Većina Novosađana ne zna ko vodi grad

Građani Novog Sada ne znaju koje stranke formiraju gradsku vlast, niti su sigurni kako se zove gradonačelnik, pokazala je anketa Radija 021.
Dok će grad u naredne četiri godine voditi čak šest partija na čelu sa Srpskom naprednom strankom, niko od ispitanika nije znao da navede sve stranke koje čine vlast. Sugrađani srednjih godina znali su da najviše poslanika u gradskom parlamentu ima SNS, dok bi kao koalicione partnere uglavnom navodili samo Ligu socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara. Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije i Zelene stranke, retko ko se setio.
 
Najčešći odgovor bio je jednostavno "ne znam", a neki su mislili da vlast u Novom Sadu i dalje drže demokrate.
 
Ipak, mišljenja su podeljena kada je reč o tome da li je bitno znati ko će donositi odluke u ime građana. Jedan deo građana je smatrao da je to važno, jer na taj način znaju "ko im radi o glavi", dok su drugi mislili da takvo saznanje nema velikog uticaja, jer se ništa ne može promeniti. 
 
"Koliko sam upoznat sa situacijom u Novom Sadu, vlast dele SNS i SPS, ali nisam siguran. Ne smatram ni da je nešto važno, jer će narod živeti na isti način kao i do sada. Ne vidim značajne razlike u odnosu na pređašnje stanje", rekao nam je jedan student.
 
Politikolog Aleksandar Popov kaže za 021.rs da je neznanje veoma opasno, jer ono pokazuje da građanima više nije stalo do toga ko donosi odluke u njihovo ime. 
 
"To se dešava zato što se vlast udaljila od građana i sada je stanovništvu svejedno ko je na vlasti. A trebalo bi da bude potpuno suprotno, pogotovo zato što se radi o lokalnoj vlasti, koja je na nižem nivou. Sa druge strane, vlast ne želi da glasači postanu sveznalice, jer bi onda bili i osvešćeniji, znali bi kolika je njihova realna moć da utiču na sopstvene živote. U tom slučaju oni ne bi glasali za one koji ne zadovoljavaju njihova očekivanja. Jednostavno, svakoj vlasti je u interesu da drži građane u neznanju, te da kroz jeftine parole ubira političke poene", objašnjava Popov.
 
Novosađani takođe nisu sigurni kako se zove gradonačelnik (Miloš Vučević), pa je najčešći odgovor ponovo bio "ne znam". Na mestu gradonačelnika se, barem prema mišljenju pojedinih Novosađana, našao i donedavni premijer Vojvodine Bojan Pajtić. Međutim, građani su, najverovatnije zbog sličnog prezimena, povezali Miloša Vučevića i sa urednikom "Informera" Draganom Vučićevićem. Na taj način je u određenoj meri nastavljen trend iz 2014. godine kada, prema istraživanju "Ninamedije", čak 57 odsto stanovnika Novog Sada nije znalo kako se zove gradonačelnik. 
 
Popov objašnjava da su građani zbunjeni iz nekoliko razloga, a pre svega zbog toga što su u aprilu izbori održani na svim nivoima u istom danu, zbog čega nisu znali za šta tačno glasaju.
 
"Pored toga, period od trenutka kada je ozvaničeno da je Vučević opet gradonačelnik je kratak, pa građani možda još nisu sigurni da li se posle izbora povukao ili je, kao što se pokazalo, ostao na funkciji. Takođe, dobar deo mandata se bavio i visokom politikom, a manje rešavanjem gradskih problema. Jednostavno ljudima nije bilo blizu uha ili pameti kako se zove gradonačelnik", zaključuje Popov za 021.rs.
  • Netko iz mase

    06.07.2016 23:26
    Zna se
    Najvise glasova je dobio Sns.U koaliciji su sa Lsv i Sps a vlada Spo.Kriminalna udruga kojoj se moze sto zele,a to ne smiju ni Sns niti ostali.
    Da nisu najaci Vucevic bi ih valjda oterao.Spo je najaci.Niko mu nista nesme!!!
  • novosađanin

    06.07.2016 21:13
    Građani znaju da im boljitka nema bez obzira koja stranka vodi gradsku vlast..
    Svi kradu jer se ugrađuju u svaku postavljenu klupu, zgradu, put, park....
    U takvom stanju stvari imena gradskih čelnika nisu nam važna.
  • .

    06.07.2016 20:56
    .
    Сеее Пеее Оооо академија води ето ко води приучени машин шлосери , снс фејзбук потпаролке .. А хиљаде младих без посла и после се питате зашто су сви нервозни ? Па ето баш због тога што неко редовно заврши школу мучи се цео живот учи да не буде лопов и гњида да ствара поштено ал све је то џаба када су ту Сееее Пееее Оооо академици ! фуј

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti