim osnovcima.
  • 06.02.2015 20:59
    Licemerstvo
    Pitam se da li je ikome od tih roditelja koji su brze bolje poleteli da zovu Blic , palo na pamet da dodju u skolu i tu iskazu svoje nezadovoljstvo. Greska se desila, to je cinjenica , ali se covek i izvinuo cim je primetio. Zar niko vise ne pokusava normalno kominicirati vec se odmah zovu novine , inspekcije i pisu anonimna pisma ? Kreativnost se razvija blacenjem drugih i svi se stavljaju u isti kos. Divan su uzor su takvi roditelji! Sva sreca da nisu svi isti.
  • Diablo

    06.02.2015 10:56
    Sve od zapada došlo
    Sve od zapada ide ka Vama. Pozdrav od vašeg milog diabla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti