SPO: U privatnim vrtićima lažirali broj dece tokom leta

Iako je u Službenom listu objavljena zvanična informacija da je Grad odlučio da se tokom letnjih meseci privatnim vrtićima prepolovi subvencionisani iznos, večeras je to želeo da potvrdi i Gradski odbor SPO-a.

Ova stranka, podsećajući novosadsku javnost da je sastavni deo gradske vlasti, tvrdi da se subvencije polove jer su vlasnici privatnih vrtića prijavljivali više dece od stvarnog broja tokom leta.

"Gradsko veće jeste donelo Rešenje da se za jul i avgust smanji iznos predviđen za subvencije za 50 odsto, jer je prošlogodišnja praksa pokazala da u privatne vrtiće tokom leta ide svega do 30 odsto upisane dece, dok su vlasnici pojedinih vrtića prijavljivali i do 70 odsto mališana", saopštavaju iz GO SPO, čiji je predsednik Vladmir Jelić ujedno i član Gradskog veća za obrazovanje što bi moglo da se tumači kao razlog zašto ta stranka šalje ovu vrstu reakcije na gradske odluke.

Inače, interesantno je da u istom saopštenju SPO najpre potvrđuje odluku Gradskog veća, a potom tvrdi da je danas objavljena informacija neistinita, te kao povod za dopis medijima ističe da je njihova reakcija usledila "povodom netačnih i neproverenih informacija".

"Pojedini internet portali i političke stranke, koji su ovakve neistine jedva dočekali da ospu paljbu po gradskoj vlasti, imaju za cilj da umanje izuzetne rezultate koje je naš grad postigao na ovom polju i na koje smo ponosni. Subvencije koje Grad Novi Sad isplaćuje roditeljima čija deca idu u privatne vrtiće nisu, niti će biti ukinute".

Navodi se i da će "isključivom zaslugom aktuelne gradske vlasti svako dete koje je upisano u privatni vrtić po ovom programu, imati subvencionisan boravak u narednim mesecima, a po konstituisanju novog sastava gradskog parlamenta biće doneta nova odluka o subvencionisanju od septembra. Grad će, uz to, u saradnji sa vlasnicima privatnih predškolskih ustanova pratiti dinamiku pohađanja vrtića tokom leta i svoj deci će boravak biti subvencionisan. Odlukom o finansijskoj podršci roditeljima čija deca nisu uspela da se upišu u "Radosno detinjstvo" gradska vlast je drastično smanjila listu čekanja i u narednom periodu će se raditi na tome da se ona potpuno ukine".

Levica Srbije: Vrtiće graditi od novca od prodaje zemljišta

Prethodno je danas Levica Srbije upozorila na problem nedovoljnog broja slobodnih mesta u Radosnom detinjstvu.

"Nedavni rezultati konkursa pokazuju da je skoro 5.000 dece ostalo bez mesta u vrtiću, dok je tek nešto više od 1.000 dece uspelo da se upiše. Imajući u vidu da ovo traje godinama, pozivamo gradske vlasti da nađu rešenje za problem koji je svake godine jedna od najvećih muka na hiljade novosadskih porodica", saopštili su ovi levičari ujedno kritikujući proceduru i način bodovanja prilikom upisa.

Oni su još podsetili da je nedavno prodato najveće gradsko građevinsko zemljište koje se nalazi kod Spensa i da bi se od dobijene sume moglo izgraditi više vrtića, te da nije istina da trenutno nema sredstava.

  • *

    17.06.2016 23:10
    Mislim da ovde ne treba komentare da ostavljaju roditelji čija deca idu u Radosno detinjstvo. Ovo je muka nas ostalih koji već 2 godine nosimo breme HOĆE LI BITI SUBVENCIJA. I sad nam Jelić priča priču kako su PROŠLE GODINE vrtići lažirali liste dece. A to niste znali pa nam sad preko noći kao nalazite razlog a posle naslova o smanjenju subvencija sledeći dan" GRADSKI BUDŽET U PLUSU ZBOG PRODAJE PLACA KOD SPENSA"! Jel nama na čelu piše budale? Već se mame potpisuju za protest.... Biće motki oko gradske kuće....
  • Pićuka

    17.06.2016 22:18
    ?
    Ko o čemu a lopovi o poštenju.
  • bns

    17.06.2016 09:59
    Kakva je to logika?Ja jednako radno vreme imam i u februaru i u avgustu, pa mi dete treba vrtić i leti i zimi. Ne razumem. Ta nismo svi prosvetari, pa da odmaramo dva meseca tokom leta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.