Neadekvatni čitači elektronskih knjižica u novosadskom Domu zdravlja prave probleme

Zbog neadekvatnih čitača u novosadskim ambulantama, medicinski radnici često ne mogu da očitaju podatke sa novih elektronskih zdravstvenih knjižica.
Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, u Novom Sadu je podneto 101.435 zahteva za izradu elektronskih knjižica, dok će ostatak zdravstvenih osiguranika imati vremena da to učini do kraja godine. Međutim, pomoćnica direktora za zdravstvenu delatnost Doma zdravlja "Novi Sad" Ljerka Popov ističe da postoje problemi sa 370 čitača, koliko su ih dobili od RFZO-a.
 
"Bitno je istaći da nije problem u elektronskim zdravstvenim karticama, nego u čitačima, koji očigledno nisu adekvatnog kvaliteta. Iz tog razloga medicinske sestre ponekad moraju ručno da ukucavaju podatke kako bi mogle da uđu u elektronski karton pacijenta. Mi smo u stalnom kontaktu sa fondom i ti će problemi biti prevaziđeni u budućnosti, bar se tako nadamo", kaže Popov.
 
Svrha elektronskih zdravstvenih knjižica je da olakšaju rad zdravstvenim radnicima koji bi trebalo da brže pruže uslugu pacijentima. Građani bi mogli da dobiju uslugu u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji, a lekar bi uvidom u elektronski karton video zdravstvenu istoriju osobe. Ipak, u praksi još uvek nije tako. Krajem godine je čak postala i predmet šale kada je Poverenik za informacije od javnog značaj Rodoljub Šabić na svom tviter profilu objavio fotografiju kartice na kojoj je zalepljen papirić sa brojem zdravstvenog kartona uz komentar "elektronsko doba na srpski način".
 
  
 
Naša sagovornica dodaje da je ceo postupak primene elektronskih kartica loše isplaniran.
 
"Nažalost, nadležne institucije su odluku o izdavanju elektronske zdravstvene knjižice donele pre nego što su obezbedile sve uslove za njihovo ispravno funkcionisanje. Zbog toga imamo situaciju da postoji problem sa čitačima, jednostavno uslovi nisu zadovoljeni do kraja. Dešava se da građani za sve okrive naše radnike, a mi smo samo krajnji izvršioci usluga", objašnjava Popov i apeluje na građane da sa sobom nose i stare zdravstvene knjižice u slučaju da čitači ne prikažu potrebne podatke.
 
Od 31. maja u Domu zdravlja je uveden Integrisani zdravstveni informacioni sistem, te se sve obavlja elektronski. Plan je da se to prenese i na niže nivoe funkcionisanja zdravstvenih ustanova, te bi pacijenti lakše dolazili do lekara, a lekari bi elektronski dobijali povratne informacije o pacijentu. Takođe, u budućnosti se planira i elektronsko izdavanje lekova, odnosno umesto papirnih recepata, pacijenti će putem elektronske zdravstvene knjižice dobijati potrebni lek. Međutim, zbog neopremljenosti Apoteke "Novi Sad", Ljerka Popov ne može da predvidi kada će se ovaj plan realizovati.
 
"Ceo sistem je tek na početku. Pokušavamo da se uskladimo, ali imamo problema. Međutim, tokom vremena ćemo se uhodati i sve će raditi kako treba. Zbog toga je veoma bitno strpljenje, kako građana, tako i radnika u Domu zdravlja", zaključila je Popov.
 
Zahteve za elektronske zdravstvene knjižice za sada je podnelo 1,22 miliona građana Srbije, što je petina od ukupnog broja zdravstvenih osiguranika. Rok za zamenu starih zdravstvenih knjižica je bio do 2015 ali je zbog slabog odziva pomeren do kraja ove godine. Za socijalno ugrožene osobe, kao i za novorođenčad, izdavanje elektronskih knjižica je besplatno.
  • cokolada

    26.07.2016 19:20
    jad i beda
    Nisu krivi medecinski radnici vec drzava koja nista ne uradi kako trebai uvek ama bas uvek stradaju
    oni koji su najmanje krivi, a neko se uvek ugradjuje i tako u nedogled. Muka mi je i sto moram i nakon dve godine da nosim stare nalaze iako redovno dajem svom lekaru izvestaje specijalista a oni ih ne ubeleze i da znam da necu cekati po pet sati da bi dobila novu knjizicu i nek neko proba da me ne primi. Hvala na prostoru i prilici .
  • ma

    11.06.2016 11:18
    Za svaki slucaj, vi se iznervirajte, i prebite nekoliko medicinskih sestara i doktora. Nije vazno sto nema veze s njima, valja se.
  • malena

    10.06.2016 16:10
    Manite se ljudi ćorava posla , za nas je još uvek olovka zakon

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti