LSV za referendum o simbolima Vojvodine

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Đorđe Stojšić založio se da se u Vojvodini organizuje referendum o simbolima pokrajine.

"Nema razloga da i u Vojvodini narod na referendumu ne odluči kakvi će biti simboli, a ne da ih prekraja svaka nova skupština", naveo je Stojšić.

Pokret socijalista saopštio je zatim da bi bilo lepo da Liga socijaldemokrata Vojvodine odgovori kojim referendumom su oni doneli "tzv. zastavu i tzv. grb APV", kao i kojim referendumom su potvrđeni Statut APV i Zakon o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine. Sa druge strane, iz LSV-a poručuju Pokretu socijalista da sami izađu na izbore i da osvoje makar jedan glas, pa da tek onda imaju i mišljenje.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović najavio je da će ovog meseca biti razmatran predlog o uvođenju tradicionalnog grba i zastave Vojvodine, pored postojećih zvaničnih simbola.

"Tradicionalni simboli Vojvodine propisani su kao obaveza statutom i mi želimo da do kraja ispoštujemo sve zakonske propise. Velika većina stranaka je još u izradi statuta podržala njihov izgled, ali iz kalkulantskih, politikanskih razloga, ta odluka nije usvojena u prethodnom sazivu - iako je bila na dnevnom redu jedne od sednica", naveo je tada Mirović.

Poslanik Demokratske stranke Nenad Borović rekao je ranije da je pitanje usvajanja tradicionalnih simbola Pokrajine u ovom trenutku manje bitno. Pokrajina, kako kaže, ima mnogo većih problema, poput finansiranja.

Za usvajanje odluke potrebna je podrška dve trećine poslanika Skupštine Vojvodine, odnosno za simbole (grb iz 1848. i zastavu trobojku iz 1849. godine) treba da glasa najmanje 81 poslanik.

  • Kriss

    30.09.2016 16:28
    Istina
    Vojvodjani iz vojvodine i stbi iz srbije su dva razlicita naroda zasto ds vam objasnim ja sam licno iz vojvodine sad sam u nemackoj al nikad nisam dole znao sta znaci mrznja ovaj je srbin onaj bosanac onaj madjar neznam zasto al narod iz srbije je nacisticki nastrojen sve. Sto znaju je mrznja i nekom zlo da nacine i zasto biti zajedno sa takim narodom bilo bi lepo da se vojvodina odvoji i da ostane cista srbija
  • V

    07.09.2016 22:45
    @tzv. "Banaćanin"
    a što se vi ugledate na Hrvatsku, tj. istočnu Hrvatsku gde se krše prava manjine? Tj. nije u pitanju ugledanje koliko običan izgovor. Jasno je što se ne ugledate na recimo Istru, jer onda biste i vi morali poštovati ostale sunarodnike drugih nacija. Tradicionalni simboli koji nemaju nikakvu tradiciju (postojali vrlo kratko u istoriji) i uvode se samo da bi vojvođanski simboli bilo još sličniji srbijanskim stvarno nema smisla.
  • Banaćanin

    07.09.2016 20:49
    I bi izbor ...
    Stvarno neznam zašto se neki bune zbog Srpskih simbola u Srpskoj Vojvodini?? Pogledajmo okolne države, Hrvatsku, koja čak ukida ćirilicu u zapadnom Sremu,Baranji,Lici... koji su oduvek bili naseljena većinskim Srpskim stanovništvom, a šta je tek sa Rumunskim delom Banata ili jugu Mađarske ... Dali je neko tim državama mogao dati veto ili savet da ne uvode nacionalne zastave ili simbole??? Ajmo sada LSV-ovci da vidimo šta kažete na to?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.