FOTO: Vandali uništili instalaciju studenata Akademije umetnosti u Dunavskoj

Akademija umetnosti je saopštila da su tokom vikenda nepoznati huligani uništili instalaciju koju su studenti postavili na prostoru između Muzeja Vojvodine i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Dunavskoj ulici.

Vandali su potpuno uništili ukrasne papire koji su iskorišćeni da se upakuju topovi koji se nalaze na tom mestu, a oštećene su i druge instalacije koje su tu postavljene.

Docent na Katedri za vajarstvo i koordinator ovog studentskog projekta Nikola Macura kaže za 021.rs da su instalacije postavili na poziv MSUV-a i uz saradnju sa Muzejom Vojvodine, i građani su imali priliku samo da je vide u Noći muzeja u subotu na nedelju.

"Ta instalacija je potpuno uništena u vandalskom činu. Ostale instalacije su načete i sakupljači sekundarnih sirovina su počeli da ih recikliraju, ali je alarmatno da je rad koji smo prijavili uništen i to vidno", navodi Macura.

Macura kaže da su slične instalacije studenti radili i prethodnih godina na javnim prostorima i građani su pozitivno reagovali. On dodaje da su neke od instalacija bile sačuvane i mesecima kasnije iako su privremenog karaktera, jer su ih čuvali građani koji tu žive.

On ističe da je ovo što se dogodilo za svaku osudu.

.

  • Jelena

    03.06.2016 16:11
    Alisa, slazem se sa tobom. Problem je takodje u tome sto umetnicu niko nije pitao za misljenje vec drugi ljudi pricaju o njenom radu. A i to sto su je pitali izmontirali su tako da je izvuceno iz konteksta.
  • Alisa

    28.05.2016 00:27
    Umetnici...
    Znate, sta? Publika saucestvuje u davanju smisla nekom delu, to vam je valjda jasno, posebno instalacijama ovog tipa. Svaki iole pametan umetnik bi ovaj ''vandalizam'' shvatio, kao odredjenu reakciju posmatraca na delo, tu reakciju dublje proucio i izvukao neku poentu iz nje. Ako ste hteli da preko dela izrazite neko svoje vidjenje necega, deo pubike, jednostavno nema trpeljivosti prema takvom stavu i on u njima izaziva agresiju. I to navodi na razmisljanje. Ne pravdam vandalizam, ali hocu da kazem da, ako je umetnik nesto izazvao u ljudima, sta god to bilo, treba to da sagleda i da mu pomogne u daljem umetnickom razvoju. Muka mi je, zaista, od te sujete i lazne umetnosti, gde stvaralac ocekuje da svi uvek pozitivno reaguju na njegov rad i da mu se dive. Kada umetnik vise obraca paznju na svoje delo, nego na trag koje ono ostavlja, onda je jasno koliko je sati.
  • Aaa

    26.05.2016 07:54
    Zasto?
    Zato, jer eto moze im se, sto ne bi unistili kad je eto tu na dohvat ruke da se unisti. Ne, sigurno nisu to uradili jer su frustrirani zbog razvlacenja i unistavanja topova od strane exita, jer neko ko na taj nacin razmislja, verovatno bi i ovo doziveo drugacije, pakovanje u papir za poklone nece toliko ostetiti predmet. Smatrali vi to umetnoscu ili ne, to je neciji trud i rad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti