Manifestacija "Salon i dani arhitekture" od 3. juna na Železničkoj stanici

Manifestacija "Salon i dani arhitekture Novi Sad", 20. po redu, počeće u petak, 3. juna u 19 časova na Železničkoj stanici.

Na izložbi Salona biće prikazano oko 140 radova iz sedam kategorija koji su pristigli iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Rumunije.

Žiri Salona čine: Idis Turato (Rijeka), Ana Džokić (Beograd/Roterdam), Marc Neelen (Beograd Roterdam), Gorzdana Šišović (Beograd) i Eugen Pănescu (Kluž).

U toku trajanja izložbe Salona, koja je otvorena do 12. juna, održaće se niz predavanja i panel-diskusija u prostorijama Železničke stanice. Tako će u subotu, 4. juna, predavanja o svojim praksama održati arhitekti Grozdana Šišović i Dejan Milanović (10h), Idis Turato (11:15h) i Eugen Pănescu (12:30h), a u nedelju, 5. juna, Ana Džokić i Marc Neelen (11h).

U nedelju, 5. juna, u 10h će biti organizovano vođenje kroz zgradu Železničke stanice. Ova zgrada je odabrana kao mesto održavanja manifestacije sa namerom da se otvori šira javna rasprava o budućnosti stanice kao zajedničkog dobra.

Istog dana u 12:30h će na stanici biti održana panel diskusija o odnosu struke, sredine i arhitektonskih manifestacija, a učestvuju: Ljiljana Miletić Abramović (Muzej primenjene umetnosti/Salon arhitekture Beograd), Danica Jovović Prodanović (BINA - Beogradska internacionalna nedelja arhitekture), Ivan Rašković (DAB /Arhitektonski fakultet Beograd), Slobodan Jović (DaNS).

U prostorijama DaNS-a biće organizovana promocija knjige "Motel Trogir: Nije uvijek budućnost ono što dolazi" (4. jun u 19h), kao i predstavljanje Arhitektonske komore Rumunije iz Temišvara – OAR Timiš (5. jun u 19h).

U DaNS-u će takođe biti održano predavanje "Nove tehnologije i arhitektonska prezentacija" u organizaciji novosadske firme Case 3D.

Manifestaciju organizuje Društvo arhitekata Novog Sada, a manifestaciju su podržali Inženjerska komora Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

  • janko

    30.05.2016 20:32
    već viđeno
    Pa, bili ste već na Ž.stanici, zar ne? Da li je moguće da novih i "mladih" ideja nema, ili je "staro" savetništvo mišljenja da vam može prodavati M za B...Odnosno, navlačiti vas da otkrivate toplu vodu...???Iskreno, mogli ste u Žiri da stavite i nekoga iz Novog Sada, ili je to suviše "out 4 U"...
  • zivan

    30.05.2016 17:33
    Lep pokussaj da se sagleda znaccaj i potencijal zdanja, remek dela arhitekte Imre Farkasa...
  • Japaja

    30.05.2016 15:45
    Valjda će u to ime da operu prozore i promene sijalice, da se stanica vidi. I možda da oprave sat na fasadi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.