Milion evra iz budžeta Novog Sada dodelio svojim klubovima

Predsednik Komisije za izbor godišnjih programa u oblasti sporta Grada Novog Sada Vladimir Šiška dodelio je svojim sportskim udruženjima preko milion evra, a kako za 021 kaže, već tri godine nekolicina klubova, koja nisu opravdala budžetska sredstva, prete i ucenjuju.
Šiška je predsednik Upravnog odbora i predsednik Skupštine odbojkaškog kluba Vojvodina, a istovremeno i predsednik Skupštine Sportske asocijacije Novog Sada.
 
Samo tim udruženjima je za 2016. godinu odobreno 122.700.550 dinara, odnosno 60.400.000 za OK Vojvodinu, a 62.300.550 za SANS što predstavlja skoro 40% od ukupnih budžetskih sredstava opredeljenih za sport i omladinu
 
Rešenje o odobrenju godišnjih programa sportskih udruženja na teritoriji Grada Novog Sada potpisao je zamenik gradonačelnika Borko Ilić, što je učinjeno neposredno pre raspuštanja Komisije za izbor godišnjih programa imajući u vidu da joj uskoro ističe mandat. 
 
  
 
Osim što je predsednik ove komisije, Vladimir Šiška je na funkcijama u još najmanje 11 udruženja, kojima od 2013. godine, konstantno, bez obrazloženja uvećava novčana sredstva, prvenstveno stonoteniskih klubova gde je pravni zastupnik, odnosno predsednik gradskog stonoteniskog saveza Novog Sada, registrovan igrač STK "Vojvodina 2011" i trener STK "Panonija" i STK "NS 2011". 
 
On je pomenutim udruženjima, kao i sportskom društvu "Panonija" čiji je pravni zastupnik, dodelio 50 hiljada evra, odnosno 6.340.000 dinara. 
 
Primera radi, Gradskom stonoteniskom savezu je uvećao sredstva za 800% u 2016. godini, a samo u prošloj godini je istim udruženjima pripalo 4.620.000 dinara. 
 
PRIKAZ RASPODELE BUDŽETSKIH SREDSTAVA ŠIŠKINIH SPORTSKIH UDRUŽENJA
 
1. Predsednik skupštine SANS - 2015. dodelio 14.000.000 / 2016. dodelio 62.300.550 
 
2. Predsednik skupštine OK Vojvodina - 2015. dodelio 25.000.000 /  2016. dodelio 60.400,00 
 
3. Pravni zastupnik Gradskog stonoteniskog saveza Novog Sada - 2015. dodelio 320.000 / 2016. dodelio 2.340.000
 
4. Predsednik skupštine i trener Stonoteniskog kluba Panonija - 2015. dodelio 1.600.000 / 2016. dodelio 1.540.000, 00 
 
5. Pravni zastupnik Sportskog društva Panonija - 2015. dodelio 280.000 / 2016. dodelio 1.140.000
 
6. Predsednik skupštine i trener STK NS 2011 - 2015. dodelio 360.000 / 2016. dodelio 600.000 
 
7. Predsednik skupštine i igrač STK Vojvodina 2011 - 2015. dodelio 320.000 / 2016. dodelio 600.000, 00 
 
8. Član UO STK Vojvodina - 2015. nije dodeljeno / 2016. dodelio 760.000
 
9. Član UO STK Pan-Kopča - 2015. nije postojao / 2016. dodelio 120.000
 
UKUPNO 2015. GODINE - 41.880.000 / UKUPNO 2016. GODINE  - 129.800.550 (podaci iz rešenja o raspodeli budžetskih sredstava u koje je uvid imao portal 021)
 
Šiška je 2013. godine bio i pravni zastupnik sportskog stonoteniskog kluba "Panonija", čiji je godinama trener i službeno lice na sportskim takmičenjima, dok mu je supruga bila ovlašćeno lice STK "Vojvodina 2011", a rođena sestra STK "NS 2011". 
 
Tim klubovima je u 2013. godini dodelio 8 miliona dinara, a na mestu predsednika Komisije za izbor godišnjih programa u oblasti sporta nalazi se od 2012. kada je i osnovao većinu svojih klubova. 
 
Najnoviji osnovan stonoteniski klub je Pan-Kopča, što je skraćeno od dve reči Panonija i Kopčanski. Osnivač je Željko Kopčanski iz Bačkog Jarka koji je svoj klub prebacio iz opštine Temerin u opštinu Novi Sad i sve svoje igrače registrovao u STK "Panonija“, tj. u Šiškin klub.
 
  
 
Samo par meseci po osnivanju STK "Pan-Kopča" se našao na gradskom budžetu i pripada mu 120.000 dinara. 
 
Povrh svega navedenog, Šiška je postavio svog sina Vladimira Šišku, inače odbornika gradskog veća i partijskog kolegu, člana gradskog veća zaduženog za sport Predraga Svilara (DSS), na mesto predsednika Udruženja sudija i trenera stonog tenisa Vojvodine i Srbije. 
 
  
 
Šiška mlađi je istovremeno i pomoćnik direktora za finansije u SPENS-u, gde svi Šiškini klubovi koriste stonotenisku salu koju finansira gradska Uprava za sport i omladinu na čelu sa načelnikom Dušanom Dragojevićem. 
 
  
 
Kada je Blic nedavno pisao o Šiškinim klubovima, promenjeni su pravni zastupnici u pojedinim udruženjima, ali se i dalje sva vode pod istom adresom u Agenciji za privredne registre, a to je Masarikova 25 gde je i sedište SANS-a.
 
Šiška je i pravni zastupnik i predsednik stonoteniskog saveza Vojvodine skoro deceniju, što se može proveriti u APR-u, a u Ministarstvu omladine i sporta pristigla je prijava zvog nelegalne izborne Skupštine koja je održana 15. marta ove godine i na kojoj je Šiška postupio suprotno Statutu te organizacije insistirao na javnom glasanju pozivom na neusklađen Poslovnik, uz opasku da je istovremeno predsedavao skupštinom i bio njen kandidat za predsednika nakon što je po treći put izabran. 
 
Kuriozitet je da se klubovi "Eđšeg" iz Novog Sada i "Čarda kod Braše" iz Begeča, a koji su glasali za Šiškinog protivkandidata, od ove godine ne nalaze na listi sportskih udruženja kojima su odobrena novčana sredstva pošto je, prema tvrdnji komisije za izbor godišnjih programa, dokumentacija nepotpuna. 
 
Šiška je, takođe, i predsednik sportskog društva "Radnički". On, u ime tog udruženja, raspolaže salom za stoni tenis u kojoj je već godinama isključena električna energija zbog nerešenih dugovanja, a prema navodnoj pisanoj odluci gradskih struktura, SD "Radnički" nije u obavezi plaćanja zakupnine tog prostora koji se nalazi u okviru kompleksa stadiona koji je nekada pripadao radničkog fudbalskom klubu "Novi Sad", a koji je ugašen. 
 
Ujedno, Šiška je 2013. godine bio i pravni zastupnik stonoteniskog kluba "Radnički". Zbog njega je protiv kluba poveden upravni postupak, te je u APR-u više puta menjeno ovlašćeno lice, a taj klub je nakon što je Šiška izgubio "bitku" naprosto skinut sa budžeta, te nije dobijao novčana sredstva naredne tri godine. 
 
Istu sudbinu doživeo je i stonoteniski klub "Vojvodina" koji, takođe, nije "prošao" konkurs pri Upravi za sport i omladinu, te nije finansiran iz gradskog budžeta, uprkos tome što je najtrofejniji stonoteniski klub u Srbiji. Ipak, nakon što je Šiška ušao u Upravni odbor tog kluba, od ove godine, Vojvodina se ponovo nalazi na listi sportskih udruženja kojima su odobrena sredstva. 
 
Sva Šiškina sportska udruženja u 2015. godini dobili su po tri projekta koliko je maksimum, kako iz redovnih programa, tako i programa posebnih aktivnosti.
 
  
 
Ti programi se bave veteranskim sportom, a Šiška je glavni učesnik "Organizacija sportske priredbe za veterane i rekreativce u više sportova", zatim "Rekreacija žena od 18 do 40 godina u stonom tenisu", te "Susret prijateljstva Novi Sad - Niš - Mađarska", pa i "Susret gradova pobratima Nižnji Novgorod - Gomelj - Novi Sad".
 
  
 
Protiv Šiške je još prošle godine pokrenut Postupak u Agenciji za borbu protiv korupcije, ali taj slučaj još nije rešen, iako je o njemu pisano i u Sportskom žurnalu.
 
Inače, prijavu je podneo stonoteniski klub "Čarda kod Braše" koji je, kao što je spomenuto, nakon toga skinut sa finansiranja, odnosno Komisija za izbor godišnjih programa nije mu odobrila novčana sredstva.
 
  
 
Šiška je sa nagomilavanjem javnih funkcija počeo još 2009. godine. Iako i stari, a posebno novi Zakon o sportu decidno govore o multiplikovanju funkcija i sukobu interesa. 
 
- Dugo sam u sportu, a u stonom tenisu pogotovo. Imao sam priliku da upoznam ljude, odnose, problematiku i verujem da nabrojane funkcije nisu mana i sukob interesa, već samo moja prednost. Dobro sam procenio svoje mogućnosti i sposobnosti - rekao je Šiška u januaru 2009. godine za "Dnevnik".
 
Vladimir Šiška za portal 021 kaže da stoji pri svojoj izjavi od pre nekoliko godina.
 
Po kom kriterijumu se odlučuje ko će dobiti sredstva iz budžeta grada i u kolikom iznosu?
 
- Postoji komisija od pet članova koji moraju biti sportski stručnjaci. Pri svakoj raspodeli prisutan je i član Gradskog veća za sport i omladinu i načelnik Uprave za sport i omladinu. U kriterijume se ubraja visina ranga takmičenja, a ono što je od značaja za grad, tome ide najveći deo predloga članova gradskog veća. Kada komisija napravi taj predlog, on ide u upravu za sport, upravu za propise i upravu za finansije. Oni onda analiziraju, a zatim obrazloženi predlog od njih ide Gradskom veću, gde članovi donose odluku. Na kraju dokumentacija ide na potpis kod gradonačelnika ili zamenika gradonačelnika Novog Sada.  
 
- Te priče traju već tri godine, zato što neko nije namenski opravdao svoja budžetska sredstva, pa novac nije dobio naredne godine, upravo oni ucenjuju i uslovljavaju komisiju. Ranije je novac mogao da se deli, da ne kažem sad kako, ali stupanjem na snagu novog Zakona o sportu, sve je strogo namenski. Za sve što apliciraš moraš identično da opravdaš.
 
Kao što ste u Vašem odgovoru naveli, dokumentacija mora da prođe Gradsko veće, upravo je istu potpisao zamenik gradonačelnika Borko Ilić. Zašto nisu objavljeni rezultati na sajtu Gradske uprave za sport i omladinu?
 
- Kakve ja imam veze s tim kada će neko to da objavi? To možete da pitate ljude za propise, kada imaju mesta u Službenom listu Grada Novog Sada. Suština rada naše komisije je da se pregleda dokumentacija, odnosno 11 različitih dokumenata, a onda i dodela sredstava. Tu se završava rad komisije. 
 
STK "Eđšeg" je podneo prijavu na rad komisije za dodelu sredstava iz budžeta grada?
 
- Eđšeg nije predao dokumentaciju niti pravdanje. Problem su dvoje ljudi iz "Čarde kod braše" i "STK Novi Sad". To je zato što pre dve ili tri godine nisu opravdali sredstva, pa sad na drugačiji način pokušavaju da uzmu novac. Ja od sporta nikada nisam uzimao, nikada dinar nije falio, čak sam davao i velika sredstva. Ja dajem sportu, ne uzimam od njega - zakjučio je Šiška.
 
Iz "Eđšega" su za 021 potvrdili da su oštećeni, tako što su im ukinuli sredstva bez ikakvog obrazloženja.
 
-  Mi jesmo oštećeni. Čuli smo da nam je falio dokument iz APR-a, a to je opšti dokument koji se veoma lako da nabaviti i dopuniti. Međutim, nas niko nije obavestio da nama nedostaje bilo kakav dokument, već smo saznali to kada je konkurs završen i kada su objavili rezultate - kaže za 021 potpredsednik kluba Endre Deak.
 
Kako 021 nezvanično saznaje, budžetska inspekcija pregleda dokumentaciju Šiškinih klubova, ali i Odluke i Pravilnike o raspodeli budžetskih sredstava, a zahtev je podneo gradonačelnik Miloš Vučević. Takođe, rezultati raspodele budžetski sredstava nisu objavljeni na sajtu Gradske uprave za sport i omladinu.
 
Autor: Dejan Đolović / dejan@021.rs
  • sremac prvi

    30.04.2016 19:36
    užasno
    Eto to ti je novosadski sport, s kojim sam poprilično upozmat. Zna se sve ovo odavno i onda neki neuki počinju da brane čoveka, koga poznajemo i po piramidalnoj štednji. On je uzimao i dodeljivao onako kako mu je dozvoljeno. Ovo je istinski udarac na one koji o novosadskom sportu odlučuju. Mnogi klubovi nisu novac dobili i ćute. A znate li zašto? Pa, zato što najveće zlo ide upravo iz klubova! Šiške su sjajno odradile šemu i to je tako. Uz to, neki klubovi uzimaju dobru lovu, oko 600.000 evra, na osnovu nekadašnjih rezultata, a stalno kukaju kako nemaju sredstava. Naravno, novinari koji su im privrženi, a neki i kupljeni, to objavljuju. Nisu Šiške jedine i, ne branim ih. Naprotiv! Koreni svega su mnogo dublji i niko ne spominje svemogućeg Dragojevića i još neke. Niko ne govori o ostalim članovima komisije. Pa ne mogu Šiške sami to da urade.
  • Zato dižu poreze!!!

    29.04.2016 21:37
    Severnom Telepu prošle godine podigli poreze za 80% ,jer su ga iz III poreske zone prebacili u II zonu!
    A za ovu godinu još ne znamo šta je novo...
    Ali ,kada se ode na sajt e-katastar , tamo lepo piše da je Detelinara sada I zona umesto II (što je bila unazad 60 godina) što znači povećanje poreza za nekih 20%, a Južni Telep je prebačen iz III u II zonu ( povećanje poreza za 80%),tako bar stoji u e-katastru.
    Ovo niko nije hteo da nam kaže pre izbora???
  • #sreca

    29.04.2016 19:42
    u nesreci
    Najveci deo teksta se odnosi na oca Sisku, koji je SNS, ali to ne "pere" Svilara, gradskog sekretara za sport bez koga nista od ovoga ne bi moglo da se uradi, koji je DSS i Ilica, zamenika gradonacelnika, koji je takodje DSS. Nije ovde vazno ko je sin, ko je otac i ko je DSS, a ko SNS. DSS je bio koalicioni partner SNS u Novom Sadu. Za sve lose sto je radjeno nose zajednicku krivicu, kao sto nose i zajednicku pohvalu, ako je nesto uradjeno valjano. Zanimljivo je da su Novosadjani pohvalili SNS, za obavljen posao u prethodnom periiodu, sa 40.4%, a kaznili DSS, koji je tako tesko porazen i nema ga nigde. U stvari nisu kaznili ceo DSS. Samostalni DSS, u koaliciji sa SNS, nastavlja dalje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.