Vlast i opozicija protiv zatvaranja sportskog odeljenja u Jovinoj gimnaziji

Nakon pisanja 021.rs o zatvaranju sportskog odeljenja u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj", vlast i opozicija su zatražile od Ministarstva prosvete da se sačuva ovo odeljenje.

Podsetimo, za 021.rs je potvrđeno da je Ministarstvo bez ikakvog obrazloženja ugasilo odeljenje koje su proteklih deset godina pohađali mnogi uspešni sportisti.

U saopštenju Gradske kuće se navodi da je gradonačelnik Miloš Vučević uputio zvanični dopis Ministarstvu prosvete u kojem traži da se razmotri i povuče odluka o ukidanju sportskog odeljenja. Iz kabineta gradonačelnika je navedeno i da je potrebno da postoje uslovi za školovanje onih koji kroz sport predstavljaju ne samo Novi Sad, nego i čitavu naciju. Takođe, prilikom nedavne posete ministra Srđana Verbića Novom Sadu, predstavnici Grada su razgovarali sa njim na ovu temu i istakli važnost postojanja sportskog odeljenja.

Gašenje sportskog smera akt "beogradizacije" zemlje

Oglasila se i opoziciona Demokratska stranka koja je navela da najoštrije osuđuje odluku Ministarstva prosvete kojom se gasi sportsko odeljenje u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj".

"Navodne teškoće u organizaciji nastave u međusmeni, kojima Ministarstvo prosvete pokušava da opravda svoju skandaloznu odluku, u slučaju Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" jednostavno ne postoje. Budući da Ministarstvo istovremeno želi da sačuva sportska odeljenja u Beogradu, dok ista gasi u Novom Sadu i drugim delovima Srbije, sporna odluka se može tumačiti kao akt dodatne centralizacije i "beogradizacije" zemlje", navodi DS.

Demokrate traže da se za decu u Novom Sadu i Vojvodini, kao i u drugim delovima Srbije, obezbede isti uslovi za školovanje i bavljenje sportom kakvi su sada "rezervisani" samo za decu u Beogradu.

Autor: 021.rs

  • SPORTISTA

    21.04.2016 15:05
    Predlog
    Ako ste svi tako složni da podržite razvoj sporta u Novom Sadu i Vojvodini, zašto ne osnujete SPORTSKU GIMNAZIJU U NOVOM SADU, koja bi radila po planu i programu Sportske gimnazije u Beogradu? ILi bar istureno odeljenje ove gimnazije u Novom Sadu....
    Da se ojača junorska baza klubova iz Vojvodine i Novog Sada.....
    Ako je vojvodjanski vrhunski sport u pitanju....
  • DODATNI BODOVI

    20.04.2016 12:07
    BRUS VILIS
    Pročitajte ono što je napisao Sportista junior i shvatićete da Novosadjani i Vojvodjani dosadašnjim kriterijumima za upis NISU NI PODUPIRALI SVOJE NAJBOLJE SPORTISTE.
    Ako nismo u stanju da uredimo kriterijume i bodovanje kod upisa "sportskog odeljenja" u Jovinoj tako da ga pohadjaju NAJBOLJI SPORTISTI VOJVODINE I NOVOG SADA, ono ne podupire SPORT U VOJVODINI i ne služi ničemu....
    Tako da niste u pravu.... u ovom slučaju Beograd nam ništa nije uzeo, mi smo svoje najbolje sportiste juniore VEĆ oterali sami iz Jovine, jer im SPORTSKI REZULTAT unazad 10 godina nije garantovao upis u Jovinu....pa su ovo odeljenje pohadjala neka druga dobra deca.....koja nemaju dodirnih tačaka sa vrhunskim sportom.
    Recimo prvak sa vojvodjanskog prvensta dobijao je DODATNIH NULA BODOVA, a prvak sa državnog prvenstva SAMO OSAM bodova za upis "sportskog" odeljenja Jovine, po osnovu SPORTSKOG REZULTATA!
    Naprotiv "specijalac" matematičar dobija DODATNIH 240 BODOVA ako položi prijemni Jovine (polože SVI koji su pohadjali 7 i 8 razred OŠ u Jovinoj ! i plus dodatno ostali)
  • SPORTISTA junior

    20.04.2016 11:06
    kriterijumi Jovine
    Da bi sportsko odeljenje imali SVRHU- olakšavanje školovanja NAJBOLJIM SPORTISTIMA tog uzrasta kriterijumi za upis moraju biti promenjeni.
    Ako Jovina prima USPEŠNE TALENTE iz raznih oblasti zašto ne primeni iste kriterijume upisa za sve?
    Recimo "specijalcu" matematičaru boduje se uspeh u prethodnom školovanju (70), test male mature (30) i POSEBAN PRIJEMNI koji polažu u Jovinoj. Ovaj poseban test nosi 240 bodova i to je u redu, jer na taj način prednost dobijaju MATEMATIČARI ispred dece običnih "vukovaca" i upisuju ga MATEMATIČKI TALENTI
    Naprotiv kod sportsko odeljenja boduije se uspeh u prethodnom školovanu (70) test male mature(30) i pošto nema prijemnog boduju se rezulatai sa Državnog prvenstva granskog sportskog saveza i eventualni status reprezentativca Srbije ali sa mizernim brojem bodova.
    (zlatna sa državnog 8, srebro 7, bronza 6, a reperezentativac Srbije 10 bodova!) NIKO NEMA 240 BODOVA ZA SPORTSKI TALENAT I USPEH.....
    Prvak sa vojvodjanskog prvenstva dobija 0 bodova!
    Sportski rezultat je podcenjen, jer matematičar koji uradi poseban prijemni test Jovine dobija dodatnih 240 bodova, a prvak na Državnom prvenstu granskog sportskog saveza 9 bodova!!!!
    Dosadašnji koncept ovog "sporskog" odeljenja nije SPORTSKI USPEH, već uspeh u prethodnom školovanju kao kod svih ostalih gimnazija.... thy

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.