Davanje epiduralne anestezije svakoj porodilji nije moguće u Novom Sadu

Ideja ministra zdravlja Zlatibora Lončara o davanju epiduralne analgezije svakoj porodilji od januara 2016. je odlična, ali je nju nemoguće ostvariti, ocenjuju u pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo i novosadskom porodilištu.

Ideja ministra zdravlja Zlatibora Lončara o davanju epiduralne analgezije svakoj porodilji od januara 2016. je odlična, ali je nju nemoguće ostvariti, ocenjuju u pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo i novosadskom porodilištu.

Naime, u svakoj opštoj bolnici u Vojvodini nedostaju anesteolozi, a jedan dežuran anesteziolog ne može da bude dovoljan i za dežurstva u hitnim slučajevima i za operacije i za porođaje. Svake godine u Vojvodini bude oko 18.000 porođaja, a od tog broja više od trećine žena se porodi u novosadskoj Betaniji.

Pokrajinska sekretarka za zdravstvo Vesna Kopitović kaže da je divna ideja da se žene porađaju uz epiduralnu analgeziju i da im se omogući da uživaju u tom događaju, što je normalno svuda u svetu. Međutim, to trenutno nije ostvarivo.

- Potrebno je imati tri anesteziologa u dežurstvu, da bi to moglo da se uradi. Svaka opšta bolnica u Vojvodini ima porodilište i svakoj fale anesteziolozi. Nakon 14 časova u bolnicama ostaje po jedan dežurni anesteziolog, koji ne dežura samo za rad porodilišta i porođajnih sala, već je tu i za carske rezove i druge operacije. U svakoj bolnici nedostaje minimalno tri anesteziologa, da bi sve moglo da funkcioniše - kaže dr Kopitović. Prema njenim rečima, čak i kada bi bilo dozvoljeno zapošljavanje novih anesteziologa, to ne bi moglo da se uradi, jer mi nemamo nijednog nezaposlenog lekara ove specijalnosti.

- Mi sada nemamo koga da zaposlimo. Imamo lekare na volonterskim specijalizacijama. Oni volontiraju, rade godinama bez plate i pitanje je da li će posle specijalizacije ostati ili otići. Pri tome, oni će postati specijalisti tek za tri ili četiri godine. Dok ne bude dovoljan broj lekara, neophodno je motivisati ljude da rade prekovremeno, ali da se to reši tako da njihov prekovremeni rad plaća RFZO, a ne pacijenti - kaže pokrajinska sekretarka za "Dnevnik" i napominje da je rešenje ili u preraspodeli kadra ili u smenskom radu u porođajnom bloku.

Upravnik novosadske Klinike za ginekologiju i akušerstvo Dragan Stajić slaže se da je manjak anesteziologa jedini problem u realizaciji ideje o davanju epidurala svakoj porodilji. - Imamo jednog dežurnog anesteziologa i tehničara, a dnevno imamo i više od 20 porođaja. Nemoguće je da jedna osoba to sve uradi. Ženama treba da se omogući bezbolan porođaj i da im se pomogne, a to bi i nama zaposlenima olakšalo posao - rekao je dr Stajić i napomenuo da je i sada epiduralna analgezija besplatna za porodilje koje imaju medicinsku indikaciju za ovu proceduru.

Prema rečima dr Kopitović, Vojvodini trenutno nedostaje 760 lekara, različitih specijalnosti, a svakoj opštoj bolnici su potrebni anesteziolozi.

  • hahaaaa

    21.11.2015 08:05
    "Uz ugovor najmanje 5 godina..." Da si ti meni ziv i zdrav, ugovor je 10 godina vec poodavno. I ne traze uopste malo, odrali su nas sa ugovorom. Evo ja ga kao mladi specijalista upravo raskidam, traze mi moju godisnju zaradu za prekid ugovora. Druga je stvar sto se nisam mnogo potresla, jer cu tamo gde idem ovdasnju svoju godisnju platu zaraditi za mesec ipo dana. Mozda dva ako budem i troskarila usput. Moracete ipak shvatiti da se mora neko platiti koliko vredi da bi se zadrzao, ili da oduzimate pasose i stavljate nanogice doktorima da bi ovde ostali.
  • 20.11.2015 16:36
    Moze to da se resi da se hoce.Cuj molim te , ne moze nista. Pa znate li Vi sta ne moze? Umre covek I sahrane ga .Eto , to se ispraviti ne moze.
    A,ovo...stvar je dobre volje . Ne kukajte ko neke babe , nego dajte normalne plate ljudima , kada neko hoce specijalizaciju vi mu platite uz ugovor najmanje pet godina da radi.Ako raskine ugovor mora da on plati tj. da vrati pare.
    Ali , dok mu traje specijalizacija I posao,ne ucenjujte ga da nema para , nego dajte mu pare.
    Tako cete imati ljude koji zele da rade,a ovi problemi ce biti resivi.
    Najlakse je ovo sto ste dali saopstenje , sprali ste sa sebe sve,uvek je neko drugi kriv , a sta ce se uraditi...nikom nista.
  • nsnn

    20.11.2015 16:22
    do dna smo stigli 90. i neke, a od tad ga kopamo da bude sto dublje, a zadnjih 5 godina smo dovezli i tesku mehanizaciju

    sta ovi i kako rade to nema na planeti nigde, presticice nas i indija i turkmenistan po socijalnoj zastiti, pravima ljudi i standardu zivota kolko nam dobro ide

    oni nemaju koga da zaposle, aloooo pa sta je sa vama ? ako nema kod nas sa tom specijalizacijom ima u bosni, hrvatskoj, negde, plati mu ovde sve, daj normalnu platu i reseno, al neka, bolje stan dati politicaru , a pare strqnci, a ti narode crkavaj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti