Diplomu plate odmah, a čekaju je godinama

Iako diplomiraju u roku i plate paprene troškove, novosadski diplomci uručenje jednog papira ponekad čekaju i godinama.
Fakulteti oduvek tvrde da se na fizički dokaz o diplomiranju čeka mnogo kraće, ali iskustva studenata pokazuju da se diploma uručuje od šest meseci, pa čak i do tri godine kasnije, te da zbog nedostatka ovog papira ne mogu da se zaposle u javnom ili privatnom sektoru. Pritom, ne postoje kriterijumi koji određuju kada će koji student dobiti svoju diplomu.
 
Da bi dobili pisani dokaz o zvaničnom završetku studija, studenti moraju da plate štampanje uverenja o diplomiranju, diplomu, dodatak diplomi i/ili spisak ocena i položenih ispita. Ova gomilica papira košta najmanje 9-10.000 dinara, u zavisnosti od fakulteta, ali studenti dobiju samo deo papira - tačnije, uverenje o diplomiranju, koje im služi kao zamena za diplomu. Ovaj papir većina poslodavaca priznaje, ali u ozbiljnijim firmama ne možete da se zaposlite bez konkretne diplome u rukama. Bivša studentkinja Filozofskog fakulteta Tamara D. kaže za 021 da s uverenjem o diplomiranju ne može ni da ode u inostranstvo. 
 
"Nemam posao ovde, nisam ga ni tražila, samo sam žurila da diplomiram i napustim državu. Platila sam diplomu 3.000, uverenje o diplomiranju 3.000 i presek ocena 1.500 dinara, a dobila sam samo uverenje i diplomu čekam već sedam meseci", kaže ona. Kada je na šalteru pitala kada će njena diploma biti gotova, rečeno joj je da zavisi od vremena kad je uplatila novac. 
 
"Žena na šalteru me je pitala kada sam uplatila novac i rekla mi je da postoji spisak, te da sve ide redom na koji fakultet ne može da utiče. Onda ne znam ko sastavlja spisak studenata čije diplome su gotove na sajtu fakulteta, na kojem se ja ne nalazim, a diplomirala sam u junu?", pita se ova bivša studentkinja. 
 
Plati, ali ćeš čekati
 
Situacija nije mnogo drugačija ni na drugim fakultetima u sklopu Univerziteta u Novom Sadu, ali na kojima postoje i dodatni troškovi ukoliko želite da ubrzate izdavanje diplome. Naime, diplomci na Fakultetu tehničkih nauka štampanje diplome plaćaju 5.000 dinara, a ukoliko žele da je dobiju brže - plaćaju još 5.000 dinara. Šef Studentske službe na FTN Bratislav Radumilo kaže da se diploma čeka u proseku dva meseca, te da se uz diplomu dobija i dodatak koji se ne plaća. Prodekanka za nastavu na prirodno-matematičkom fakultetu Tatjana Pivac kaže za 021 da se diploma čeka godinu dana. 
 
"Studentu, kojem hitno treba diploma (do šest meseci od momenta diplomiranja), piše molbu koju naknadno plaća. Posle isteka tih šest meseci, ne plaća se molba", kaže ona. Inače, štampanje diplome plaća se 3.300, a molba da se papir ištampa ubrzano košta 2.420 dinara
 
Šefica kabineta dekana Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Isidora Gordić kaže za 021 da se pripremljene diplome šalju na štampu štampariji koju je Univerzitet u Novom Sadu izabrao u postupku javne nabavke i koja štampa diplome za ceo Univerzitet. 
 
"Obično se na štampu diploma čeka oko mesec dana. Kriterijum štampanja diploma određuje izabrana štamparija, i na to Fakultet ne može da utiče. Fakultet, pritom, ne naplaćuje dodatno izdavanje diploma po ubrzanom postupku", objašnjava ona.
 
Međutim, prorektorka za nastavu Univerziteta u Novom Sadu Biljana Avramović kaže za 021 da nije baš tako. Naime, brzina kojom će biti ištampane diplome u najvećoj meri zavisi od administracije fakulteta
 
"Naime, najviše vremena je potrebno za pripremu teksta diploma i dodatka diplome koja se na različitim fakultetima realizuje na različite načine. Na nekim fakultetima je u većoj meri automatizovan unos podataka, dok se na nekim podaci unose ručno, što svakako zahteva više vremena. Sama štampa diplome traje kratko, najviše par dana - zavisi od broja diploma", navodi ona. 
 
Kako naglašava, ne postoje kriterijumimi kojima se utvrđuje kada će ko dobiti diplomu, tj. kada će se diplome pojedinog fakulteta štampati.
 
"Kao što ste iz prethodnog mogli zaključiti, u najvećoj meri zavisi od ažurnosti administracije koja priprema materijal za štampu i fakultet sam šalje materijal u štampu. Pored toga, na nekim fakultetima promocije studenata su jednom ili dva puta godišnje, što takođe određuje dužinu čekanja dobijanja diplome", konkretna je Avramovićeva. 
 
Krstin: Doplata za brže izdavanje diplome je zloupotreba
 
Predsednik Unije poslodavaca Vojvodine Stanko Krstin kaže za 021 da u realnom sektoru diploma nije presudna za dobijanje posla, jer ona u suštini ne garantuje da osoba zna da obavlja posao. Međutim, on napominje da ne bi smeli da postoje uslovi da se diploma brže dobije ako doplatite neki iznos, jer se ta situacija ne razlikuje mnogo od uslova za korupciju.
 
"Diploma ne garantuje znanje, ali bez nje ne možete. Kod drugih, naročito institucija poput sudova i državnih organa, moraju da budu strogi i traže vam diplomu. Takođe, diskriminacija je i zloupotreba da onaj ko plati više, dobije pre, jer bi svi trebalo da su u istim uslovima i ako su platili taj papir, dobiju ga što pre i u isto vreme kad i drugi koji su platili striktno naveden iznos. Tako će svi biti u istom položaju, a niko neće biti onemogućen da napusti državu ili aplicira za posao", smatra on. 
 
Autorka: Gorica Nikolin - gorica@021.rs
Foto: 021.rs
  • Иван

    19.10.2017 11:04
    Тужити нераднике
    Зар не постоји неки закон у коме пише који је рок за издавање дипломе?

    Ако постоји сви студенти у целој Србији требало би одмах да подигну тужбе па да се те ленштине које примају одличне плате а не раде ништа (веће од многих одговорнијих професија) у студентским одсецима мало профилтрирају, да неки добију отказ због нерада а факултети да плате казне !

    Мој Вам је савет да тужите факултете али и кривично одговорне у студентским одсецима јер се само на тај начин у Србији може натерати неодговорни и нерадници да раде свој посао и поштују законе.
  • Sima

    13.02.2016 09:11
    Filozofski fakultet, Novi Sad. Bio sam prinudjen da dva puta platim uverenje o zavrsenim studijama i dva puta izradu diplome, jer fakultet ne priznaje izjednacavanje diploma. Naravno, izgubio sam godinu dana na predavanja i polaganje novih ispita. Na izradu diplome sam cekao pune tri godine. Prvo nisu imali odgovarajuce mastilo, zatim se cekalo na tender za papir, nakon dve godine nisu vise imali sta da slazu pa su se pravdali stalnim odsustvom dekana. Kada sam poceo da spominjem sud i advokata dobio sam diplomu za par meseci.
  • Marko

    12.02.2016 15:33
    Lopovluk i bahatost
    Nesposobni lenji šljam kojeg nije briga ni za studente niti za bilo šta osim da dobije svoju platu za koju se i nije baš pretrgo od posla. Toliko o obrazovanju kod nas i svemu uopšte.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti