Novi Sad stopirao nove subvencije za upis u privatne vrtiće?

U Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" roditeljima koji pokušavaju da upišu decu u privatne vrtiće odbijaju zahteve uz obrazloženje da su nove subvencije za privatne vrtiće trenutno obustavljene, saznaje 021.rs.

Prema informacijama koje imamo, na sastanku vlasnika privatnih vrtića i predstavnika Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu potvrđeno je da su subvencije trenutno stopirane.

"Na sastanku nam je rečeno da Grad nema sredstva za subvencije za decu jer je odlučeno da se iz gradske kase daju sredstva za novootvorenu američku kompaniju. Zbog toga su navodno budžeti svih gradskih uprava srezani", rekao je naš izvor koji je dodao da je do sada oko 1.800 dece upisano u 27 privatnih vrtića na teritoriji Novog Sada.

Kao reakciju na ovakvo stanje stvari, dvadesetak roditelja dece koja bi trebalo da budu upisana u privatne vrtiće, okupilo se ispred Skupštine grada gde je i smeštena nadležna uprava. Oni su zatim razgovarali sa načelnikom Nebojšom Krezovićem, koji im je tada rekao da "samo treba da budu strpljivi, jer će se cela situacija rešiti u narednih nedelju dana".

"Mi imamo organičena sredstva na 92.500.000 dinara od 1. januara do 31. avgusta ove godine. Pošto smo shvatili da nećemo imati novca da pokrijemo subvencije za svu decu, mi smo trenutno stopirali izdavanje novih rešenja roditeljima, dok Gradsko veće ne odluči kako da nabavi dodatni novac", rekao je na sastanku Krezović. On je napomenuo da je od početka godine 189 dece prešlo iz privatnih u državne vrtiće, te da će to sigurno biti dovoljno mesta da se upišu nova deca.

Roditelji su potpuno zbunjeni, jer imaju utisak da jednu informaciju dobijaju od vlasnika privatnih vrtića, drugu od Gradske uprave, a da je istina zapravo negde između.

"Mi se ovde izgleda igramo gluvih telefona. Ima nas dosta koji smo predali zahteve za subvencije u januaru i februaru, kada su nam deca i krenula u vrtiće. Sada nam iz Gradske uprave kažu da oni imaju rok od 60 dana da na zahteve odgovore, a s obzirom na to da su subvencije trenutno stopirane, izgleda da ćemo morati da platimo punu cenu vrtića za nekoliko meseci, dok se cela ova situacija ne reši. I uostalom, šta je sa decom koja tek treba da se upišu u vrtić", pita se jedan od roditelja koji je danas bio na sastanku u Gradskoj upravi.

Gradska kuća: Sve je u redu, biće subvencija za decu

Iz Gradske kuće saopštavaju da je "Grad Novi Sad sa vlasnicima privatnih vrtića, za period septembar 2015 - avgust 2016. godine, potpisao ugovore o subvencionisanju boravka dece u privatnim vrtićima, te da će se u skladu sa zaključenim ugovorima vršiti isplata iz budžeta Grada do septembra tekuće godine".

"Roditelji kojima je Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu izdala Rešenja za subvencionisanje boravka u privatnim vrićima za ovu godinu, nesmetano će ostvarivati svoje pravo na naknadu dela troškova boravka dece do septembra. Nakon toga, biće doneta nova Odluka za period septembar 2016 - avgust 2017. godine, na osnovu koje će se potpisivati novi ugovori", saopštili su iz Grada.

U saopštenju još stoji da će "svim roditeljima dece upisane u privatne vrtiće biti isplaćene subvencije obezbeđene u budžetu grada", ali nema ni pomena o tome da li je ili nije moguć upis nove dece u privatne vrtiće. Takođe, iz Grada kažu da oni ne daju nikakav novac u vidu subvencionisanja radnih mesta novootvorenim američkim kompanijama.

Izdvajanja iz budžeta za subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima su striktno određena po ukupnom broju dece koja su već upisana, pa ukoliko bi se upisivao dodatni broj morala bi se povećavati ova stavka u budžetu, što podrazumeva rebalans budžeta grada, a u vreme izbora takve odluke se uglavnom ne donose. Ono što je jedino moguće je da ukoliko se neko dete ispiše iz privatnog vrtića, na njegovo mesto upadne drugo dete, u okviru kvote koja je odobrena za subvencionisanje iz budžeta.

Autorka: Gordana Ćosić (gocacosic@021.rs)

  • ex chapman

    09.03.2016 14:23
    @arpad - svaka čast. što bi rekli u Sinju "u sridu" :)
  • MAMA

    05.03.2016 17:27
    Novi Sad stopirao subvenicije
    Upisati dete u Radosno detinjstvo uvek je bilo teško, Moj sin je sada srednjoškolac i znam da sam ga upisala tek nakon pronalaženja tzv "veze" .Drugačije ni tada nije moglo, mada smo i muž i ja bili zaposleni.Notarna je stvar da državni vrtić u Novom Sadu upisuju dobrostojeća deca čiji roditelji imaju poznanstvo. Oduvek.Upišeš ga i rešio si problem.
    Privatne vrtiće upisuje ko MORA, odnosno deca roditelja bez veza i poznanastava.
    Ironično je to što privatni vrtići manje koštaju grad, jer osim subvenicija po detetu grad u njih ništa više ne ulaže (bruto plate zaposlenih hrana, grejanje struja, održavanje i zidanje vrtića, kupovina nameštaja itd).
    Znam kako se osećaju roditelji čije dete nije upisano u državni vrtić.Ja sam pre petnaest godina kada sam upisala svoje dete u Radosno detinjstvo smatrala da sam dobila na Bingu.
  • NS

    05.03.2016 14:15
    @Nada- A ti si verovatno među ovih 189 koji su iz privatnih dobili mesto u državnom vrtiću pa si sad zadovoljna. Naravno svi bi mi bili zadovoljni ali postoji jedno veliko ALI... No ovde uopšte nije tema da li je bolji državni ili privatni vrtić VEĆ PRAVO SVE DECE DA IDU U VRTIĆ DA SE DRUŽE SA SVOJIM VRŠNJACIMA, DA SE EDUKUJU , SOCIJALIZUJU ITD... A što se feneseraja tiče to više nije odlika privatnih vrtića jer smo ih preplavili mi sa socijalnom kartom koja se zove subvencija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti