Rumenčani ne daju "Lisju" da upravlja grobljima

JKP "Lisje" uskoro bi trebalo da preuzme brigu o grobljima u Rumenci, što je naletelo na negodovanje preko 200 meštana odlučnih da spreče "Lisje" u ovoj nameri.
JKP "Lisje" uskoro bi trebalo da preuzme brigu o grobljima u Rumenci, što je naletelo na negodovanje preko 200 meštana odlučnih da spreče "Lisje" u ovoj nameri.

Prema odluci Skupštine Grada o obavljanju komunalne delatnosti, upravljanja grobljima i pogrebnih usluga, a na osnovu važećih zakona, Savet Mesne zajednice Rumenka je 1. juna dala saglasnost "Lisju" da preuzme upravljanje parcelom koja je u vlasništvu grada na pravoslavnom groblju, a nalazi se pored parcela u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve.

Ova odluka Mesne zajednice je, kako saznajemo, najviše uzbunila deo građana čije porodice su sahranjene na pravoslavnom groblju, a koji su smatrali da će doći do prinudne ekshumacije pokojnika i paušalnih uvođenja novih nameta.

Zbog toga se nekoliko građana svakodnevno okuplja na groblju gde radnici Lisja uređuju teren, a preko 200 građana potpisalo je peticiju da se groblje ne dira. Prema rečima predsednice Mesne zajednice Rumenka Snežane Nešović, u pitanju širenje dezinformacija i panike među građanima, a i ona je lično pogođena pretnjama da će biti "proterana lopatom" zbog ustupaka "Lisju". Ona objašnjava da "Lisje" preuzima brigu samo o parceli u javnom vlasništvu, a niko nema nameru da dira crkvenu imovinu, kako se priča.

"Na pravoslavnom groblju postoji parcela br. 1932 što je njiva treće klase u svojini crkvene opštine i niko u to ne dira. Postoji i parcela br. 1933 koja je svojina grada u celom pravu. Problem je definitivno nastao u širenju dezinformacija", kaže Nešovićeva.

Ona objašnjava da se po Rumenci deli letak uzbunjive sadržine - da će grobna mesta po preuzimanju biti 80.000 dinara, da će ljudi biti prinudno ekshumirani, a koji je ubacivan u sandučiće meštana, a potpisan od strane sveštenika Radosava Pantelića.

"Tu se na neki način građani uzbunjuju i daju im se netačne informacije", navodi Nešovićeva, koja je za 021 rekla šta piše u pomenutom letku. Tekst prenosimo u celosti.

"Obaveštavamo sve pravoslavne vernike da JKP Lisje uz pomoć Mesne zajednice Rumenke hoće da nam pošto-poto uzme groblje i doneli su odluku da popisuju grobove na našem groblju tako što su narod pozvali putem izlepljenih plakata po selu da svako ko ima nekoga na groblju, prijavi uz ličnu kartu cenjenoj gospodi. Najavili su boravak na našem groblju od 22. juna do 3. jula od sedam do 11 časova svakim radnim danom, ali im to nikako nećemo dozvoliti. Srpska pravoslavna crkva moli svoje vernike da ne daju nikakve podatke Lisju niti bilo kome drugom i ujedno poziva sve slobodne vernike da izađemo svakog dana ujutru na groblje i oteramo otimače. Svi zajedno moramo ustati protiv otimača crkvene imovine i zaustaviti više jednom taj otimački duh. Crkvena opština Rumenka ovim putem obaveštava sve pravoslavne vernike i sve meštane Rumenke da JKP Lisje ima nameru da nam oduzme naše pravoslavno groblje koje nam pripada odvajkada - sve dok nam komunisti nisu oduzeli versku imovinu i sa njom groblje. ovog puta nećemo dati da ponovo oduzimaju crkvenu imovinu i da se na njoj bogate pojedinci ili ko zna ko. Naša mesna zajednica je svojom odlukom dala saglasnost da Lisje preuzme groblje ali ipak su se prevarili jer nisu narod pitali. Važno: Mesna zajednica mora održati zbor građana. Ne znamo kada, ali čućete sigurno jedni između drugih. Ja vam molim da se svi odazovete i kažeme Lisju: Ne damo naše groblje. Jer upamtite - kako se izjasnimo, tako će nam biti u budućnosti. Nemojte dozvoliti da naši voljeni sutra budu sahranjivani u Futogu ili Novom Sadu po astronomskim cenama. Budimo budni, budimo svesni šta se može desiti."

Snežana Nešović za naš portal kaže da zbog odluke u vezi sa "Lisjem" dobija pozive sa raznim pitanjima, pretnje po društvenim mrežama kako će je "lopatom proterati iz Rumenke" i druge pretnje.

Protonamesnik Radosav Pantelić kaže za 021 da se radi o groblju koje je u procesu restitucije, oduzeto Srpskoj pravoslavnoj crkvi 1946. godine, a vraćeno 2005. godine. On kaže da ne zna otkud Gradu Novom Sadu parcela.

"Savet MZ je samostalno doneo odluku da deo groblja preda 'Lisju', što narodu uopšte ne odgovara, a pogotovo crkvi. Svakog jutra ćemo izlaziti na ulicu i braniti naše groblje da ide u bilo čije ruke. Tu nema nijednog dela gradskog. Ako imaju nešto, to je još iz 1985. godine kad je neko uknjižio parcelu na grad. Ta parcela, kao i groblje je u procesu restitucije i to se vidi na našim starim dokumentima. Otkud njima parcela na crkvenom groblju, ne znam", kaže Pantećić i dodaje da su usluge "Lisja" preskupe i da je narod revoltiran.

"Narod ovde ne želi da čuje uopšte za njih. Samo im to nedostaje, da im iskopaju pokojnika ako ne plate grobno mesto", kaže Pantelić.

Predsednica MZ Rumenka kaže da joj nije jasno kome nije u interesu da se groblje očuva, a kaže da će ovim povodom biti sazvan zbor građana, kojem će prisustvovati i predstavnici groblja.

"Jedino znam da je najteže kada ljudima treba objasniti da stvari moraju da uđu u legalne tokove i da se urede. Srpska pravoslavna crkva je o ovome bila obaveštena jer smo im mi dostavili sve papire, a nisu nam ništa odgovorili. Tako da ne znam zbog čega se sada stvara galama", kaže Nešovićeva.

Za 021 su u "Lisju" rekli da Odluka o obavljanju komunalne delatnosti, a član 71 kaže da će ovo preduzeće u roku od dve godine od stupanja na snagu preuzeti obavljanje poslova uređivanja i održavanja grobalja, kao i sahranjivanje u naseljenim mestima Begeč, Budisava, Bukovac, Kać, Kisač, Kovilj, Ledinci, Stari Ledinci, Rumenka, Stepanovićevo i Čenej.

"Ova odluka je usvojena na 19. sednici Skupštine Grada Novog Sada održanoj 8. i 9. jula 2013. godine a objavljena u Službenom Glasniku Grada Novog Sada broj 34. od 09. Jula 2013. godine", kažu u "Lisju" za naš portal. U preduzeću, doduše, nisu želeli da komentarišu proteste meštana ispred groblja. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • ja

    27.06.2015 20:30
    A onda će vam Lisje zabranitii i sveću da zapalite za vreme sahrane. Kažu da su imali neki požar zbog kojeg sad brane paljenje sveća. Bitange, umesto da povedu malo računa i naprave bezbedno mesto za paljenje sveća, oni zabranili. Odvikavaju nas od vekovnih običaja i verskih propisa. Čuj, zabranili paljenje sveće pri sahrani na Novom groblju u Novom Sadu. Može, kažu, da se pali na grobnom mestu. Gde? Dok grobari kopaju raku? Dok duva vetar. Više čak ni kapelu nemamo, nego nekakvu dvoranu ispraćaja bez ikakvih verskih obeležja jer služi svim veroispovestima i ateistima pa čak i onima kojji se kremiraju. Lepo društvo.
    Ne dajte se Rumenčani antihristima!
  • kolarski,miloradovi,radujkovi

    27.06.2015 16:18
    rumenčani
    nedajte se hoštaplerima kuku i motiku pa dočekajte okupatore
  • Nebojša

    26.06.2015 19:55
    ma hajde
    Ne buni se više niko ni za žive a kamoli za mrtve. Ako je popa umešan medalja sigurno ima dve strane. Ko zna šta zbog čega se oseća ugroženo i šta pokušava da prikrije. A Lisje je sad sns, verovatno ih je Rumenka većinom birala. Ako je tako, ništa bolje zaslužili niste!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti