FOTO: Redovi nezadovoljnih građana ispred šalter-sale policije

Novosađani nezadovoljni predugačkim redovima ispred šalter-sala policije na Limanu pitaju se zbog čega rade samo dva šaltera za izradu ličnih karata.
Novosađani nezadovoljni predugačkim redovima ispred šalter-sala policije na Limanu pitaju se zbog čega rade samo dva šaltera za izradu ličnih karata.

Svakog jutra oko sedam časova ispred MUP na Bulevaru oslobođenja 143 preko 130 ljudi stoji u redu za uzimanje broja. Policija deli 180 brojeva građanima koji su "prvi" u redu, s tim da prednost, naravno, imaju trudnice i osobe sa invaliditetom. S obzirom na to da red raste sve do devet sati, jedva polovina prisutnih građana uspe da preda ili podigne dokument.

Kako za 021 kaže Novosađanka Jelena G, koja je dva uzastopna dana uzalud čekala dva sata na svoj broj, potrebno je uzeti nekoliko slobodnih dana kako bi se izradili dokumenti ili zakazao termin.

"Došla sam oko šest sati ujutru na Bulevar, tamo je već bilo preko 70 ljudi. Verujem da prvi dođu oko pet sati, da bi u osam bili među prvima i završili posao za nekoliko minuta. Prvog dana sam došla prekasno, a sutradan je nastao haos", priča Jelena o situaciji koja se prekjuče dogodila ispred šalter-sala. Naime, oko 50 građana oštro je negodovalo činjenicu da rade samo dva od ukupno osam šaltera, te su tražili objašnjenje i od dežurnog policajca. On im je objasnio da nema dovoljno zaposlenih da popune kapacitete koji nedostaju, te da ove godine nema ni ispomoći iz drugih stanica, kako je ranije bilo.

Građani su tražili brojeve telefona načelnika objekata na Bulevaru oslobođenja, kao i objekta na Bulevaru kralja Petra Prvog, ali su od nadležnih dobili iste odgovore.

"Nije moj problem to što oni nemaju dovoljan broj zaposlenih. Mesec dana idem bez lične karte, ne mogu da podignem novac u banci, a ako me policija zaustavi negde na ulici, sigurno neće razumeti zbog čega još uvek nemam ličnu ispravu", kaže jedan Novosađanin, kojeg smo zatekli juče ujutru ispred šalter-sale na Bulevaru oslobođenja. On dodaje da je slična situacija i kada se prijavljuje elektronski ili SMS porukom, pošto se dobije termin nekoliko sedmica unapred.

Kako za 021 kažu u PU Novi Sad, ove godine je znatno povećano interesovanje građana za izradom dokumenata, naročito ličnih karata, što pokazuje i statistika. Prošle godine je od februara do aprila podneto 16.265 zahteva, a u istom periodu ove godine preko 20.000 zahteva. Povećano interesovanje nastalo je, kako za naš portal kažu u policiji, zbog sezone godišnjih odmora, ali i zbog isteka važenja velikog broja dokumenata, izrađenih po odredbama novog Zakona o ličnoj karti.

U policiji kažu i da su uveli rad subotom u šalter-salama u kralja Petra i Bulevara oslobođenja sa radnim vremenom 8-16 časova, kako bi se rasteretili redovi.

"Takođe, od 26. marta 2015, produženo je, za sat vremena, radno vreme šalter-sala na Bulevaru kralja Petra Prvog, broj 11 i na Bulevaru oslobođenja, broj 143, te one sada rade radnim danima u intervalu od sedam do 21 sat, a subotom od osam do 16 časova", navode u policiji i dodaju da će, uz saglasnost Uprave za informacione tehnologije, termini za zaprimanje zahteva za izradu biometrijskih dokumenata "uskoro biti smanjeni sa sadašnjih 20 na 15 minuta, što će omogućiti zaprimanje većeg broja zahteva građana u toku radnog vremena".

"Policijska uprava Novi Sad nastojaće da, u postojećim zakonskim okvirima, angažovanjem raspoloživih kadrovskih resursa izvan Policijske uprave, makar privremeno poveća broj zaposlenih  na upravnim poslovima, i tako eliminiše povremene gužve i zastoje i omogući njihovo efikasnije obavljanje", poručuju iz PU Novi Sad.

Građani zahteve za izradu dokumenata mogu predati i u šalter sali u Ulici Stevana Hladnog 1 radnim danima 7-14,30 časova, kao i u policijskom odeljenju u Kaću, sredom 7-14,30 časova.

Nude novac da stoje u redovima

Jelena G. kaže za 021 da joj je ispred šalter-sale na Bulevaru oslobođenja prišao muškarac i tražio da stoji u redu umesto nje za broj, i to za 20 evra.

"Odbila sam, ali to nije redak primer ispred šaltera. Nekada je bilo jeftinije, ali ta usluga nije vredna mojih 20 evra, za koje ja radim dva dana", kaže ova Novosađanka. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

Komentari 103

  • Oh

    20.07.2015 15:33
    LK
    Ako zakazes preko Euprave u NS , jel se ide na liman ili u kralja petra ?
  • Gordana

    20.05.2015 10:16
    Ja to časkom...
    Zamena biometrijske lične karte..zakazala pre sedam dana preko sms-a za juče tj 19.05.,došla u Kralja Petra,uputili me u sobu 15,obavila za pola sata,rekli podizanje lk na Limanu za mesec dana.
    Nigde gužve, nigde čekanja,a očekivala sam da ću ostati pola dana.Istina bilo je i preko reda -a kako bi drugačije u državnoj ustanovi,al opet kažem završih ja za pola sata.
    Videćemo kako ću proći za mesec dana
  • 18.05.2015 18:16
    A sve smo blizi Venecueli. Znaci placanje za stojanje u redu, a u Venecueli je to normalno stanje za samouslugu ili prodavnicu za najosnovnije stvari(sapun, ubrus itd.), tako da cemo uskoro izgleda na prvo mesto najgorih drzava na svetu :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti