Moguće ispisivanje dece iz vrtića zbog roditelja dužnika

Kako bi naplatili obaveze dužnika "Radosno detinjstvo" će angažovati organ koji će naplatiti dugove, a postoji mogućnost i ispisivanja dece iz vrtića.

Ipak, u ovoj ustanovi ističu da je ispisivanje dece krajnja mera, dok će deca predškolskog uzrasta, čiji roditelji ne izmiruju obaveze, biti premeštena na poludnevni boravak. Kako kažu, na ove mere su prisiljeni zbog rekordnog duga roditelja koji iznosi preko 58 miliona dinara.

"Roditelji, odnosno staratelji su u obavezi da blagovremeno ispunjavaju sve svoje obaveze. Izlazimo u susret, dajemo mogućnost da svoja dugovanja isplate u ratama i to deluje kod nekih roditelja. Nakon usmenih apela i molbi, poslaćemo opomene na adrese roditelja. Zaista ne znamo šta će biti do kraja. Deca koja bi trebalo naredne godine da krenu u školu imaju obavezu pohađanja, ali ćemo ih premestiti u poludnevni boravak, a za ostale u kranjem slučaju će verovatno doći i do ispisa", kažu u ovoj ustanovi za 021.rs.

U vrtićima "Radosnog detinjstva" boravi oko 16.000 mališana, a pojedini roditelji duguju i preko 50.000 dinara.

Direktorka ove ustanove Mirjana Đurđev nedavno je za 021.rs poručila da decu neće ispisivati iz vrtića, te da su ona najmanje kriva za novonastalu situaciju. Sa druge strane, u Gradskoj upravi za obrazovanje je tada rečeno da postoji mogućnost izbacivanja dece, ali da je to krajnja mera.

"Ova mera zavisi isključivo od roditelja i ne bismo želeli da budemo prisiljeni da je sprovedemo. Simptomatično je što najviše duguju roditelji čija je platežna moć veća od prosečne", rekli su u Gradskoj upravi.

U "Radosnom detinjstvu" ističu da su oni institucija koja postoji zbog dece i da bi roditelji to trebalo da shvate. Kako su dodali, neplaćanje obaveza direktno utiče i na funkcionisanje ustanove, kao i na uslove boravke u njoj.

Slična situacija zadesila je "Radosno detinjstvo" i 2013. godine. Tadašnji direktor Marko Grgurović je bio daleko rigorozniji, te je zbog duga od 2,3 miliona dinara ispisano 651 dete. Nakon izmirenja dugova, deca neplatiša su vraćena u vrtiće.

  • Liman3

    31.08.2016 09:36
    Nekad davno...
    ...nisi mogao kao roditelj da ispises iz vrtica i upises u skolu dete dok nisi izmirio dug prema vrticu a danas roditelji svesno ostaju duzni za vrtice jer ih niko ne tereti nikako!
  • Vanja

    30.08.2016 15:53
    Apsolutno mi nije jasan stav direktorke... Na neki nacin se mora doskociti "mudrim neplatisama" jer u suprotnom ostavljaju odlican primer...po cemu su oni pametniji od nas savesnih...hajde da svi dugujemo, oprostice nam sazaljiva direktorka, pa dok ide...ide... Uzas! Stati na put takvim stvarima!!!
  • Pera

    30.08.2016 09:29
    Zbog tih besprizornih roditelja sva deca imaju manje i losije,a da trpe i ona za koju posteno placaju je bezobrazno, neposteno i protivzakonito i na to prosto ne treba pristati.
    Pod hitno uvesti red u placanje,ima mnogo nacina,pa prozivam odgovorne da izvole raditi svoj posao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti