Kornjače masakrirale labudiće u Dunavskom parku

"Gradsko zelenilo" potvrdilo je saznanja 021.rs da su oštećenja na krilima dva labudića nastala još pre tri meseca kada su ih napale kornjače u Dunavskom parku.
"Gradsko zelenilo" potvrdilo je saznanja 021.rs da su oštećenja na krilima dva labudića nastala još pre tri meseca kada su ih napale kornjače u Dunavskom parku.

Uzgajivač labudova Radovan Kokar, koji brine o Isi i Bisi već godinama, a kod koga su bili smešteni zajedno sa mladuncima nakon napada kalifornijskih kornjača, kaže da su se labudići oporavili i da nemaju nikave nove povrede. Ono što su pojedinci smatrali hirurškim sečenjem je trag veterinarske intervencije izvedene nakon što su labudići spaseni od kornjača mesoždera.

Podsetimo, najpoznatiji novosadski par labudova Isa i Bisa su početkom juna dobili četiri labudića, ali su već posle nekoliko dana svi prebačeni iz Dunavskog parka u Ribnjak jer su kornjače napale labudiće. Tada su veterinari sanirali povrede. Posle dva meseca, Isa i Bisa su sa dva labudića vraćeni u Dunavski park. Ubrzo potom jedan labudić je uginuo od posledica povreda, dok je drugi uginuo prirodnom smrću.

Inače, kalifornijske kornjače koje su odgovorne za povređivanje labudića, ali i ubijanje pačića ove i proteklih godina,  uklonjene su iz jezera u Dunavskom parku prilikom njegovog čišćenja pre mesec i po dana, navode u "Gradskom zelenilu". Ove kornjače, koje su u parku završile tako što su ih Novosađani ostavljali, i koje su mesožderi za razliku od domaćih barskih kornjača, sada su prebačene na Palić.

Sandra Jovanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kaže za 021.rs da ne veruje da će labudićima izrasti nova krila ukoliko su im kornjače nanele povrede koje su dovele do otkidanja krila.

Tokom vikenda se digla panika da je neko osakatio labudiće u Dunavskom parku, a tim povodom oglasila su se različita udruženja za zaštitu životinja, koja su zahtevala da se počinilac pronađe i kazni.

  • @vredjanje inteligencije

    15.09.2015 08:26
    Ne znam sta je za cudjenje. Kornjace su mesojedi i poprilicno agresivni kad traze hranu. A labudici su bili tek rodjeni i mali kad su napadnuti, tada su posle napada i sklonjeni, a vraceni su kad su dovoljno porasli da nece vise biti napadnuti. takodje je razumljivo da rane na krilima nisu ostavljene da se zagade, nego su hirurski obradjene. A takodje, pticama se ako je jedno krilo osteceno, simetricno odsece i drugo, jer je opasnije da imaju jedno nego da nemaju ni jedno. Nekom bas i nema sta da se vredja.
  • djordje

    15.09.2015 05:12
    ljubitelji zivotinja
    Ljubitelji zivotinja prave pse lutalice i nindza kornjace a kada kasnije svet reaguje onda naprave udruzenje za zastitu zivotinja i kazu budite humani isto kao u politici.Valjda smo takav narod
  • Skeptik

    14.09.2015 23:48
    ...
    Imala sam crvenouhu kornjaču (pobegla mi je iz dvorišta ili je neko dete uzelo) , i uopšte nije bila agresivna, volela je da jede kukuruz i krastavce, a obožavala je da gricka čuvarkuću http://www.bionet-skola.com/w/images/thumb/3/3d/Cuvarkuca.jpg/300px-Cuvarkuca.jpg i bila je svaštojed, mogu se videti i na dunavu i tamo su ih ljudi puštali pa tamo ne ugožavaju labudove, inače u ovo vreme započinje period hibernacije kad one dremaju i nejedu ništa do proleća pa nevidim svrhu njihovog uklanjanja sad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti