Prekršajni postupci protiv direktora "Noviteta", inspekcija opet dolazi

Inspekcija rada priprema se da obavi nadzor u "Novitetu" zbog pritužbe koja je podneta na ostvarivanje prava zaposlenih i bezbednosti njihovog zdravlja na radu.

Kako za 021 navode u Inspekciji rada, predmet nadzora biće veći broj radno-pravnih instituta koji su obuhvaćeni kontrolnom listom za integrisani inspekcijski nadzor.

"U zavisnosti od utvrđenog činjeničnog stanja, inspektor rada će preduzeti odgovarajuće mere", potvrđuju u inspekciji.

Međutim, ovo nije jedini inspekcijski nadzor u "Novitetu". Prošle godine ih je bilo tri, 2014. godine je inspekcija posetila firmu četiri puta, a u toku je više prekršajnih postupaka protiv rukovodilaca zbog utvrđenih povreda propisa iz oblasti radnih odnosa i bezbednosti zdravlja na radu - istih razloga zbog kojih ih inspektor posećuje i sada.

Podsetimo, "Novitet" već dugo zbog povećanog obima rada traži nove radnike, a najpotrebnije su im krojačice, njih oko 50. Međutim, prema rečima direktora firme Srđana lazarevića, nijedna se još nije prijavila za posao, što je on objasnio kao nezainteresovanost za rad.

S druge strane, predsednica sindikata "Solidarnost" Gordana Kojić smatra da u "Novitetu" niko ne želi da se zaposli zbog uslova rada, koje opisuje kao loše, a ističe da se, između ostalog, zarade isplaćuju selektivno.

Više o problemima u "Novitetu" i navodima sindikata, koji je i podneo pritužbu inspekciji, čitajte OVDE.

  • Prodavac magle

    07.06.2016 11:15
    Koliko traju te "pripreme"?
    Ja mislio da inspekcija izlazi odmah, bez pripreme...
  • gradjanin banane

    07.06.2016 10:46
    " Inspekcija rada priprema se da obavi nadzor u "Novitetu" ", ovo je sustina problema ove neuredjene banana drzave, gde utajivaci poreza vladaju. Inspekcija najavljuje preko novina da ce doci u nadzor i raditi svoj posao? Ako se neko pita zasto u Srbiji samo sljam otvara firme i bavi se biznisom, a posten covek koji bi placao porez i radnicima dobrinose nece, jer mu je ovakav olos konkurencija.
  • kentaur

    07.06.2016 10:28
    ...ма шта ми рече ?
    ...крив је закон ? Криви су незапослени НЕРАДНИЦИ који неће
    да раде за 20.000 без здравственог осигурања и доприноса ?
    Крив је Синдикат СОЛИДАРНОСТ који тражи обезбеђену
    заштиту на раду за запослене, редовну и неселективну
    исплату зарада, ПОШТОВАЊЕ закона и људског достојанства...
    На потезу су: Инспекција рада, град Нови Сад...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.