Upisano 16.000 dece u Radosno detinjstvo, u privatnim vrtićima tvrde da je to na njihovu štetu

U Novom Sadu je danas u predškolsku ustanovu Radosno detinjstvo upisano 16-hiljadito dete, čime je oboren rekord upisane dece u vrtiće.

Pored toga, gotovo 1.800 dece je subvencionisano u privatnim vrtićima, tako da skoro 18.000 novosadskih mališana ide u vrtiće i predškolske ustanove, što gradske što privatne, rekao je gradonačlnik Miloš Vučević i napomenuo da trenutno na listi čekanja za vrtiće ima manje dece nego ikad, odnosno njih 800.

S druge strane, prema podacima koje je 021 juče dobio iz Gradske kuće stoji da je "na listi čekanja zajedno sa decom koja su upisana u privatnim vrtićima (njih 531) ostalo još 1.324 dece neupisano", zbog čega nije sasvim jasno koje brojno stanje dece je istinito.

Kako kažu iz Gradske kuće, sva deca su primana sa liste čekanja po bod sistemu i po prioritetima, što je potvrdio i otac male Mone, jubilarnog 16-hiljaditog deteta, upisanog danas u vrtić "Vilenjak". On je za 021 rekao da su oni godinu dana bili na listi čekanja, da bi Mona sada konačno bila i primaljena u vrtić.

Privatni vrtići u nezavidnoj poziciji

Iako je pri upisu male Mone u vrtić gradonačenik Vučević rekao da Grad podstiče preduzetništvo kroz subvencionisanje privatnih vrtića, pozicija ovih ustanova je dosta nepovoljnija u odnosu na državne. Prema saznanjima 021, Grad već dva meseca nije isplatio subvencije privatnim vrtićima, a kako stvari stoje, uplate neće biti do marta, rekao je za 021 vlasnik jednog privatnog vrtića.

"Pre desetak dana sam dobio izveštaj iz "Radosnog detinjstva" u kome stoji da je do tog momenta upisano 15.350 dece, pa se pitam kako su za tako kratko vreme upisali čak 700 dece. Od svojih kolega, vlasnika privatnih vrtića, sam dobio mejlove da Grad povlači decu iz njihovih privatnih vrtića u državne. Možda su tako uspeli tako mnogo dece da upišu", rekao je on i naveo da privatni i državni vrtići ne treba da budu konkurencija, već da budu na istoj strani.

Da je pozicija državnih vrtića mnogo povojnija nego pozicija privatnih ilustruje primer da ako dete ne dolazi u državni vrtić pola meseca ili mesec, Grad će državnom vrtiću svakako platiti 50% predviđenog iznosa, dok sa druge strane privatni vrtići moraju svakoga dana da vode evidenciju da li deca dolaze, jer Grad plaća subvencije po danu, objašnjava naš izvor.

Novi Sad ima 25 akreditovanih privatnih vrtića koji se subvencionišu iz gradskog budžeta, a iz kojih deca mogu ići direktno u osnovnu školu.

Autor: Gordana Ćosić (gocacosic@021.rs)

  • sale

    20.02.2016 16:59

    Pa treba skupiti poene pred izbore...kako ove gospoje vole da se slikaju,pa to ti je...nikad gore rukovodstvo RD...
  • DanijelaV

    19.02.2016 07:35
    Radujem se zbog svih malisana koji su primljeni u vrtic! Svi mi koji smo iskusili liste cekanja, znamo sta znaci kada nemas kome da poveris dete jer si iscrpeo sve rodbinske i prijateljske kapacitete i budzet za dadilju a moras na posao. Vrtici su spas i za decu i za roditelje, nije vazno da li privatni ili drzavni. Hvala svima koji su se potrudili da se lista cekanja smanji.
  • DanijelaV

    19.02.2016 07:22
    Radujem se zbog svih malisana koji su primljeni u vrtic! Svi mi koji smo iskusili liste cekanja, znamo sta znaci kada nemas kome da poveris dete jer si iscrpeo sve rodbinske i prijateljske kapacitete i budzet za dadilju a moras na posao. Vrtici su spas i za decu i za roditelje, nije vazno da li privatni ili drzavni. Hvala svima koji su se potrudili da se lista cekanja smanji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti