Da li je ikonama mesto u vrtićima i školama u Novom Sadu?

Kako svaka škola slavi školsku slavu Svetog Savu, tako i vrtići u Novom Sadu imaju svoje slave, ali, postavlja se pitanje da li u jednoj sekularnoj državi verska obeležja treba da se nađu na zidovima obdaništa.
Kako svaka škola slavi školsku slavu Svetog Savu, tako i vrtići u Novom Sadu imaju svoje slave, ali, postavlja se pitanje da li u jednoj sekularnoj državi verska obeležja treba da se nađu na zidovima obdaništa.

Redakciji 021.rs javio se Novosađanin Damir Rajtenbah koji je bio neprijatno iznenađen primetivši ikonu Svete Petke u vrtiću "Novosađanče" na Limanu 4, koja se nalazi u trpezariji iznad stolova za ručavanje.

"Moje dete ide u ovaj vrtić preko leta, zato ovu pojavu ranije nisam primetio. Želim samo da znam na osnovu kojeg propisa i zakona se formalno omogućava da ikone stoje u prostoriji gde su deca, jer se na taj način vrši indoktrinacija dece i ugrožava im se pravo na jednakost i versku opredeljenost", kaže Rajtenbah.

Prema njegovim rečima, usledila je prepiska sa upravom Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" odakle su naveli da je "2007. godine Savet roditelja doneo odluku da se kao slava tog vrtića obeležava Sveta Petka, te je ikona koja se nalazi u trpezariji poklon i donacija roditelja i kao takva predstavlja umetničko delo". Rajtenbah je pitao i kako Savet roditelja može da donosi odluke koje se kose sa Ustavom koji garantuje odvojenost države od crkve.

"Član 43. Ustava RS jemči slobodu misli, savesti i veroispovesti svih njenih građana, a član 44. da su crkva i verske zajednice odvojene od države, ali u ovom konkretnom slučaju crkva i verske zajednice se nikako ne mešaju u rad Ustanove niti nameću svoje učenje, već je Savet roditelja vrtića kao jedan od organa upravljanja, a ne kao verska zajednica, doneo odluku o obeležavanju slave vrtića i ikona je donacija i poklon roditelja čija su deca pohađala vrtić "Novosađanče" i kao takva predstavlja umetničko delo. Takođe napominjemo da se u vrtiću nikada nisu vršili nikakvi verski obredi, te sa tim u vezi vaši navodi o kršenju Ustava i zakona Republike Srbije su neosnovani", smatraju u ovoj ustanovi.

Zaštitnik građana: Da Savet roditelja preispita odluku

Kako i sve škole tradicionalno slave Svetog Savu 27. januara, a i sam grad Novi Sad 16. novembra slavi svoju slavu Đurđic, postavlja se pitanje da li i ove pojave mogu da se shvate kao latentna indoktrinacija i mešanje crkve i države, a samim tim i nepoštovanje Ustava.

"Priča oko ikona u školama nije nigde precizno definisana i to jeste problem, jer bi tako onda svaka učiteljica koja slavi neku slavu mogla da kači ikone po školama. To dakle nije zabranjeno postavljati, ali svakako nije preporučljivo, jer ako u školi ima dece koja su katoličke, muslimanske veroispovesti, pa i dece čiji su roditelji ateisti, onda bi svako od njih imao prava da kači obeležja svoje vere. Stoga je negde uobičajeno da, ako to već mora da stoji, ikone budu okačene u prostorijama uprave škole", objasnio je za 021 Petar Viđikant, samostalni pedagoški savetnik pri Ministarstvu pravde.

Sa njim se slaže i zamenica pokrajinskog Zaštitnika građana Marija Kordić, koja je za 021 objasnila da su se ovakve primedbe građana već dešavale, te da je važno da Savet roditelja na svom sledećem sastanku u septembru preispita svoju odluku da ikona stoji na vidnom mestu. Ona je apelovala da se u međuvremenu ikona skloni u prostorije uprave vrtića, kako se niko na verskoj osnovi ne bi mogao osećati ugroženim. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

Komentari 136

  • Milina

    18.03.2023 10:59
    Srbi, ako ste Srbi
    Srbi, ako ste Srbi, sram vas bilo djedova i pradjedova. Kako u inostranstvu postoje katolicke skole, a i pravoslavne. Drzava treba da omoguci deci koja veruju da pohadjaju takve skole, a bezvernicima javne, svetovne ili ti drzavne sole. U inostranstvu mnoga deca ateista i agnostika pohadjaju katolicke skole, jer je nastavna i disciplina bolja. U verski utemeljenim skolama za sve ucenike je obavezna verska nastava.
  • MMM

    26.08.2015 21:10
    Problem cele price je zapravo geografski polozaj ovog vrtica a to je Vojvodina. Multinacionalna sredina u kojoj svaka manjina ima prava vise nego bilo koja manjina u svetu i bas ovde svaka manjina ima pravo na svoje vrtice, skole...kasnije je problem sto deca ne govore sluzbeni jezik zemlje u kojoj zive no to sada je manje bitno. Bitno je to da svugde u svetu deca imaju pripreme i price o veri pre Vaskrsa, Bozica, Svih svetih isl i tamo ona deca koja su drugih veroispovesti nemoraju da ucestvuju u tome i to je skroz ok i normalno ovde deca drugih veroispovesti takodje uglavnom ne moraju da ucestvjuju u tome ali je problem izgleda cak i to sto pravoslavci ucestvuju. Poticem iz mesovitog braka i smatram da se pravi problem bez problema. A mediji traze senzaciju samo mi je zao da nije objavljena vest o nekom nastupu dece iz vrtica isl vec ova ali naravno kome je interesantan uspeh dece ili njihovih vaspitaca. To i nije neka senzacija...
  • Анонимус

    24.08.2015 09:58
    @Anonimus

    "Pa treba da vrate Brozovu sliku u svaku učionicu, jer je on sve te škole i napravio."

    Има индиција да је Јосип био у тендерској комисији и, још важније, редовно једини понуђач за извођење радова. Не рачунамо школе од угледа попут "Змај Јовине" у Новом Саду која је изграђена пре него се Јосип помаршалио.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti