Novosadski antifašisti traže zaštitu spomenika na Iriškom vencu

Pokrajinski odbor Saveza antifašista i Udruženje antifašista Novog Sada traže od države  pomoć u očuvanju spomenika "Sloboda" na Iriškom vencu, koji je od 2013. godine zbog krađa gotovo potpuno uništen.

Kako se navodi u saopštenju, od jeseni 2013. do početka 2015. godine u više navrata je sa spomenika skinut bakarni reljef sa motivima borbe protiv okupatora u Drugom svetskom ratu, demontirane su i ukradene ploče dužine 23 metra i oštećena skulptura boraca, kojoj su odsečeni prsti i skraćene puške.

"Oštećenja su takva da je ugrožen i temelj spomenika. Prijave MUP-u protiv NN počinioca u ovom slučaju nisu dale rezultat", upozorili su novosadski antifašisti.

Zahtev je poslat ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandru Vulinu sa molbom da njegovo ministarstvo finansijski pomogne sanaciju spomenika, kao i da se angažuje na pronalaženju počinilaoca i uključi u njegovu zaštitu i čuvanje. Takođe, zahtev je poslat i Ministarstvu unutrašnjih poslova i ministru Nebojši Stefanoviću sa molbom da se što pre angažuju na pronalaženju počinioca krađa, koje prijavljene policiji.


"Bez adekvatnog obezbeđenja spomenika, video kamera i veze sa MUP-om, ulaganja u obnovu spomenika neće imati efekta", upozorava se u zahtevu.

Dodaje se da ovaj spomenik nije jedini u lošem stanju, već da je slična situacija i sa drugim obeležjima posvećenim borbi u Drugom svetskom ratu, kao što su Spomen muzej Batinska bitka, spomen kompleks Proboj Sremskog fronta kod Šida ili "Stratište" kod Pančeva.

Antifašisti su dodali da je posebno važno posvetiti se ovom problemu što pre i što efikasnije, jer se ove godine navšava 70. godina od oslobođenja zemlje od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu.

  • Mannjina 57

    10.04.2015 07:12
    Kakve veze ima komunizam sa spomenicima borbe protiv fašizma? Protiv fašizma su se borli svi, ne samo komunisti. Ko su bili saveznici u II Svetskom ratu? Svi oni imaju spomenike, pa ih ne skrnave. To što je kod nas nastala država na čelu sa komunističkom partijom, ne daje pravo nikome da skrnavi i ruši spomenike podignute našim dedovima koji su krvarili i ginuli u borbi protiv fašizma! Ti spomenici treba da nas podsećaju i na koncentracione logore, na "hladne dane", istrebljenja naroda zbog rase, vere, nacionalne pripadnosti... Zar je to sve zaboravljeno? Ili neko žali za tim vremenima?
  • 09.04.2015 09:59
    komunizam je bolest, i iskorenjena je u 95% drzava

    zabava za budale, pa sto na zapadu nije Marks prodavao te fore
  • Scotch Bonnet

    09.04.2015 09:13
    Istorijska laz u politicke svrhe.
    U ovom clanku je sve opisano.

    http://akuzativ.com/teme/804-revizija-revizije

    Razumecete bolje zasto postoje razni gorstaci i anonimusi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti