Otpuštenu trudnicu vraćaju na posao u Karlovačkoj gimnaziji

Emiliju Popov Preradović, trudnicu iz Kovilja, koja je krajem novembra dobila otkaz na mestu profesorke ruskog jezika u Karlovačkoj gimnaziji, nakon pisanja portala 021.rs vraćaju na posao.

"Nakon objavljenog teksta, dana 14. januara 2016. godine, imenovana se obratila zahtevom inspekciji rada radi odlaganja izvršenja rešenja poslodavca o otkazu ugovora o radu. Prava iz rada, po osnovu trudnoće i nege dece, za inspekciju rada su apsolutni prioritet, te u svakom konkretnom slučaju inspektori rada nastoje da, u što kraćem roku, pomognu zaposlenim ženama da ostvare svoja prava. Inspektor rada je, na osnovu njenog zahteva, izvršio inspekcijski nadzor u Karlovačkoj gimnaziji i doneo rešenje kojim je odložio izvršenje rešenja poslodavca o otkazu ugovora o radu, do pravnosnažnog okončanja sudskog postupka, pokrenutog radi poništaja ovog rešenja, pred Osnovnim sudom u Novom Sadu. Prema ovom rešenju poslodavac je dužan da produži radni odnos imenovanoj zaposlenoj za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta", piše u rešenju Inspekcije rada.

Uprava Karlovačke gimnazije je po ovom rešenju bila u obavezi da istoga dana, dakle 19. januara, kada su i Emilija i sama škola obavešteni o rešenju, po istom i postupi, ali to se još nije desilo. Kako 021 saznaje od direktorke Karlovačke gimnazije Gordane Radović, škola će tek ove nedelje Emiliju obavestiti da može da se vrati na posao.

"Za sada sve radimo po zakonu i postupićemo onako kako rešenje nalaže, samo što ćemo onda imati problem preraspodele časova na Emiliju i profesorku koja je nedavno došla na njeno mesto", rekla je Radović.

Sa druge strane, sama Emilija navodi da je srećna što je pravda zadovoljena, ali da se škola nanovo oglušila o zakonske okvire ne obavestivši je da može da se vrati na posao, što je, kako je u tekstu već pomenuto, trebalo da bude urađeno 19. januara.

"Zbog toga sam naložila svojim advokatima da podnesu zahtev Inspekciji rada da kazni školu u skladu sa zakonom, jer nisu postupili po rešenju i nemaju prava da zakone, koji su vrlo jasni u ovom slučaju, tumače na svoje laičke načine", kategorična je ona.

Iako se ovakvi slučajevi kršenja prava trudnica dešavaju, ohrabruje podatak da su se tokom 2015. godine novosadskom Odeljenju inspekcije rada obratile 23 žene u pogledu ostvarivanja ovih prava, a da je 21 žena, uz pomoć inspektora rada, svoje pravo i ostvarila. U 2016. godini, sa ovakvim zahtevima obratile su se tri žene, među kojima je i Emilija Popov Preradović, i sve su uz pomoć inspektora rada ostvarile svoja prava.

Autorka: Gordana Ćosić (gocacosic@021.rs)

  • Ja

    25.01.2016 21:43
    Ja
    Koja si ti Emilija igračica. Dobro nam je Draga Vignjević koja je tebe dovela u školu, posle par tvojih ispada govorila da ti nisi dobar čovek i da ako ona bude tu ti nećeš ostati u školi. Nažalost naše Drage više nema preminula je ali se sada sećamo šta nam je o tebi pričala. Da si rekla kada ti je uručeno rešenje ili kada si na zboru za Dan škole ustala da pljuješ po direktorki da si trudna, ti bi sisigurno ostala u školi. A da nešto mi nije jasno kako ti na lekarskoj dokumentaciji piše porodjaja nula a ti imaš jedno dete? Ili....?
  • Dada

    25.01.2016 18:53
    I treba
    @Nella I treba da se proba i kod privatnika, nisu ni oni beli medvedi, nego smo toliko uplaseni i zastraseni ovom celokupnom situacijom, svi pognuli noseve i tisina. Kad bismo svi sve prijavljivali (neplacanje doprinosa, lazne minimalce, prinudne godisnje, podmetnute sporazumne raskide ugovora itd, itd ), pa i njima bi dogorelo jednom ! Nego ovde vazi mantra : cuti, dobro je... od koje mi se dize kosa na glavi.
  • ...

    25.01.2016 18:05
    Није у томе ствар!!!
    Што ће жена да се врати на радно место а докле ...јер је злоба људска немерљива. Моје питање је: ко ће да јој поврати душевни мир и нарушавање њеног и здравља нерођене бебе? то нека тај директор паметни одговори!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti