Malo suvenira, a još manje suvenirnica (Foto)

Iako je najavljeno da će suvenirnica na Keju biti završena od 25. septembra, to se još nije dogodilo.
Iako je najavljeno da će suvenirnica na Keju biti završena od 25. septembra, to se još nije dogodilo.

Na pitanja našeg Radija zbog čega, u Gradskoj kući su odbili da nam nađu adekvatnog sagovornika, i elektronskim putem nam prosledili jednu šturu rečenicu u kojoj samo navode da su "usled nepredviđenih okolnosti" izvođači radova morali da ponove neke poslove. Nije poznato da li su i koliko ovi radovi dodatno koštali, kao i to, kada će Grad napokon dobiti svoju suvenirnicu na Keju.

Podsećamo, Šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, Zoran Ivošević, rekao je za Radio 021 da otvaranje suvenirnice zavisi od vremenskih uslova, odnosno od procene koliko će turista doći brodovima u Novi Sad do kraja godine. Ukoliko ne bude postojala potreba da se ove godine otvori, to će biti učinjeno na proleće sledeće godine.

Suvenirnica će pored zvaničnog suvenira imati i druge promotivne materijale, kao i bankomat.

Najviše posetilaca iz Velike Britanije

Prema podacima Informativnog centra Turističke organizacije grada, najveći broj turista u Novi Sad dolazi iz Velike Britanije, iz Španije tokom leta, Nemačke, a zatim iz Holandije i Italije. Za vreme Egzit festivala najviše ima Britanaca, zatim Australijanca pa Holanđana.

Inostrani posetioci najviše vole da obilaze manastire, Petrovaradinsku tvrđavu, vinske podrume u Sremskim Karlovcima, ali pre svega salaše.

Prema rečima Igora Stamenkovića sa Departmana za turizam Prirodno-matematičkog fakulteta, Dunav nije dovoljno iskorišćen kao resurs.

"Agencije ne rade na razvoju receptivnog turizma i ne prave turističke aranžmane koji bi uključili ponudu lokalnih turističkih proizvoda i resursa. Zbog toga se dešava da mnogi brodovi koji prolaze pored Novog Sada ne pristanu", navodi Stamenković.

On dodaje da je u predlogu izrada projekta novog pristana koji bi mogao da primi više brodova i turista.

Mali izbor suvenira

U Novom Sadu se malo radi na tome da se razvije industrija suvenira, koja je kod pojedinih Evropskih zemalja značajan izvor profita. Igor Stamenković sa PMF-a kao razlog navodi mali budžet kojim TONS raspolaže, zbog čega na konkursu za suvenir grada nisu učetvovali profesionalni dizajneri.

"To je bio razlog što je bio više amaterski pristup, i što su se prijavljivali ljudi koji nisu shvatili poentu tog konkursa. Većina suvenira je više asociralo na Vojvodinu, na ruralne prostore, a nije bilo neke direktne veze sa nekom urbanom pričom, i Novim Sadom", kaže Stamenković.

Prema podacima Kapetanije, u luku Novi Sad godišnje pristane oko 200 brodova sa po 400 turista.

Turisti koji u naš grad dođu brodom interesuju se za to gde mogu da kupe razglednice, gde su marketi, šta je tradicionalno i autentično za Novi Sad i Vojvodinu. Uglavnom dobijaju spisak suvenirnica, i to privatnih.

U trenutno jedinoj gradskoj suvenirnici, koja se nalazi u okviru Informativnog centra Turističkog centra u ulici Modene, izbor suvenira je izuzetno mali. Magneti se mogu kupiti po ceni od 200 dinara, zvaničan suvenir Novog Sada-dugme NS za poneti je 500 dinara, fraklić je 200 dinara, a oni koji imaju da potroše malo više para, mogu kupiti hoklu za 1.800 dinara.

Turistima su za sada nainteresantniji magneti i fraklići.

Španac, Injigo Kapejan Peres, pokušao je u Sremskim Karlovcima da dobije informacije o lokalnim znamenitostima i o tome šta vredi videti i probati.

"Dobio sam mapu i to je bilo sve od informacija, tako da mi nije mi ništa objasnila, samo je rekla pročitaj ovo i ovo i to je sve. Razumeo bih da je iza mene čekalo još hiljadu turista, pa mora brzo da odradi posao, ali ja sam tamo bio jedini. Posebno me je zanimala vinska tura, jer nešto drugo mi se i nije činilo posebno zanimljivo. Tako da mogu reći da nije baš bila ljubazna", objašnjava Ignjes.

  • lala

    08.12.2010 19:33
    dugme napred ostali stoj
    koliko li je do sada prodato dugmadi mora da je popriličan broj
  • cubaka

    05.10.2010 07:51
    2 puta nista jednoko je nista
    Moram priznati da mi ovo nije jasno: "Uglavnom dobijaju spisak suvenirnica, i to privatnih.". Iz teksta ispada da je ovo lose? Znaci logika je neosporna, suvenirnice moraju biti gradske, tj. drzavne... Mudro zar ne, privatizovacemo pivare, rafinerije i slicne firme koje donose ogromne pare, a drzava ce zaradjivati od prodaje suvenira :)) A mozda cemo prvo izbaciti privatne suvenirnice iz posla ovom zvanicnom, a onda cemo je privatizovati. Zvuci sjajno.
  • lala

    04.10.2010 22:20
    Da li mi se cini ili kod dugmeta pise 500 i 2 evra?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti