Sindikati složni: U zdravstvu nema tehnoloških viškova

Žene koje su napunile šezdeset i po godina, neće ove godine ići u penziju pošto je Ustavni sud Srbije stavio van snage član 20 Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.
Žene koje su napunile šezdeset i po godina, neće ove godine ići u penziju, pošto je Ustavni sud Srbije stavio van snage član 20 Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, na inicijativu Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine.

Predsednica Sindikata radnika zaposlenih u socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti Vojvodine Dunja Civrić, istakla je da je ovaj sindikat jedini koji je ukazivao da ne neustavnost dela pomenutog zakona, i naglasila da je zakon donet avgusta ove godine bez javne rasprave sa relevantnim institucijama i organizacijama u državi.

"Sindikat je ukazivao Vladi Srbije na to da je zakon diskriminatorski, naročito u odnosu na zaposlene žene, još u fazi kada se nalazio u Skupštinskoj proceduri, ali primedbe sindikata nisu uvažene. Zakon je donet po hitnom postupku, bez razmatranja na Socijalno–ekonomskom savetu, pa smo bili prinuđeni da prava članova sindikata i svih zaposlenih u javnom sektoru zaštitimo obraćanjem Ustavnom sudu Srbije", objasnila je predsednica sidnikata.

Shodno odluci Ustavnog suda, Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru moraće da bude izmenjen.

Civrić je istakla je da zaposleni u zdravstvu i u socijalnoj zaštiti traže da im se vrati deset odsto plate koja im je smanjena i podvukla da u zdravstvu i socijalnoj zaštiti nema viška zaposlenih, ni medicinskog ni ne medicinskog osoblja, iako ih sve ukupno ima 25.000.

"Možda u nekim sredinama nisu dobro raspoređeni radnici, ali tehnološkog viška nema. U zdravstvu postoji odliv kadrova, čak 900 ljudi ispisano je iz Lekarske komore i otišlo je u inostranstvo, pa se sindikat zalaže za to da se ta radna mesta ne gase već popunjavaju novim kadrovima. Oko 13.500 radnika u Srbiji radi na određeno vreme u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i za njih zarade ne obezbeđuje Republički fond za zdravstveno osiguranje već ustanove gde su radnici zaposleni", naglasila je Civrić.

Inače, ko će gde biti zaposlen u zdravstvu u Srbiji određuje Komisija za racionalizaciju Ministarstva zdravlja, kojoj kao centralizovanom organu stručni saveti zdravstvenih ustanova šalju zahteve za popunjavanjem radnih mesta. (Gordana Ćosić)

  • Mira

    03.11.2015 15:41
    penzija
    Treba ženama dati pravo da rade kao i muškarci, ali onda pri odlasku u penziju ne treba im se uvećavati staž niti davati po pola godine za svako dete. Tada opet imamo diskriminaciju jer to ne pripada muškarcima niti im se prizna vojska u staž niti daje po pola godine za svako dete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.