Na koliko fakulteta rade pojedini profesori niko ne zna

Na koliko fakulteta rade pojedini univerzitetski profesori niko ne zna, iako njihovi matični fakulteti moraju da im daju saglasnost za dopunski rad.
Neretko se događa da nastavu drže na pet-šest fakulteta u Srbiji i regionu, što privatnih što državnih. Zbog toga se već nekoliko godina najavljuje jedinstveni registar svih profesora u Srbiji, kao i potreba da se oni opredele za državnu ili privatnu službu, odnosno fakultet.
 
Prema najavi Milovana Šuvakova, pomoćnika ministra prosvete, profesori svih univerziteta u Srbiji biće od jeseni upisani u jedinstven elektronski registar, tako da će se moći da se vidi da li neko predaje samo na jednom ili više fakulteta.
 
- Kada registar bude završen, trebalo bi da za svakog profesora može da se vidi gde je sve angažovan i da li je to u skladu sa zakonskih 30 odsto preko fonda časova u matičnoj ustanovi. U ovaj registar podatke o zaposlenima unose i naučnoistraživačke ustanove, pa će se za svakog naučnika javno videti kakve naučne rezultate je postigao i gde je sve angažovan – objasnio je Šuvakov.
 
Međutim, iz registara nastavnika neće se videti da li profesori, preko norme, rade na fakultetima u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, mada se ove države pominju upravo kao mesta gde najviše srpskih profesora drži predavanja i za to ostvaruje dodatnu zaradu.
 
Prorektorka za nastavu Univerziteta u Novom Sadu Biljana Abramović navodi za "Dnevnik" da je upoznata s najavom da će početkom naredne školske godine biti napravljen i registar nastavnika u visokom obrazovanju, koji će popunjavati i privatni i državni fakulteti, dodajući da će on mnogo toga pokazati.
 
- Pretpostavljam da će se na taj način moći steći uvid u to koliko nastavnika drži nastavu na više fakulteta istog ili različitog univerziteta, kao i koji je to broj predmeta koji jedan nastavnik drži i da li je to u skladu s propisanim normama. Mislim da je korisno da se oformi takav registar, jer će pokazati koliko je opterećenje nastavnika, onemogućiće se eventualno angažovanje preko dozvoljene norme, a to će uticati na povećanje kvaliteta nastave – kaže profesorka Abramović.
 
Na pitanje da li profesori Univerziteta u Novom Sadu sada predaju na više fakulteta širom Srbije i regiona i da li su za to dobili dozvolu, odgovara da Rektorat nema podatke o ukupnom broju jer dozvole daju fakulteti na kojima su profesori stalno zaposleni, a ne Univerzitet.
  • nssssnss

    08.08.2016 15:42
    auuu
    samo kada vam prosvetari i medicinari smetaju...pa naravno da moraju da rade na nekoliko mesta kada su im plate malo vece od socijalne pomoci....kako nikom ne smeta to sto bajatovic mesecno dobije kao svi profesori sa dva fakulteta ili npr jorgovanka...politicari sa deset funkcija nikom ne bodu oci...strasno
  • kiborg-ns

    07.08.2016 13:19
    A sto da ne?
    Ja ne vidim problem sve dok profesori ispunjavaju svoje obaveze na fakultetu.To znaci da ako profesor moze 100% da se posveti studentima u vidu konsultacija , da drzi redovno predavanja i eventualno vezbe(ako nema asistenta) ja ne vidim nikakav problem.U sustini najveci problem kod profesora je sto su oni na drzavnim fakultetima mali bogovi.To znaci da mogu da rade sta god im padne na pamet i da ih niko ne sankcionise.Pre 7-8 godina upoznao sam jednu devojku iz Soluna.Njoj je majka Srpkinja a otac Grk.I ona je odlucila da dodje u Srbiju.Posle odredjenog vremena razocarala se u Srbiju i vratila u Solun.Razlog je bio taj sto joj je jedan profesor trazio novac za ispit.Kako mi je ona opisala on je zakazao konsultacije predvece kad nije bilo nikog na fakultetu.I trazio joj je novac posto je predpostavio da ima love jer je Grkinja.Ona mi je rekla da nije uspela da ga snimi telefonom i da dobije dokaz.Posle sam pricao sa jednom drugaricom koja je inace zavrsila taj fakultet i ona mi je rekla da je istina to sto je Grkinja pricala.Sta vise rekla mi je da taj profesor je dolazio par puta u dom da trazi njenu cimerku jer je bio u vezi sa njom.I kaze to su svi znali ali njemu nista niko ne moze jer je jaci od dekana.E to su problemi koji imaju studenti.Umesto da profesor bude u sluzbi studenata pojedini profesori ucenjuju studente koji se plase da ih prijave jer znaju da nece u tom slucaju poloziti ispit.To su bitne stvari a ne to na koliko fakulteta radi neki profesor.
  • Miki

    06.08.2016 17:17
    Studentu
    Kakvo društvo, takvi i profesori. Posekli im plate, a uvećali norme. Profesori trče na više mesta da bi preživljavali, kao i ostali ne birajući sredstva. Ne branim ih, ali to je činjenica. Taj registar o kojem Šuvakov priča je odavno napravljen, samo ne znaju da ga koriste. A najveći problem je što mnogi profesori imaju stalne radne odnose u dve države, najčešće u Srbiji i BiH. I dotle mnogi mladi doktori nauka ostaju bez angažmana, jer ovakvi sede na više stolica. Znam jednog koji se ubi trčeći između Novog Sada, Banja Luke i Pala, u državi to znaju i ne reaguju. Ovo se mora rešiti principijelno, do kraja i jednako za sve. Naravno, uz sistem praćenja kvaliteta rada, koji ne postoji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.