FOTO: Vozovi prolaze, rampe podignute, u Železnici tvrde da je sve bezbedno

Podignute rampe prilikom prolaska vozova preko pružnog prelaza izazvale su zabrinutost građana, ali u "Infrastrukturi železnice Srbije" tvrde da nema razloga za brigu.

Na društvenim mrežama se u proteklih nedelju dana pojavilo nekoliko fotografija na kojima se vidi da vozovi prolaze preko pružnog prelaza, a da su rampe pritom podignute. Takve situacije zabeležene su u Petrovaradinu, Temerinu i na Bulevaru vojvode Stepe između Novog naselja i Detelinare, a građani su navodili da se to dešava i u drugim delovima grada.

U preduzeću "Infrastruktura železnice Srbije" navode da "ovo nije ništa čudno", te da mašinovođe i kontrolori imaju jasna pravila po kojima postupaju.

"Mašinovođa zna kada prilazi nekom prelazu i zna kako pristupa putnom prelazu. Dakle, trebalo bi da stane, zatrubi, uspori, to je sve obavezno. Naravno, dešava se da rampe budu u kvaru, ali je mnogo veći problem što nas stalno potkradaju. Najčešće se kradu delovi rampe i baterije iz njih i onda naravno da ne mogu da se spuste. Mi stalno potenciramo da se zakon promeni, da se krađa na prugama tretira oštrije, a ne kao obična krađa. To je u svetu teški prekršaj, jer u tome leži prava opasnost", kažu za 021.rs u ovom preduzeću.

  

Prema svedočenjima vozača, ponekad se dešava da, usled nedostatka skretničara, mašinovođa sam zastane pred prelazom i spusti rampu, a nekon prelaska je ponovo podigne.

Iako ne postoje skretničari na svim prelazima, niti rampe, u "Infrastrukturi" tvrde da to "uopšte ne znači da je prelaz nebezbedan".

"Građani kao neobezbeđen putni prelaz tretiraju prelaze koji nemaju branike ili polubranike, ali to nije tako. Svaki prelaz je obezbeđen na svoj način, da li andrejinim krstom, znakom stop ili semaforom. Nažalost, u većini slučajeva do nezgoda dolazi zbog nepažnje vozača. Vozovi jednostavno idu svojom trasom i ne mogu da zakoče u sekundi, zato bi trebalo svi da budu oprezniji", zaključuju u "Infrastrukturi". 

  • Steva-NS

    02.09.2016 14:47
    Sad stvarno preterujemo.Bunimo se zbog ukidanja vozova,kašnjenja,čistoće ...... , a sada još i zbog dignute rampe,dok voz prolazi .Ne mogu se rukovodioci menjati tek tako,već samo pri promeni političke podele !
  • Vojvosadjan

    02.09.2016 11:56
    prosli su ovde svi vozovi.. odavno!
  • Baron Minhauzen

    02.09.2016 10:41
    Pruge u Srbiji su najbezbednije na svetu .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti