Novosadski Pravni fakultet ponovo održao prijemni samo na srpskom jeziku

Studenti koji su ove godine želeli da polažu prijemni ispit na novosadskom Pravnom fakultetu na mađarskom jeziku, to ponovo nisu mogli.
Iako je novosadski Viši sud doneo privremenu, obavezujuću odluku da Pravni fakultet mora, shodno službenoj upotrebi jezika nacionalnih zajednica, da organizuje prijemni na mađarskom jeziku, studenti koji su došli da prijave ispit nisu to mogli. Naime, u prijavnom listu nisu imali opciju da polažu na mađarskom, a kako za 021 kaže predsednik Saveza vojvođanskih mađarskih učenika Atila Šori, gradivo su spremali na mađarskom, vodeći se sudskom odlukom.
 
"Mi znamo da je oko devet kandidata htelo da prijemni ispit polaže na mađarskom jeziku, ali im Pravni fakultet to nije dozvolio. Većina kandidata na kraju su se upisali na samofinansiranje, jer nisu spremali ispit na srpskom jeziku", kaže Šori.
 
On dodaje da mu nije jasno zbog čega baš samo Pravni fakultet odbija ovu odluku, jer se zna da fakulteti moraju da organizuju prijemne ispite na jezicima nacionalnih manjina koji su u upotrebi u Vojvodini. 
 
"Ne daju nam ni odgovor zbog čega to rade. Novi Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i tehnološki razvoj (Zoran Milošević) je rekao da će poslati jednog inspektora na Pravni fakulet da utvrdi šta se dešava. Najveći problem je to ćutanje fakulteta", navodi Šori.
 
Sekretarka Pravnog fakulteta Biljana Tomić Uzelac kaže za 021 da prijemni ispit na mađarskom jeziku nije održan, jer je odluka Višeg suda u međuvremenu - ukinuta.
 
"Pravni fakultet nije postupio po privremenoj meri Višeg suda, jer ona nije bila pravosnažna. Naime, Pravni fakultet je uložio žalbu na tu privremenu meru i žalba nam je usvojena, a privremena mera ukinuta, rešenjem Apelacionog suda od 16. juna", navodi Tomić Uzelac.
 
Atila Šori kaže da su sledeći koraci borba da se prijemni na mađarskom organizuje u septembru.
 
"Sada ćemo se truditi da u drugom krugu prijemnog ispita u septembru na neki način Pravni fakultet organizuje ispit na mađarskom jeziku", dodaje on.
 
Podsetimo, sukob između Saveza vojvođanskih mađarskih studenata (VAMADISZ) i Pravnog fakulteta traje od 2. decembra prošle godine, kada su studenti pokrenuli sudski spor. Pravni fakultet od 2012. godine ne organizuje prijemni ispit na mađarskom jeziku.
  • G

    10.07.2016 21:29
    @Preambula - poštovani gospodine, manje od polovine svetske populacije koristi latinično pismo, pa bih vas zamolio da prekinete da lažete da latinično pismo koristi ceo svet. A ostavićemo po strani da većina tih što koristi latinicu koristi razna slova koja samo nalikuju pojedinim latiničnim slovima. Znate, za razliku od vas koji momentalno skačete i vičete "srpstvo" ili "fašizam" na ćirilicu, niko nije skakao i vikao "ustaštvo" ili "nacizam" kada su natpisi na autobusima sa ćirilice promenjene na latinicu. Decenijama su natpisi na autobusima bili na ćirilici i onda je neko promenio na latinicu, najverovatnije početkom 2000-tih (ne znamo tačno kada jer nije bilo maloumnih fašista da na to dižu buku) - da li je i to fašizam, ili je fašizam samo kad se sa latinice vrati na ćirilicu?
    Najveću kaznu građanima koji pripadaju manjinama su priredili njihovi roditelji koji su dozvolili da im deca ne govore i ne razumeju jezik koji se ogromnom većinom koristi u zemlji, i time im zapečatili sudbinu da jednog dana kad odrastu mogu da se zaposle samo tamo gde srpski jezik nije potrebno znati. A, poštovani gospodine, Srbija je toliko fašistička da dozvoljava takvim građanima da se zaposle na kritičnim radnim mestima od javnog značaja, usled čega dolazite nekada u apsurdnu situaciju da u lokalnom domu zdravlja u sred Srbije i u sred Vojvodine, ne možete da se sporazumete sa dežurnom sestrom.
  • Zabrinuti...

    07.07.2016 16:23
    Sta sledi?
    Da li je sledece zahtev za studijski program na jeziku neke od manjina? To nas moze dovesti do situacije da na svakom predmetu imamo istovremeno nekoliko profesora, docenata, asistenata... koji ce drzati nastavu svako na "drugom" jeziku manjine. Pa tako x23 koliko je manjinskih jezika u APV.. A ako nema studenata, te godine gube posao a dogodine, makar i zbog jednog studenta, ponovo rade.. Malo zvuci blesavo, zar ne? Uostalom, i da polazu prijemni na jeziku manjine studijski program je na srpskom... Kako da prate nastavu, polazu ispite ako ne znaju jezik? A ako ga znaju, sta je onda motiv za njihov zahtev? Na kraju, zasto samo "drzavni" fakulteti dolaze pod lupu javnosti? Da li "privatni" ruse nedostiznu konkurenciju na ovaj nacin?
  • Nemanja

    07.07.2016 16:21
    Zbog znacaja jezika u pravu logicno je da prijemni bude na srpskom jeziku. u AP Vojvodini je zvanicno 6 jezika u upotrebi, sta sad, jel treba na svih 6 prijemni da bude? Kakvi ce to pravnici da budu? Gospodinu koji govori o ,,fasizmu" u Srbiji skrecem paznju, da makar kad je rec o nacionalnim manjinama, ova drzava postuje veoma visoke evropske standarde. U osnovnoj i srednjoj skoli je moguce skolovanje na maternjem jezijku, postoje nacionalni saveti sa znacajnim ovlascenjima u oblasti kulture, prosvete itd. sto sve ne postoji u mnogim evropskim drzavama tako da o fazimu nema ni govora. Kada bi npr. neko u Slovackoj uzeo madjarsko drzavljanstvo odmah bi izgubio slovacko sto sve u Srbiji nije slucaj. Ova drzava ne dize bodljikavu zicu niti lomi latinicne table.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti