Manja kazna za ubistvo policajca u Tapas baru

Novosadski sud osudio je na ponovljenom suđenju bivšeg policajca Miodraga Ristića (30) na šest godina zatvora zbog ubistva kolege Aleksandra Simića (31) u "Tapas baru" u ulici Laze Telečkog.
Novosadski sud osudio je na ponovljenom suđenju bivšeg policajca Miodraga Ristića (30) na šest godina zatvora zbog ubistva kolege Aleksandra Simića (31) u oktobru 2013. godine u "Tapas baru" u ulici Laze Telečkog.

Prvobitnom presudom, koju je Apelacioni sud oborio po žalbi branioca, Ristić je bio osuđen na devet godina.

Smanjenjem kazne sud je utvrdio da je ubistvo počinjeno iz nehata. Podsetimo, u obrazloženju odluke Apelacioni sud je naveo da je nesporno da je Ristić pucao, ali da je ostalo nerazjašnjeno da li je krivično delo počinio sa izvesnim umišljajem kako tvrdi prvostepeni sud ili je to bilo iz nehata, tako da je na novom suđenju trebalo utvrditi ovu činjenicu.

Ristić je osuđen jer je u noći između 6. i 7 . oktobra 2013. godine u blago alkoholisanom stanju iz službenog pištolja, dok nije bio na dužnosti, ubio Simića koji je povremeno radio kao obezbeđenje u lokalu.

  • 21.03.2015 14:31
    @ Dule

    Postoje dve vrste nehata, svesni i nesvesni nehat.
    Svesni nehat znači da je učinilac svestan da svojom radnjom može izvršiti krivično delo, ali drži da do toga neće doći ili da će moći da spreči posledicu ("Ma, neće pištolj da opali, znam ja s pištoljima")
    Nesvesni nehat - učinilac nije bio svestan da svojom radnjom može dovesti do krivičnog dela, ali se to ipak desilo. Postoje još dva uslova za ovaj oblik - učinilac je morao biti dužan da predvidi posledicu i mogao (bio u stanju) je da je predvidi.

    To što ti opisuješ, to je nesrećan slučaj. Poenta nehata je upravo nemar (srpski rečeno: "Ma, neće", "Ma, zabole me", "Ma, znam ja"...)
    Da bi ga osudili za "obično" ubistvo, mora se dokazati da je imao nameru da ga ubije. Nisu dokazali.

    Postoje i dve vrste umišljaja, ali da ne komplikujem sad...
  • ovdasnji

    21.03.2015 10:30
    kakav nehat ?
    ko vadi pistolj bez razloga i na za to ne predvidjenom mestu,vadi ga sa razlogom !
  • 21.03.2015 00:06
    @ lala - eh

    Dobio je maksimalno koliko stoji u zakonu. Maksimum je 5 godina. A verovatno je osuđen i za izazivanje opšte opasnosti (pucanje iz vatrenog oružja u punom kafiću - upravo to što kažeš)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti