Novosadska udruženja kulture ne odustaju od zahteva da im se oproste dugovanja

Udruženja okupljena oko inicijative nezavisne kulturne scene u Novom Sadu nedavno su apelovala da je stanje u oblasti kulture vanredno i alarmantno, te da zbog nepostojanja infrastrukturnog fonda ne mogu se bave svojim delatnostima.
Novosadskim udruženjima u oblasti kulture, koja su tražila da im se oproste dugovi za zakup prostorija i obezbedi besplatno korišćenje istih, ovaj zahtev ne može da bude ispunjen.
 
Kako za 021 kaže direktor Poslovnog prostora, preduzeća koje se bavi izdavanjem i naplatom korišćenja poslovnih prostorija u gradu, Zoran Jovčić, u skladu s Odlukom o davanju u zakup poslovnog prostora kojim upravlja ovo preduzeće ne postoji nikakav osnov za korišćenje poslovnog prostora bez naknade.
 
Jedan od urgentnijih zahteva kulturnih udruženja od Grada i Poslovnog prostora je oslobađanje od zakupa prostorija, kao i vraćanje radnog prostora Foto-kino i video savezu Vojvodine i rešenja problema s prostorom Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Međutim, praštanje dugova nije opcija, naglašava Jovčić.
 
"Zakupcima koji imaju neizmirene obaveze plaćanja zakupnine omogućava se otplata duga na rate ukoliko zaključe sporazum o načinu izmirenja duga sa Javnim preduzećem 'Poslovni prostor' u Novom Sadu. Istovremeno, 'Poslovni prostor' nema osnov za otpis potraživanja prema zakupcima koji imaju neizmirene obaveze plaćanja zakupnine, kao i troškova korišćenja poslovnog prostora", navodi za naš portal direktor ovog preduzeća. 
 
Rešenje dugova i izdavanja u zakup prostorija nije jedino što zahtevaju strukovna udruženja i udruženja građana u kulturi. Ona su, u jeku kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture naveli da bi trebalo dosta toga učiniti kako bi kultura zaista bila postojana u gradu. Udruženja su apelovala da nisu dobila nijedan dinar na gradskom konkursu posvećenom kulturi, te da ne postoji razdvojena linija finansiranja za javne ustanove čiji je osnivač Grad, privatna preduzeća i neprofitna udruženja građana iz oblasti kulture.
 
"Naša namera je da započnemo seriju javnih razgovora i o drugim problemima koji bi pokrenuli i postupno rešili pitanja razvoja i ugroženosti nezavisne kulture Novog Sada, a u svetlu kandidature grada za Evropsku prestonicu kulture 2021, koja podrazumeva postojanje savremene kulturne i umetničke produkcije u gradu, u skladu sa predlogom Nacrta strategije kulturnog razvoja Grada Novog sada za period 2016-2026. godine", navode udruženja.
 
Ova udruženja su imala sastanak s članom Gradskog veća za kulturu Daliborom Rožićem. On u izjavi za 021 kaže da Grad namerava da preduzme konkretne korake kako bi se situacija u kulturi poboljšala, te da se neće tražiti obrazloženja u zakonima zašto nešto ne može, već načini da se prevaziđu prepreke i ispune oni ciljevi koji služe opštoj dobrobiti.
 
"Problematika je složena, ali uz zajednički angažman je rešiva i važno je da smo odabrali pravi pristup, a to je da oni koji kreiraju u kulturi budu neposrednije uključeni u stvaranje modela za dobro fukcionisanje vitalnih mehanizama kulture. S druge strane, nije nam cilj da kršimo zakone u nameri da popravimo stvari, već da merama koje bio bile u skladu sa Zakonom u kulturi, a koje bi bile rezultat istraživanja dobrih rešenja u okviru do sada neprepoznatih legitimnih mogućnosti, sprečimo da dođe do drastičnih situacija čije bi se grubo rešavanje kosilo sa zakonom", navodi Rožić za naš portal.
 
Udruženja traže presedan?
 
Međutim, kako za 021 kaže Zoran Pantelić iz Kuda.org, jednog od članova Inicijative, na jučerašnjem sastanku u Gradskoj kući udruženja su navela da postoji rešenje i to u vidu - presedana.
 
"Prvo nam je rečeno da zakonski, rešavanje pitanja zakupa na taj način nije izvodljivo, ali smo čelnike potom suočili s tim da oni ne žele ništa da učine. Onda su bili spremni da ipak sarađuju. Dogovor je da uputimo ishod sastanka Gradskoj upravi za kulturu, koja će se obratiti Poslovnom prostoru. Znači, postoje mehanizmi presedana, ukoliko postoji politička volja, a mi želimo sa verujemo da je ovo još uvek trenutak u kojem ta volja može da se usklađuje sa našom. Mi, kao iniciajtiva, ćemo nastaviti da pomeramo granice koje su bile nemoguće, a kroz presedane postaju moguće", naglašava Pantelić.
 
On dodaje da je pomoć prevashodno potrebna Foto-kino i video savezu Vojvodine, a da će se potom raditi na sistemskom rešenju za sva udruženja.
 
"U suprotnom, polovina udruženja će u novembru biti ugašena", kaže Pantelić.
 
Šta tačno zahtevaju predstavnici udruženja čitajte OVDE.
  • zasto

    28.07.2016 21:37
    sto?
    Sto da im se oprosti? Napravili ste dug sad vracajte bar na rate.....
  • Marko

    28.07.2016 12:19
    Pa to su problemi svih neprofitnih organizacija i udruženja građana, ne samo njihovi problemi. Svi se dovijaju od projekta do projekta.
  • Stelan

    28.07.2016 11:46
    Majka ili maćeha
    A da proverite u ZIG-u kome su sve oprošteni troškovi uredjenja, odnosno kome je omogućena yastara duga!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti