Virus Zapadnog Nila na Salajci, Ribarskom ostrvu i na Novom groblju

Nakon Petrovaradina i Veternika, virus Zapadnog Nila pronađen je i u komarcima na Ribarskom ostrvu, Salajci i na Novom groblju.

Podaci Zavoda za biocide i Instituta za javno zdravlje Srbije pokazuju prisustvo virusa na sve više lokacija u Srbiji, pa i u Vojvodini, a nakon Novog Sada i Beograda, virus je najdominantniji u Pančevu (na čak devet lokacija) i u Šapcu.

Podsetimo da uzorkovanje i analizu komaraca na ovaj virus obavljaju i novosadska Ciklonizacija i Institut za javno zdravlje Vojvodine, koji su ranije ustanovili prisustvo virusa u Petrovaradinu i u Veterniku, kao i odsustvo virusa u 13 uzoraka sa Limana, Klise i iz prigradskih naselja. O ovim podacima detaljnije čitajte OVDE.

Vođeni aktuelnom epidemiološkom situacijom, Ciklonizacija je pojačano zaprašivala komarce na nekoliko lokacija, a posebno na Avijatičarskom naselju i Novom naselju.

Grоznicа Zаpаdnоg Nilа је virusnо оbоljеnjе које sе prеnоsi ubоdоm коmаrаcа. Glаvni prenosnik je vrsta коmаrca која је оdоmаćеnа i коd nаs, a glаvni rеzеrvоаr zаrаzе su rаzličitе vrstе pticа u којimа sе virus оdržаvа, dок је čоvек slučајni, slеpi dоmаćin, јеr sе infекciја virusоm Zаpаdnоg Nilа sа njеgа dаljе nе prеnоsi.

Zbog čega u Novom Sadu ove godine ima izuzetno mnogo komaraca čitajte OVDE.

  • joooooooj

    05.09.2016 20:28
    Komarci igraju beton ligu.
  • Stvoreno

    05.09.2016 19:51
    Naučnici u službi svetskih bogataša:
    "Mi smo zadovoljni. Imamo odlične uslove za rad."
    Ne govorim napamet. Ali je zabranjeno optuživati. Demokratski.
  • deja

    05.09.2016 16:22
    virus
    samo nek puste da se kote ....opusteno .. mi smo na sve navikli

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.