FOTO: Grafit "Bosanske Srbe na vrbe" mesecima ruži fasadu na Telepu

Grafit mržnje "Bosanske Srbe na vrbe" već mesecima stoji na jednom zidu u Ulici Petefi Šandora na Telepu.
Prema rečima čitaoca koji nam se javio sa ovim problemom, ovaj deo grada već mesecima vrvi od nacionalističkih grafita.
 
"U poslednje vreme se pojavljuju i nacistički, ustaški natpisi. Uvek je u pitanju isti rukopis, ista osoba, a ovo je samo jedan primer", poručio je on.
 
U poslednje dve i po godine Antigrafitna jedinica je sa novosadskih fasada uklonila preko 1.300 grafita mržnje. Iz džepa građana je samo za uklanjanje grafita, ne računajući rad radnika, izdvojeno 300.000 dinara.
 
Portparol "Zelenila" Ivan Nožinić je nedavno za 021.rs rekao da skoro da ne postoji zgrada koja nije naružena grafitima, te da je sprečavanje moguće jedino visokim novčanim kaznama.
 
"Ono što je poražavajuće jeste da su kukasti krstovi nešto što je najčešće uklanjano i što se i dalje svakodnevno pojavljuje u skoro svim delovima grada. U slučaju grafita čiji sadržaj širi mržnju, onda je i u primeni Krivični zakonik. Mi smo čak u nekoliko navrata na društveno korisnom radu imali osobe koje su uhvaćene prilikom ispisivanja grafita i angažovali smo ih na fizičkim poslovima u rasadniku i na terenu. I to je jedan od vidova borbe protiv ovih pojava", poručio je tada Nožinić.
 
Nakon obraćanja našeg portala "Gradskom zelenilu", očekuje se reakcija Antigrafitne jedinice i u ovom slučaju na Telepu.
 
Podsećamo da je nedavno na zidu Novosadskog pozorišta tri puta u mesec dana osvanuo potpuno isti grafit protiv EU, MMF-a i NATO. Više o tom slučaju možete pročitati OVDE.
  • Tja

    18.08.2016 11:08
    6 jezika na mojoj tabli
    Mnogo ste veliki pacenici, svi prave neki scenario oko ovoga, a niko pojma nema ni ko je napisao. Aj prvo ustanovite to, pa onda baljezgajte sta hocete. Vidim da svi traze neke svoje krivce u ovome. Prekinite da prdite i kmecite, ponasajte se kao ljudi, a ne kao derista koja su upravo to i napisala. Ako cete se mrzeti zbog toga sto niko od vas nije birao gde ce da se rodi, onda se nosite svi, niste ljudi. Svi imate prijatelje koji su bosanci ili vojvodjani, stagod, za njih imate razumevanja, a na ove gluposti umesto da pokazete zrelost i racionalnost, vi se svi glupirate kao deca, zato stfu i naucite svoju decu da ne budu glupi. Pokazite da cenite ljude po tome kakvi su, a ne odakle su. To vazi za sve vas, svejedno je odakle ste. E, to je mentalitet koji je neophodan multietnickoj strukturi, a ne crno-belo. Ovim primitivizmom se samo odvajate od toga.
  • Ema

    17.08.2016 22:43
    Nacisti na sud
    Ovo je gore i od kukastih krstova i vreme je da policija počne hapsiti one koji pišu nacističke poruke. Jednostavno, gospodo iz MUP-a postavite skrivene kamere na nekoliko kritičnih mesta, pohapsite fašiste, podnesite krivičnu prijavu i kad budu osuđeni, više nikome neće padati na pamet nešto slično i živećemo u bezbednijem gradu.
    I letimičan pogled na ostale komentare govori koliko aktivnih ali i onih latentnih nacista udiše vazduh s nama u Novom Sadu.
  • Srbin

    17.08.2016 22:15
    @Blajv
    Ko tebi daje pravo da raspodeljujes nacionalnu pripadnost? Fukaro!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti