Rasadnik se sa Futoškog puta seli kod Najlon pijace do maja

Grad Novi Sad dao je "Zelenilu" novu parcelu pošto lokaciju na kojoj je sada Rasadnik namerava da proda.

Međutim, zemljište parcele od pet hektara preko puta Najlon pijace nije plodno, te će se na površini koju Rasadnik bude zauzimao vaditi 80 centimetara površinske zemlje, da bi se posula nova, plodna zemlja.

Čitav posao "Zelenilo" će da košta dodatnih dva i po miliona dinara, kaže za 021 direktor ovog javnog preduzeća Aleksandar Bogdanović.

"Gradsko zelenilo je od grada iz kapitalnih subvencija dobilo 20 miliona dinara vezano za prvu fazu izmeštanja Rasadnika. Za taj novac planirano je da se uradi projekto-tehnička dokumentacija koja bi obuhvatala upravnu zgradu, objekte sa mehanizacijom i garažom, radionice i izmeštanje svih postojećih staklenika i plastenika sa lokacije na Futoškom putu na novu lokaciju na Temerinskom putu. Potom nasipanje plodnom zemljom da bi ta zemlja bila odgovarajućeg kvaliteta za potrebe rasadnika, kao i ograđivanje objekata", rekao je Bogdanović.

On je dodao da je postojeći Rasadnik lošeg kvaliteta, jer postoji već 30-40 godina, te je zemlja istrošena. Na tom placu veličine sedam hektara bi po gradskoj odluci trebalo da se izgradi tržni centar.

"Zelenilu" je Grad za nov rasadnik ponudio dve lokacije; na izlasku iz Veternika prema Sajlovu, koja nije komunalno opremljena ili lokaciju od pet hektara preko puta Najlon pijace na Temerinskom putu koja je komunalno opremljena i za koju se ovo javno preduzeće odlučilo iako je postojeće zemljište močvarno i neplodno.

"Upravo smo dobili procene da iako je zemlja na lokaciji novog rasadnika veoma loša, neće morati da se menja na celoj površini, već je neophodno da se naspe 2.5 hiljade kubika što će nas koštati oko 2.5 miliona dinara. Nadamo se da ćemo to moći da pokrijemo iz sopstvenih sredstava i da nećemo morati da tražimo subvencije od Grada", kaže Bogdanović.

Iako su već krenuli sa presađivanjem rasada u saksije, jer je rok za napuštanje Rasadnika na Futoškom putu sredina aprila, iz "Zelenila" napominju da će prva faza, koja podrazumeva postupak jave nabavke za izradu projektno-tehničke dokumentacije, za izmeštanje staklenika i plastenika i ograđivanje i nasipanje, biti gotova do prvog septembra. Druga faza, odnosno izgradnja upravne zgrade "Gradskog zelenila" i izmeštanje postojećih hangara, mehanizacije i radionica, biće gotova do kraja 2017. godine.

Na ovaj način će JKP "Gradsko zelenilo" svoje prostorije i rasadnike imati na jednom mestu, te neće više morati Spensu da plaća 10 miliona dinara godišnje za zakup prostorija. Prema saznanjima 021, ceo projekat preseljenja ovog javnog preduzeća koštaće Grad 70-90 miliona dinara.

Autor: Gordana Ćosić (gocacosic@021.rs)

Foto: JKP Gradsko zelenilo

  • Peric

    22.05.2017 08:26
    Nada
    Nesto nije uredu ...obrazlozenje sto bi rekla deca ne pije vode,premestati rasadnik na mocvarno zemljiste i dodavsti novi sloj zemljista...pa postoje agromeliorativne mere popravke postojeceg
    Trznih centara na svakom cosku a narod sve manje para...
    Za taj deo grad je to zelena povrsina kao ,,pluca grada,,..u celom tom regionu pa i ceo Veternik nema parka..a tu vec citava šuma...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti